Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 2

Budite kreativni, spojite ugodno s korisnim i zaradite

Budite kreativni, spojite ugodno s korisnim i zaradite
6

Donosimo vam priču o akademskim slikaricama i strastvenim kreativkama koje stoje iza umjetničke radionice Niana

VIDEO

Razgovarali smo sa Anom Barbić Katičić, koja sa svojom kolegicom stoji iza umjetničke radionice Niana. Ispričala nam je kako su pokrenule svoj posao, kako nastaju njihovi proizvodi te kako je živjeti od umjetnosti. 

Možete nam reći nešto o sebi i svojoj kolegici Nikolini Šimunović? Gdje ste se upoznale, što ste po struci i kako je sve krenulo? Zašto ste radionicu nazvale "Niana"?

Akademske smo slikarice, zajedno smo diplomirale 2002. godine i nastavile svoje druženje. Ja sam (Ana Barbić Katičić op.a.) prvo diplomirala na Pravnom fakultetu, a kasnije osjetivši kako pravo nije moja ljubav, odlučila sam se za Akademiju likovnih umjetnosti, studij slikarstva. Nikolina Šimunović je rođena u Dubrovniku, a uz slikarstvo još radi u osnovnoj školi u Zagrebu kao profesor likovne kulture. Ime Niana je nastalo iz naših imena - Ana i Nina.

Kako ste se odlučile pokrenuti svoju umjetničku radionicu? Što je presudilo da ste odlučile otvoriti svoj posao?

Iskreno, sve se dogodilo spontano, bez planiranja, prvo smo radile za sebe, napunile vlastite stanove s oslikanim namještajem. Zaista radimo iz vlastitog zadovoljstva, opuštajući se i zabavljajući se. Kupci su prvo bili iz kruga prijatelja i znanaca, za koje smo redizajnirale namještaj kao dar za vjenčanja i rođendane, namještaj za dječje sobe ili određeni prostor. Vidjevši pozitivne reakcije ljudi, shvatile smo da naš namještaj ima potencijala, da je tražen i odlučile smo hobi pretvoriti u posao. Spojile smo ugodno s korisnim. Uz namještaj koji oslikavamo, slikarstvo nam je i dalje na prvom mjestu. Živjeti od umjetnosti puno je neizvjesnije pa oslikavanjem namještaja rješavamo egzistenciju, spajamo ugodno s korisnim, a vlastito slikarstvo uspijevamo zadržati nedirnutim i slobodnim od tržišnih utjecaja.

Kako pronalazite kupce za svoje proizvode? Reklamirate li se ili imate drugačiji pristup tržištu?

Kupci su u početku bili iz kruga prijatelja i znanaca, a sada se krug proširio, pogotovo nakon prve izložbe namještaja u Zagrebu. Nakon spomenute izložbe kojom smo se predstavile ovog proljeća, interes kupaca i potražnja za našim namještajem doveo nas je brzo do toga da imamo stalnu adresu naše trgovine-galerije u kojoj se mogu vidjeti izloženi primjerci namještaja, te izravno komunicirati i neposredno s kupcima definirati njihove želje. Zadovoljne zaista jesmo, ali uspjeh je relativan pojam. Stambeno smo zbrinute, a nadamo se da ćemo s vremenom postati i vlasnice nekretnina. Još uvijek same radimo sve, od brušenja i pripreme do završnog laka na kraju.Što se tiče tržišta, ono će uvijek postojati za kvalitetne proizvode. 

Do kuda ste došli - širite li ponudu i koji su planovi za budućnost?

Kao što sam ranije napomenula, počele smo s pojedinačnim manjim komadima koji mogu pristati u svaki dom. Primjerice to su ogledalo, stolac ili vješalica, a trenutno smo proširili ponudu. Tako sada osmišljavamo i čitave prostorije, stanove, vikendice gdje sugeriramo kompletno uređenje s obzirom na postojeće zadane komade i nove koji će tek stići u prostor. 

Kako nastaju vaši proizvodi, postoji li nekakva univerzalna ideja ili svakom proizvodu pristupate individualno?

U našem poslu najzahtjevnija je priprema, koja obuhvaća pripremu (brušenje i "šmirglanje") namještaja. Najdraži dio posla nam je oslikavanje koje nas opušta i zabavlja. Kod kreiranja imamo razne varijante ovisne o našem raspoloženju, nekada svaka radi svoj komad namještaja, a nekad radimo simultano na istom komadu. U trenu kada vidimo neki komad namještaja dobivamo ideje za boje, motive, uzorke i ostalo. Kombiniramo različite materijale, ponekad ubacimo i prošiveni komad tkanine, od žice pletemo lustere. Poanta je da se u tom dijelu posla igramo i vrlo smo kreativne.

Za mlade koji će danas-sutra pokretati svoj posao u Hrvatskoj - što bi im mogli poručiti? 

Spojite ugodno s korisnim. A ako se bavite umjetnošću: umjetnost zadržite slobodnom od utjecaja tržišta. Primjerice, uz namještaj koji oslikavamo, slikarstvo nam je i dalje na prvom mjestu. Živjeti od umjetnosti puno je neizvjesnije pa oslikavanjem namještaja rješavamo egzistenciju, spajamo ugodno s korisnim, a vlastito slikarstvo uspijevamo zadržati nedirnutim i slobodnim od tržišnih utjecaja. 

Priča o Niani i skromnom ali iskrenom i kreativnom pristupu njezinih osnivačica i vlasnica odličan je primjer kako u Hrvatskoj nije nemoguće pokrenuti svoj posao i raditi. Nadamo se da vas je ova priča, ali i mnoge druge objavljene na Pametnoj kuni ponukala da razmislite o pokretanju svojeg posla, ako ne sada - onda jednog dana.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...
Cura Lasagne pokazala buduću kuću: 'Upoznali smo se online. Mislila sam da je prvi spoj užas'
LJUBAVNA PRIČA ZARUČNIKA

Cura Lasagne pokazala buduću kuću: 'Upoznali smo se online. Mislila sam da je prvi spoj užas'

Marko i ja se znamo preko tri godine. Upoznali smo se na Instagramu. On je svirao u bendu, ja sam znala za njih i onda sam rekla: 'Vidi koji zgodan lik'. Zatim sam ga odlučila dodati na Instagramu, ispričala je Elizabeta