Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 0

Kakvi su izazovi malog i srednjeg poduzetništva?

Kakvi su izazovi malog i srednjeg poduzetništva?
3

Mala i srednja poduzeća u Republici Hrvatskoj jedan su od glavnih pokretača gospodarskog razvoja, poduzetništva, zaposlenosti, inovacija i konkurentnosti

VIDEO

Mala i srednja poduzeća u Republici Hrvatskoj jedan su od glavnih pokretača gospodarskog razvoja, poduzetništva, zaposlenosti, inovacija i konkurentnosti. Važnost ovog segmenta gospodarstva potvrđuju njegov udio u BDP-u (otprilike 52 posto), zaposlenosti (otprilike 66 posto) i izvozu (otprilike 41 posto). 

S obzirom na potrebu malih i srednjih poduzeća za obrazovanjem o poduzetništvu i ograničene budžete za edukacije u brojnim poduzećima, uvažavajući trenutnu gospodarsku situaciju, Hrvatski institut za financijsku edukaciju organizirao je 3 besplatna seminara namijenjena poduzetnicima na temu ''Izazovi malog i srednjeg poduzetništva“, od čega su dva već održana, a treći je planiran 16. ožujka 2013. godine.

Promjene na makroekonomskoj razini

Projekt je financiran od strane Američkog veleposlanstva u Zagrebu, u sklopu donacija koje su dodijeljene udrugama za projekte usmjerene na promicanje ekonomskih reforma i poduzetništva. Potporu projektu dala je i Hrvatska gospodarska komora, Centar za poduzetništvo, inovacije i tehnološki razvoj, dok je medijski promotor projekta Pametna kuna.

Predavačice na seminaru, Ana Vrbošić i Danijela Princi Grgat, polaznike seminara upoznale su s:

  • metodama za analizu okruženja u kojemu poduzeće posluje - istaknuta je važnost kontinuiranog praćenja promjena na makroekonomskoj razini, s posebnim naglaskom na analizu sila koje utječu na poslovanje svakog poduzeća, od čega je izdvojeno pet sila prema Porterovom modelu: utjecaj dobavljača, kupaca, potencijalnih novih konkurenata, postojećih konkurenata i zamjenskih proizvoda

Koncept održivog rasta

Polaznici su samostalno izradili i SWOT analizu za svoja poduzeća kojom su sagledali njegove prednosti, prijetnje, slabosti i šanse. Predavači su naglasili kako im je posebno bilo drago što su polaznici prepoznali dosta prilika i snaga za svoja poduzeća, ali što su svjesni slabosti i neposrednih prijetnji njihovom poslovanju.

S obzirom na to da često izrada granskih analiza predstavlja značajan financijski izdatak koji si posebno mala poduzeća teško mogu priuštiti, polaznici su upoznati s javno dostupnim granskim analizama te izvorima informacija kojima se mogu koristiti za izradu vlastitih analiza okruženja i direktnih konkurenata.

Nakon upoznavanja polaznika s konceptom stope održivog rasta, poseban naglasak stavljen je na poluge rasta poduzeća. Dani su primjeri danas uspješnih kompanija koje svoj rast temelje na jednoj ili više poluga rasta kao što su primjerice optimizacija nabavnog procesa kojom su ostvarive prednost pred konkurencijom, fokus na kvaliteti proizvoda i usluga, razvoj novih proizvoda i usluga, pravovremena isporuka, efikasna prodaja kao i mogućnost utjecaja na rast kroz politiku određivanja cijena. 

Uvažavanje individualnih potreba klijenata

Predavači su posebno istaknuli činjenicu kako su u današnje vrijeme kupci posebno osjetljivi na kvalitetu usluge i sve više traže individualan pristup, stoga sve važnije mjesto u prodaji zauzima direktan kontakt s klijentom. Naime, mnoge kompanije troše značajna sredstva na marketinške aktivnosti, a kada kupac posjeti prodajno mjesto odlazi nezadovoljan pruženom uslugom i više se u tu trgovinu ne vraća. Stoga je istaknuta važnost usklađenosti između prodajnog osoblja i prodajnih planova kompanije te uvažavanje individualnih potreba klijenata.

U svrhu kvalitetnog poslovnog odlučivanja i upravljanja likvidnosti poduzeća, poseban naglasak stavljen je na potrebu kontinuirane analize novčanog toka. Na jednom primjeru analizirani su novčani tok i potrebe za obrtnim sredstvima kompanije. Polaznici su upoznati s proizvodima koji se najčešće koriste u financiranju malih i srednjih poduzeća, njihovim prednostima i nedostacima, kako odabrati proizvod koji najbolje odgovara potrebama poduzeća te na koji način prezentirati poslovanje svog poduzeća.

Praćenje poslovanja svojih ključnih poslovnih partnera

Seminar je zaključen jednim primjerom kojim je ukazana potreba da kompanije kontinuirano prate poslovanje svojih ključnih poslovnih partnera i prepoznaju potencijalne rizike koji ukazuju na poteškoće u njihovom poslovanju, kako bi na vrijeme mogli prilagoditi svoj poslovni odnos prema tom partneru i izbjeći ili barem minimizirati posljedice eventualnih ozbiljnijih problema u poslovanju partnera (nelikvidnost, blokada računa, obustava isporuka...).

Iako je seminar namijenjen malim i srednjim poduzećima, naglašena je važnost i prednosti ulaganja u razvoj održivog poduzetništva koje ima dugoročan karakter, s posebnim naglaskom na društveno odgovorno poslovanje, brigu za okoliš i etičnost u poslovanju. 

Predstavnice udruge, Ana Vrbošić i Danijela Princi Grgat istaknule su kako se nadaju da će uspjeti osigurati sredstva za organiziranje nove serije radionica namijenjenih poduzetnicima i u drugim gradovima u Hrvatskoj i time dati svoj doprinos u promicanju, razvoju i unapređenju znanja posebno iz područja ekonomije i financija.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode