Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 1

Donosimo vam savjete o tome kako uštedjeti na putovanju!

Donosimo vam savjete o tome kako uštedjeti na putovanju!
3

Bivša karatistica i manekenka Dvina Meler te avanturist Vedran Cindrić podijelili su s nama svoja iskustva o uštedi na hrani i smještaju prilikom putovanja

VIDEO

Ako razmišljate o tome da se zaputite na novo i zabavno putovanje, budžet je ključna stvar o kojoj će ovisiti sve vaše svakodnevne aktivnosti. Ovisno o njemu, putovanje može biti nezaboravno, ali također ključnu ulogu imaju i vaše osobne želje. Ako želite izbjeći skupocjeno putovanje, to nikako ne znači da se morate u potpunosti odreći luksuza i udobnosti koje ono obično nudi već samo da se morate unaprijed dobro organizirati

Bivša Miss sporta i avanturistica Dvina Meler odlučila je za Pametnu kunu podijeliti neke od savjeta o tome kako se znatno može uštedjeti na putovanju. Do sada je posjetila 122 države među kojima su i mnoge egzotične zemlje kao npr. Burkina Faso, Ekvatorijalna Gvineja, Nigerija, Kambodža, Nikaragva te Honduras. Smatra kako najbolji način uštede i ugodnog putovanja čini prije svega dobra infiltracija s lokalnim stanovništvom. ''Najbolje je udomaćiti se i jesti domaću hranu stanovnika čije mjesto posjetite. Tako možete uštedjeti novac, a istovremeno obogatiti se upoznavanjem naroda i njihovih običaja'', rekla je.

Odabir mjesta putovanja određuje i budžet

Koje god mjesto za putovanje odaberete, bitno je da prije njega napravite dobar planPlaniranje budžeta ključno je kako biste pravovremeno mogli kontrolirati sve moguće troškove, a možete ga započeti odabirom rute putovanja, ovisno o vremenu i kilometrima koje ćete provesti na putu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Novinar i veliki ljubitelj putovanja Vedran Cindrić također je posjetio mnoga mjesta diljem Amerike, Australije i Europe. ''Ako se već vozim 25 sati avionom, ne isplati mi se ići na dan ili dva'', rekao nam je te dodao kako obično planira mjesečna putovanja pa je tako u Sjevernoj Americi proveo četiri i pol mjeseca.

Luksuzan smještaj nije jedina opcija

Pojasnio je kako u skladu s mjestom putovanja kreira budžet za gorivo, hranu i razgledavanje atrakcija. ''Isplaniram samo osnovne rute, primjerice gdje ću sletjeti i gdje ću prvu noć prespavati. Obično je to neki hostel, smještaji koje pronađem putem Couch Surfing-a ili mi netko ponudi smještaj.'' Također, kada god može, pješači jer tako uštedi puno novaca koje bi inače morao dati na gorivo ili kartu za javni prijevoz.

Dvina pak smještaj nikada ne pronalazi unaprijed. ''Smještaj uvijek tražim na licu mjesta. Spavala sam u trošnim kolibama od blata i slame, na tvrdim drvenim klupama, u sobama bez ičega pa čak i bez madraca'', rekla je te dodala kako sa sobom uvijek ima vreću za spavanje.

S obzirom na vaše preference, možete odabrati nekoliko opcija jeftinijeg smještaja. Šator je najjeftinija dok mnogi zbog udobnosti ipak radije odabiru kamp prikolice. Ukoliko se odlučite na kampiranje, pravovremeno se informirajte kakvo vas vrijeme očekuje, a potom odlučite koju ćete odjeću i obuću ponijeti. 

Ponijeti samo najosnovniju prtljagu

Prije polaska na put, sastavite popis stvari koje mislite ponijeti sa sobom. Nemojte pakirati nepotrebne stvari već samo one za koje procijenite da će vam doista koristiti. I Dvina i Vedran složili su se kako ovisno o klimi zemlje u koju se putuje, treba ponijeti samo nekoliko najosnovnijih komada odjeće. ''Uvijek ponesem samo nekoliko majica i hlača, odnosno samo nešto najosnovnije što mogu oprati na ruke'', rekao je Vedran. Dvina također nosi malo prtljage i to u plastičnom koferu koji zbog materijala dobro podnosi sve uvjete. Uz to, sa sobom uvijek nosi ruksak na leđima od kojega se nikad ne odvaja.

