Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 3

Kako dobiti posao o kojem ste cijeloga života sanjali?

Kako dobiti posao o kojem ste cijeloga života sanjali?
1

Smatra se da je dobra komunikacija s potencijalnim poslodavcem ključni faktor za gradnju uspješne karijere. Donosimo vam ključne elemente za lov na posao.

VIDEO

Svakoga vam tjedna donosimo dio iz knjige "Mala crna haljina" autorice Cathie Black te od ovoga tjedna počinjemo s ulomkom "Kako dobiti posao o kojem ste oduvijek sanjali". 

Molba za posao

1. Pošaljite molbu

Ne biste vjerovali koliko mi puta pošalju samo biografiju bez popratnog pisma - što me automatski navodi na pomisao: Nije ni čudo što je ova osoba nezaposlena. Možda smatrate da je popratno pismo suvišno, budući da su svi potrebni podaci već navedeni u vašoj biografiji. Međutim, popratno pismo stvara prvi, ključni dojam i omogućava kandidatu da istakne sve vještine važne i zanimljive za dotičnu kompaniju i pokaže vještinu komuniciranja.

2. Samo činjenice, gospođo

Sastavite svoju molbu tako da ona bude kratka i slatka, da nije dulja od jedne stranice. Ona nije mjesto na kojem ćete raspredati o svojoj životnoj filozofiji ili djetinjim snovima. Vjerojatno ne želite da vas potencijalni poslodavac postane nestrpljiv čitajući sve te stranice, jer on ili ona zaista trebaju samo sažetak koji se može brzo pročitati.

3. Razmislite što ćete napisati u molbi (a što preskočiti)

Najbolja molba sadržava tri stvari: objašnjenje zbog čega ste dobri u onom što radite, kako ćete vi pomoći kompaniji, i zbog čega vas taj posao oduševljava. Uvijek na umu imajte ovo pitanje: Što poslodavac želi čuti? Daleko je važnije da poslodavcu pokažete da posjedujete vještine potrebne u njegovu poslu nego da objašnjavate kako se taj posao uklapa u veliku shemu vaših osobnih ambicija. Zapamtite, važan je poslodavac, a ne vi. Njemu je bitno ono što vi možete uraditi za njih.

4. Natipkajte svoju molbu (i biografiju) na kvalitetan papir

Možda smatrate kako to nije važno, a možda to nekolicini poslodavaca i neće značiti mnogo, ali za većinu je to vrlo važna stvar. Zašto biste riskirali s jeftinim papirom, kad nije nikakav problem upotrijebiti teži, kvalitetniji papir? Način na koji se predstavljate je pokazatelj načina na koji ćete predstavljati kompaniju, ako dobijete posao i poslodavci to vrlo  dobro znaju. Zato ih nastojte uvjeriti da nudite kvalitetan proizvod.

5. Zaključite napisavši da ćete ih nazvati

Zatim to zaista i učinite. Nikad ne završavajte pismo rečenicom: "Unaprijed se radujem vašem odgovoru". Radije naznačite koji će biti vaš sljedeći korak, a onda taj korak i učinite - to je nešto što možete učiniti kako biste loptu približili golu. Mnogo je bolje reći: "Nazvat ću vaš ured u srijedu 26-og da provjerim stanje", što vam omogućuje da napravite korak dalje, umjesto da čekate poziv koji nikada neće stići. Zatim, prije nego što nazovete, pripremite primjerak svog pisma kako biste osobi s kojom razgovarate rekli na što se vaš proizvod odnosi: "Zovem vas u vezi svog pisma od 17. ožujka..."

U svojoj knjizi “Mala crna haljina” Cathie Black opisuje kako je ostvarila, kako ga naziva, ˝život od 360º˝ – točnije, kako je "pomirila“ profesionalni uspjeh i zadovoljstvo u privatnom životu. Objašnjava nam na koji način svaka žena može iskoristiti prilike koje joj se pružaju na radnome mjestu i u životu. Bez obzira na to u kojoj je fazi naša karijera, “Mala crna haljina” nudi nam dragocjenu pomoć u traženju i uspješnom obavljanju posla, a upućuje nas i kako ćemo napredovati na poslu. Otkriva nam kako je zahvaljujući svojoj upornosti, optimizmu i oštroumnosti stigla do vrha. Kako ćemo se snaći u razgovoru za novi posao, koja pravila u poslovnom svijetu smijemo a koja nikako ne smijemo prekršiti, zašto od svog života trebamo napraviti zonu u kojoj nema mjesta ljutnji te kako možemo slijediti svoje strasti i pritom postići poslovni maksimum – sve su to pitanja na koja odgovore nudi ova sjajna knjiga. Sljedećeg utorka pročitajte kako napisati biografiju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?
SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?

U finale Eurosonga prolazi 10 najboljih pjesama iz prvog polufinala, i 10 iz drugog. Uz njih, u finalu se natječu i 'Big 5' zemlje, kao i zemlja domaćin
Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...