Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
2 komentara

Donosimo Mrsićevih 7 mjera u borbi protiv nezaposlenosti

Među mjerama koje ministar planira predložiti naći će se dvostruko veće potpore za pokretanje posla, vaučeri za dadilje i čistačice te mjera neradnog petka

Jurica Galoić/PIXSELL
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL

Krajem kolovoza na burzi je bilo registrirano 301 583 nezaposlenih, odnosno riječ je o  2893 osobe više nego u srpnju. Kako bi Vlada stala na kraj neprestanim najavama i teškoj gospodarskoj jeseni te ciklusima masovnih stečaja i otkaza, odlučila je krenuti u borbu protiv nezaposlenosti.

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava stoga je pripremilo skupinu aktivnih politika zapošljavanja koje će se potvrditi na prvoj sjednici Hrvatskog sabora 19. rujna i tako omogućiti brže i lakše zapošljavanje, samozapošljavanje i zadržavanje radnika, objavio je Večernji list. Donosimo vam svih sedam planiranih mjera zapošljavanja.

  • Mladi za 1600 kuna mogu raditi odmah - Mladi neće više morati na burzi rada provesti tri mjeseca već se nakon završetka školovanja mogu odmah uključiti u program za sve bez staža u struci te raditi za 1600 kuna mjesečno. Čak 2930 ljudi koristilo je tu mjeru do kolovoza.
  • Za pokretanje posla dvostruko veća potpora - Potpore će biti dvostruko veće, dok će partner biti HZZ. Uz potporu se može dobiti i isplata mjesečnih naknada za nezaposlene odjednom. U prvih osam mjeseci ove godine izdano je 3249 potpora. 
  • Udruživanje u zadruge dio je aktivnih mjera - Svima koji se udruže u zadrugu država će pomoći plaćanjem voditelja zadruge. HZZ će pokrivati 75 posto njegove plaće, uz uvjet da angažirana osoba ima iskustva u upravljanju.
  • Javni radovi trajat će pola godine - Javni radovi trajat će pola godine te će ih tri mjeseca plaćati država, a tri mjeseca lokalne jedinice. Čim se vrate na burzu, dobit će sva prava i naknade. 
  • Za "neradni petak" više novca - Propala mjera "neradni petak" reaktivirat će se uz slabije uvjete i puno više novca, a na njoj će se temeljiti očuvanje radnih mjesta
  • Sezonski radnik sa stažem u cijelu godinu - Poslodavcima koji zapošljavaju sezonce ponudit će se da izvan sezone plaćaju samo minimalne doprinose ako zadrže radnike cijelu godinu
  • Vaučeri za čistačice, dadilje i ratare - Vaučeri koji su zamišljeni za poljoprivredu, šire se i na dadilje i pomoć u kući te ostale povremene poslove. Kupnjom vaučera plaća se dnevni doprinos na minimalnu dnevnicu, a iznos dnevnice dogovaraju poslodavac i radnik.

Sabor će najesen raspravljati i o Zakonu o radu koji bi se trebao razdvojiti na Zakon o radu i Zakon o socijalnim pravima, kako bi odredbe koje se tiču sindikata bile posebno regulirane. Kako prenosi 24 sata, planira se i mogućnost rada na sat vremena i rada za više poslodavaca. Prijaviti i odjaviti radnika moći će se i preko interneta, a doprinosi će se plaćati po satu rada, a ne danima. Sve mjere donijet će se na prvoj sjednici Sabora te će odmah stupiti na snagu. Na istoj sjednici ozakonit će se pokretanje jednostavne tvrtke s temeljnim kapitalom od deset kuna.

Koje je vaše mišljenje o predloženim mjerama? Pošaljite svoje mišljenje na našu email adresu: urednistvo@pametnakuna.hr! Najzanimljivije tekstove ćemo objaviti na portalu Pametna kuna.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message