Ako putujete osobnim vozilom imajte na umu kako ćete trošiti više goriva na pokretanje automobila ukoliko je automobil teži. Više savjeta o tome kako uštedjeti ako putujete osobnim vozilom pročitajte ovdje.

Budžet prilagodite zemlji koju posjećujete

Što se tiče budžeta, bitno je barem otprilike odrediti s kolikom količinom novca ćete se zaputiti na putovanje. Ako vam je budžet kratak onda posložite prioritete, odnosno razmislite je li vam važnije uživati u skupljoj hrani i prespavati u lijepom hotelu ili radije želite posjetiti neke atrakcije zbog kojih ste spremni žrtvovati luksuz i udobnost.

Vedran nam je pojasnio kako budžet uvijek planira ovisno o skupoći i standardu zemlje koju želi posjetiti. ''Primjerice, isplaniram si kako ću trošiti samo deset dolara dnevno i toga se pridržavam. To je primjerice za neke dijelove svijeta kao npr. za Južnu Ameriku i više nego dovoljno'', rekao je.

Također, dobro se raspitajte o pravilima plaćanja u zemlji koju odlučite posjetiti. Na službenim internetskim stranicama veleposlanstava možete provjeriti koja pravila i valute plaćanja vrijede u pojedinoj zemlji. Savjete što napraviti kada se nađete u stranoj zemlji i u nemogućnosti ste platiti kreditnom karticom, pročitajte ovdje.

Prehrana

Ako putujete vlastitim vozilom sa sobom možete ponijeti hranu te razne namirnice koje će vam često dobro doći. Ponesite hranjive grickalice poput oraščića i krekera, a izbjegavajte one koje su lako kvarljive i brzo topljive. Znatno možete uštedjeti i ako hranu kupujete u supermarketima, a ne na usputnim benzinskim crpkama pošto je tamo puno skuplja

Dvina, koja financijski plan stvara spontano na licu mjesta, umjesto u skupocjenim restoranima radije odabire jeftiniju, domaću kuhinju. ''Često se na putovanjima dogodi da moraš probati hranu kako se tvoji domaćini ne bi uvrijedili'', tvrdi. Vedran se na putovanjima uglavnom hrani sendvičimačipsevimavodom te kupuje hranu na tržnicama. ''Iako si priuštim da probam i domaću hranu, uglavnom izbjegavam restorane'', rekao je. 

Treba se znati cjenkati

Posljednji, ali ništa manje važan Dvinin savjet tiče se poznavanja raznih trikova. ''Jako je važno znati se maksimalno cjenkati. Kada sam u europskim gradovima, često znam u hotelu pitati za cijenu prenoćišta i nakon što mi je kažu, odglumim kako su mi u susjednom hotelu ponudili nižu cijenu. Ako upali, onda mi doista ponude jeftiniju varijantu'', rekla je te dodala kako se isplati pokušati jer tako možete proći puno jeftinije.

Putovanja su uzbudljiv i zabavan način da se odmaknete od svakodnevnih obaveza. Ako ne želite puno potrošiti, imajte na umu kako se trebate držati unaprijed određenog budžeta. Posjetite turističke stranice mjesta koja planirate posjetiti pošto većina njih nudi besplatne ili vrlo povoljne zanimljive sadržaje. Ako putujete autom, radite učestale pauze kako biste se razgibali i opustili te nikada nemojte voziti ako ste umorni ili vam se spava.  

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje
Ana i Matija žive pedesete: Otvorili su i svoj vintage kafić
ROCKABILY ŽIVOT

Ana i Matija žive pedesete: Otvorili su i svoj vintage kafić

Bračni par je staru krojačku radionicu u centru Vinkovaca pretvorio u klub koji nalikuje na holivudski filmski set. Obožavaju sakupljati stare stvari, restaurirati ih....