Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
36 komentara

Kakav šef, takav radnik: Svaki četvrti neljubazan je zbog šefa

Radnici tvrde kako zbog stresa i prevelike količine posla nemaju vremena biti ljubazni, a neki žele biti uspješni kao šef, pa oponašaju njegovo ponašanje

Fotolia
Foto: Fotolia
36 komentara

Gotovo 60 posto ljudi za svoj bezobrazan pristup krivi preveliku količinu posla, potvrdila je američka studija. Oni tvrde da jednostavno nemaju vremena biti ljubazni zbog prevelike količine stresa i mentalnog preopterećenja. 

Također, svaki četvrti čovjek neljubazan je zato što je takav i njegov šef. Kako je šef uspješan, oni ga oponašaju u nadi da će i sami biti uspješni. Dio njih smatra kako je šef nepristojan kako bi potvrdio svoju poziciju, dok neki tvrde kako ih šefovi otvoreno potiču da budu neljubazni. Gotovo 20 posto njih priznaje kako tvrtkama i šefovima nije bitno kako se njihovi zaposlenici odnose jedni prema drugima, a pritužbe često ne uvažavaju, piše Harvard Business Review

Osmijeh i jednostavan pozdrav smanjuju stres

Za što prisnije odnose i manje stresa u tvrtki treba postaviti granice. Neka "bok" i osmijeh postanu dio vaše radne politike, tako će atmosfera na poslu biti bolja, a radnici zadovoljniji. Američka tvrtka Ochsner Health System čak ima pravila prema kojima, ako se nađete tri metra od kolege trebate uspostaviti kontakt očima, a približite li mu se na metar i pol, obavezno ga trebate pozdraviti. 

Također, tvrtke bi svojim radnicima trebale pružiti radionice na kojima mogu naučiti kako se odnositi prema kolegama i šefovima. 

Sukobi se rješavaju na civilizirani način

Ako pritužbe ne uspiju, nemojte dopustiti da šef viče na vas. Problem se mogu riješiti i na civiliziran način. Treba izbjegavati sukobe i uvrede te zadržati svoje dostojanstvo. Učite iz takve situacije, pa u slučaju da se jednog dana i sami nađete u obrnutoj poziciji, znate da ne želite da se vaš radnik osjeća kako ste se vi osjećali. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message