Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 0

Koja su prava radnika ako poslodavac ne isplaćuje plaću?

Koja su prava radnika ako poslodavac ne isplaćuje plaću?
1

U zadnje vrijeme, nažalost, sve češće čujemo kako radnici rade mjesecima bez isplaćene plaće. Koje su mogućnosti i prava radnika u takvim slučajevima?

VIDEO

Prema Zakonu o radu poslodavac je obvezan u radnom odnosu radniku dati posao te mu za obavljeni rad isplatiti plaću. Ako kolektivnim ugovorom ili ugovorom o radu nije drukčije određeno, plaća i naknada plaće za prethodni mjesec isplaćuje se najkasnije do petnaestog dana u idućem mjesecu.

Poslodavac koji na dan dospjelosti ne isplati plaću ili je ne isplati u cijelosti dužan vam je do kraja mjeseca u kojem je dospjela isplata plaće dostaviti obračun iznosa koji je bio dužan isplatiti. Obračuni plaće po Zakonu o radu smatraju se ovršnim ispravama. To znači da temeljem isprave – obračuna plaće možete pokrenuti ovršni postupak radi prisilne naplate plaće.

Ovršni postupak pokreće se pred nadležnim sudom. Kako se plaćom u smislu odredbi Zakona o radu smatra plaća u bruto iznosu, to u ovršnom postupku trebate zahtijevati naplatu bruto iznosa plaće. Napominje se kako imate pravo potraživati i zateznu kamatu na neisplaćenu plaću u kojem slučaju kamata teče od dospijeća svakog pojedinačnog iznosa plaće pa do isplate.

U vidu morate imati odredbu čl.135. Zakona o radu po kojem potraživanja iz radnog odnosa zastarijevaju za tri godine.  Ukoliko Vam poslodavac ne dostavi obračun iznosa koji je bio dužan isplatiti, odnosno obračun plaće, to predstavlja najteži prekršaj poslodavca iz čl.294.st.1. toč.51. Zakona o radu za koji prekršaj je poslodavcu kao pravnoj osobi zapriječena novčana kazna od 61.000 kn do 100.000 kn, dok je poslodavcu kao fizičkoj osobi zapriječena novčana kazna od 7.000 kn do 10.000 kn.

Inspekcijski nadzor nad provedbom Zakona o radu i na temelju njega donesenih propisa obavlja tijelo državne uprave nadležno za poslove inspekcije rada.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana
Hrvat u Australiji za 24sata: 'Za nastup Baby Lasagne u Malmöu probudit ćemo se u tri ujutro!'
LUDI ZA EUROSONGOM

Hrvat u Australiji za 24sata: 'Za nastup Baby Lasagne u Malmöu probudit ćemo se u tri ujutro!'

Jordan, Michael i Hrvat s australskim državljanstvom Antony veliki su fanovi Eurosonga i prate ovo natjecanje već 20-ak godina. Baby Lasagna im je hit, a zbog njegovog nastupa, ali i drugih, ustat će u 3 ujutro!