Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 1

Nekoć su bježali iz škole a danas su uspješni s milijunima

Nekoć su bježali iz škole a danas su uspješni s milijunima
1

Pjevač Sting se oduvijek držao pravila da slijedi vlastitu intuiciju, J.K. Rowling postala je poznata tek u starijoj dobi, a obrazovanje nije preduvjet za bogatstvo

VIDEO

Problematično ponašanje u djetinjstvu i rano napuštanje škole česta su poglavlja u biografijama milijunaša. U grupu takvih uspješnih ljudi spada i Paul Smith, koji je s 15 godina rekao zbogom školskim klupama i počeo raditi u prodavaonici odjeće. Nakon nekog vremena zajedno s prijateljem odlučio je pokrenuti vlastiti butik. Ukupni početni kapital koji su imali bio je manji od tisuću eura, a jedino na što su mogli računati bila je njihova inventivnost. Paul Smith trenutno je “težak” 136 milijuna britanskih funti, (više od milijarde kuna). Kada ga pitaju za tajnu uspjeha, on kaže da je to samo težak rad. I Richard Branson poznat po etiketi Virgin koja trenutno uključuje preko 360 različitih kompanija, počeo je od nule. Njegovo poslovno carstvo se proteže od glazbe i telekomunikacija, pa sve do zrakoplova i vlakova. Branson je započeo sa skromnim magazinom Student za kojeg su svi tvrdili da će propasti, nakon čega se orijentirao na prodaju putem pošte i trgovine gramofonskih ploča. Ostalo sad već pripada povijesti. Njegovo pravilo ponašanja je ne kritizirati zaposlenike. 

-  Tko želi biti uspješan vođa mora naučiti kontrolirati svoj bijes i nastojati uvijek biti ljubazan prema kolegama - ističe Branson.

Lekcije samoukih milijunaša

Sa 17 godina zaposlio sam se u norveškoj trgovačkoj mornarici i za kruh zarađivao diljem svijeta. Tata mi je dao 50 funti kad smo isplovljavali i nije me vidio godinama. Radio sam na neboderima u Torontu i kanadskim rudnicima urana, a bio sam i bez posla, prisjeća se Hamish Ogston. I onda i danas, kad raspolaže s 330 milijuna funti (gotovo tri milijarde kuna) te upravlja tvrtkama vezanim uz telekomunikacije, zabavu i nekretnine, osnovni moto mu je oslanjati se isključivo na sebe.

- Ako ne ovisiš o drugima, nemaš gnjavaža i problema zbog njihovih pogrešaka - ističe Hamish. Osiguravajuću kuću kojom se obogatio pokrenuo je sam sa samo 1000 funti. Zato izreka “najgore što možete pitati milijunaša jest kako je zaradio svoj prvi milijun” ne vrijedi za Hamisha, ali ni za druge “samouke” bogataše poput Jamieja Olivera koji se obogatio pomaganjem ili poslovnog čovjeka Petera Jonesa.

- Iskrenost je moja najveća vještina i kapital - moto je Petera Jonesa, čije se bogatstvo procjenjuje na 145 milijuna funti. Otvoreno kaže kolegama i zaposlenicima što misli o njihovim idejama.

Suradnja je put ka uspjehu

Čak i ako mislite da znate, pitajte za pomoć. Nikad ne šteti

Tom Jones je od 1962. godine prodao više od 100 milijuna ploča. Pisao je pjesme, ali uspjeh je došao tek nakon što je počeo surađivati s drugima.

Samo privatnici zarađuju

Javni sektor je kao da se sve najgore tvrtke na svijetu združe u jednu

Hugh Osmond svoju je stipendiju “spiskao” na promociju noćnih klubova. Nakon što je završio Oxford, nije ni pomišljao da postane liječnik - uložio je u lanac pubova i do 41. godine zaradio 1,2 milijarde kuna.

Do bogatstva došla u vlaku

Nemojte nikad odustajati, otrpite sve kritike i držite se

Početna karijera J.K. Rowling uopće nije dala naslutiti uspjeh. Vozeći se u vlaku na dionici od Londona do Manchestera osmislila je ideju o Harry Potteru na osnovu koje je napisala seriju knjiga prodanih do sada u više od 400 milijuna primjeraka. Kjiževnica kao najvažniju karakteristiku za ostvarivanje snova ističe ustrajnost.

Kolege se sluša, a šefa poštuje

Budite uvijek fleksibilni i pažljivo promatrajte tržište

Alan Sugar je istovremeno poznat kao televizijska zvijezda i uspješan biznismen. U svojoj bogatoj karijeri čak je uspio biti i glasnogovornik nogometnog kluba Tottenham Hotspur. Njegova pravilo za postizanje uspjeha uključuje poštivanje autoriteta i slušanje što kažu kolege s posla. Tako se grade dobri odnosi i održava unutrašnji mir.

Rutina ubija kreativnost

Bez preuzimanja rizika život brzo postaje dosadan

Sting je postao svjetski poznat kao pjevač grupe Police. U karijeri nastojao je da se nikada ne zaustavi unutar određenog stila. Bio je spreman primati različite utjecaje i slijediti svoju intuiciju. Rutina ubija svaku kreativnost, upozorava glazbenik koji ‘vrijedi’ 128 milijuna funti (milijardu kuna).



Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode