Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 2

7 vrsta nepodnošljivih šefova koji kvare radnu atmosferu

7 vrsta nepodnošljivih šefova koji kvare radnu atmosferu
1

Za miran radni dan: S čeličnim se pregovara o povišici, sa slabićem najlakše komunicira e-mailom, a s šefom 'gospodinom ljubaznim' priča samo o poslu

VIDEO

Čak 80 posto zaposlenih Amerikanaca u nekoj je vrsti konflikta sa svojim šefom, a oko 27 posto nadređenima je prijavilo da ih šef zlostavlja te da je prema njima nepravedan. Ipak, u uvjetima kada je gospodarstvo zbog krize posrnulo radnici si najčešće ne mogu priuštiti da daju otkaz na poslu te su prisiljeni na svakodnevno suočavanje sa “šefom iz pakla”. Čak i da imate drugi posao kao alternativu, poslovni savjetnici tvrde da bijeg i napuštanje radnog mjesta nisu nužni. Postoje načini kako da sa svojim zločestim šefom pronađete koliko-toliko zajednički jezik. Prvi je korak da utvrdite kojemu od sedam osnovnih tipova užasnih šefova pripada vaš šef. 

Je li on čelični, neznalica, zlobnik, egomanijak, diktator, slabić ili gospodin ljubazni. Nakon što pronađete odgovor na to pitanje, potrudite se da postupno, slijedeći savjete stručnjaka, svoj nemoguć odnos sa šefom pretvorite u podnošljiv poslovni odnos. 

Opusti se i uživaj 

Nakon posla se s kolegama opustite uz šale. Kao tim ste jači i lakše se nosite s problemima.

Bez laganja, molim 

Istraživanje je pokazalo da čak 39 posto šefova redovito krši obećanja koja su dali svojim radnicima.

1. Neznalica krivo odlučuje

Tražite da vam zadatke dostavi napismeno. Diskutirajte o svakoj fazi projekta i sve propitkujte. Pronađite u šefu nešto vrijedno poštovanja i bit ćete manje frustrirani.

2. Slabić se stalno skriva

S njim ćete najlakše komunicirati u pisanom obliku. Pitajte samo najvažnija pitanja, a ostalo sačuvajte za trenutak kada procijenite da možete razgovarati.

3. Zlobnik laže, vara i krade

Ne igrajte prema njegovim pravilima jer on igra prljavo. Suprotstavite mu se. Zaprijeti li vam otkazom, dokumentirajte i dokažite sve njegove nekorektne postupke.

4. Čelični teško daje povišicu

Želite li povišicu, privucite pozornost na svoj rad te pripremite odgovor na pitanje zašto je zaslužujete. Ako odbije vaš zahtjev, pitajte ga može li vam dati drugu kompenzaciju.

5. Diktator želi kontrolirati

Ponašajte se kolegijalno, no suprotstavite se prijetnjama. Popustite li, nikada neće prestati. Fokusirajte se na ciljeve i otvoreno postavljajte pitanja umjesto ultimatuma.

6. Oprezno s egomanijakom

Selektivno ignorirajte njegove nemoguće zahtjeve jer on to neće primijetiti. U raspravama budite konkretni. Potražite suradnika koji će poduprijeti vaše prijedloge.

7. Gdin. ljubazni želi biti omiljen  

Držite distancu i razgovarajte isključivo o poslovnim temama, a ne i o privatnim problemima. Pronađite način na koji ćete mu reći da se ne slažete s njim a da se on zbog toga ne osjeća loše.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode