Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 5

Koliko košta posjet domaćim nacionalnim parkovima?

Koliko košta posjet domaćim nacionalnim parkovima?
1

Svjetski dan zaštite okoliša svakako vrijedi provesti u jednom od domaćih nacionalnih parkova koji nas itekako mogu podsjetiti na važnost očuvanja prirode

VIDEO

Svjetski dan zaštite okoliša svake godine se obilježava 5. lipnja na obljetnicu održavanja UN-ove konferencije u Stockholmu posvećene okolišu 1972., na kojoj je prihvaćen UN-ov program zaštite okoliša (UNEP). Namjera takve manifestacije jest potaknuti svijest ljudi o važnosti uvrštavanja pitanja zaštite okoliša među glavne probleme današnjice, ali ujedno i potaknuti nas da se ponašamo odgovorno prema okolišu, da štedimo resurse, vodu i struju te odvajamo otpad.

Budući da stoga nema ljepšeg načina obilježavanja ovog važnog dana od boravka u netaknutoj prirodi, možda je vrijeme da se zaputite u jedan od naših prekrasnih nacionalnih parkova. Istražili smo u kakvim sve prostranim i prirodnim ljepotama zaštićenih prostora u kojima obitavaju biljke i životinje možete uživati za povoljnu cijenu i uz pregršt zabave.

1. NP Kornati 

U središnjem dijelu hrvatskog Jadrana smjestila se zasebna i po mnogočemu posebna skupina otoka nazvana Kornati. Zbog izuzetnih krajobraznih ljepota i velike razvedenosti obale, 1980. godine veći dio Kornatskog akvatorija proglašen je nacionalnim parkom. Danas NP Kornati zauzima površinu od oko 220 kilometara kvadratnih te uključuje ukupno 89 otoka, otočića i hridi. 

U sklopu NP Kornati možete uživati u izletima, u kupanju u kristalno čistom moru, u pješačenju po otocima te individualnom i grupnom ronjenju. U 20-ak restorana i konoba možete kušati kvalitetnu domaću hranu, ali i boraviti u smještajnim kapacitetima unutar Parka. Najpovoljnija individualna ulaznica kupljena izvan NP Kornati, ovisno o veličini plovila, košta 150 kuna. Ako je kupite u samom Parku, za to ćete morati izdvojiti sto kuna više, odnosno 250 kuna. Dnevne dozvole za ronilačko posjećivanje koštaju 100 kuna, dok cjenik preostalih ulaznica i naknada možete pogledati ovdje.

2. NP Krka 

NP Krka smješten je na području Šibensko-kninske županije i obuhvaća površinu od 109 kilometara kvadratnih najljepšeg toka rijeke Krke i donji tok rijeke Čikole. Nacionalnim parkom je proglašena je 1985. godine, dok su pojedini dijelovi rijeke Krke zaštićeni još od 1948. godine. 

Skradinski buk i Roški slap su najposjećeniji dijelovi NP Krka te su posebice zanimljivi onima koje zanimaju narodni običaji i žele uživati u ugostiteljskoj i kulturnoj ponudi. Želite li duže uživati u ljepotama Krke, u neposrednoj blizini Parka možete pronaći smještaj. Posjetiteljima su najatraktivniji izleti brodom, poput primjerice dvosatnog individualnog posjeta lokacijama Skradinski buk – Visovac – Skradinski buk koji košta 100 kuna. Cijena ulaznica za razgled Parka razlikuje se ovisno o godišnjem periodu pa tako primjerice individualni izlet za odrasle u siječnju, veljači, studenom i prosincu košta 30 kuna, a u lipnju, srpnju, kolovozu i rujnu 95 kuna. Cjenik za 2013. godinu možete pogledati ovdje

3. NP Mljet

Mljet se nalazi u južnodalmatinskoj otočnoj skupini te se pruža paralelno s istočnom polovicom poluotoka Pelješca. Sjeverozapadni kraj otoka (rt Goli) udaljen je od Korčule 18 kilometara, a rt Gruj na jugoistočnom kraju otoka udaljen je od Dubrovnika 30 kilometara. Najveće brdo na ovom Parku koji je 1960. godine proglašen nacionalnim jest Veliki Grad s 514 nm, a pruža se sredinom otoka iznad Babinog Polja.

U bogatoj kulturnoj baštini i prirodnim znamenitostima NP Mljet možete uživati za 100 kuna  u periodu od lipnja do rujna, a ako uz dvosatno turističko vođenje želite saznati više o Parku, morat ćete izdvojiti 400 kuna. Cijene obilaska pješačkim stazama za grupe uz pratnju djelatnika NP Mljet možete pogledati ovdje

4. NP Paklenica

Nacionalni park Paklenica prostire se na primorskoj padini južnog Velebita, neposredno iznad naselja Marasovići, do zone najviših planinskih vrhova koje čine Vaganski vrh, Babin vrh te Sveto brdo. Na relativno malom području susreće se iznimno bogatstvo geomorfoloških pojava i oblika, raznolik biljni i životinjski svijet, atraktivni krajolici i netaknuta priroda. Zaštićenim područjem Paklenica je postala 1949. godine.

Osim o reljefno-geološkim posebnostima, u Parku možete puno naučiti i o bogatom biljnom i životinjskom svijetu. Od aktivnosti možete isprobati planinarenje i penjanje, a odmoriti se možete u mnogim objektima turističke ponude. Dnevna ulaznica za odrasle osobe tijekom lipnja i srpnja košta 50 kuna, a za djecu i mlade od 7 do 18 godina 30 kuna. Ako pritom želite posjetiti i špilju Manitu peć, izdvojit ćete 20 kuna. Cjenik ostalih usluga u NP Paklenica za 2013. godinu možete pogledati ovdje

5. NP Plitvička jezera

Najistaknutiji i najposjećeniji među osam nacionalnih parkova u Hrvatskoj svakako ubrajamo NP Plitvička jezera. Osim bogatom kulturno povijesnom baštinom, ovaj Park svakodnevno privlači posjetitelje zbog bogate flore i faune te raznolikosti šumskih zajednica. Osim uz popularna Gornja i Donja jezera, uživati možete uz potok Plitvica, rijeku Koranu, špilju Šupljara te Čorkovu uvalu. 

Rekreirati se možete na brojnim planinarskim turama i biciklističkim stazama, a objedovati u nekima od brojnih restorana. Dnevna individualna ulaznica za odrasle u periodu od travnja do listopada košta 110 kuna, a za grupu od 15 osoba 100 kuna. Dvodnevna ulaznica za individualne odrasle posjetitelje u istom periodu iznosi 180 kuna. Cijene ulaznica za djecu i mlade možete vidjeti ovdje

6. NP Risnjak 

Risnjak je zbog velikog broja prvorazrednih prirodnih pojava na razmjerno maloj površini proglašen Nacionalnim parkom 1953. godine. Područje Parka je 1997. prošireno na površinu od 6350 ha te pored središnjeg dijela masiva Risnjaka obuhvaća i planinski masiv Snježnika te izvor rijeke Kupe zajedno s njezinim gornjim tokom. 

Aktivni odmor možete provesti u promatranju divljači, brdskom biciklizmu te planinarenju. U planinarskom domu ili pansionu možete odmoriti i prenoćiti. Kupljena ulaznica za NP Risnjak vrijedi dva dana, a za odrasle košta 45 kuna, dok za učenike, studente i umirovljenike 25 kuna. Za obiteljsku ulaznicu morat ćete izdvojiti 100 kuna, a za cjelodnevno stručno grupno vodstvo 600 kuna. Ostale cijene ulaznica možete pogledati ovdje.

7. NP Brijuni  

Sadašnje granice Nacionalnog parka Brijuni utvrđene 1999. godine obuhvaćaju kopno i okolno more s podmorjem. Obale su uglavnom niske i kamenite, ali lako pristupačne zbog horizontalne slojevitosti stijena, a u nekim uvalama mjestimično ima šljunka i pijeska. Duž zapadnoistarske obale ima nekoliko skupina otoka među kojima je najzanimljivija, najveća i najrazvedenija Brijunska skupina od 14 otoka i otočića.

Od brojne ponude sportskih aktivnosti ovdje možete igrati golf, tenis i badminton, a uživati možete i u arheološkim izletničkim turama te bogatoj ugostiteljskoj ponudi. Cijena izletničkog programa Veliki Brijun za individualne posjete odraslih tijekom lipnja iznosi 200 kuna, a za djecu od 4 do 14 godina 100 kuna. Cjenik smještaja u hotelima i vilama s doručkom možete pogledati ovdje.

8. NP Sjeverni Velebit

Velebit je 1981. godine proglašen parkom prirode, a unutar njega su smještena čak dva nacionalna parka - na jugu je NP Paklenica, a na sjevernom dijelu NP Sjeverni Velebit. Sjeverni prostor Velebita sadrži najrazličitijih staništa koja su dom mnogim biljnim, gljivljim i životinjskim vrstama. 

NP Sjeverni Velebit pravo je odredište za sve koji prednost daju aktivnom odmoru i boravku u prirodi - planinarenju, šetnji, trekingu, bicikliranju. Ispresijecan je s tridesetak planinarskih staza koje pružaju brojne mogućnosti obilaska ovoga prostora. Individualna ulaznica košta 45 kuna, a grupna 30 kuna, dok pravo na ulaznicu s popustom imaju planinari, umirovljenici, osobe starije od 65 godina, invalidi, pješaci i biciklisti, hrvatski branitelji te djeca od 6 do 14 godina. Cjenik ulaznica i usluga možete pogledati ovdje.

Očuvane izvorne prirodne vrijednosti te eventualno neznatno izmijenjeni ekološki sustavi svakako vas mogu potaknuti na nove akcije kojima možete doprinijeti zaštiti okoliša, ali ujedno i uštedi kućnog budžeta pametnim raspolaganjem resursima, električnom energijom i vodom. Više o tome kako sami možete pridonijeti energetskoj učinkovitosti možete pročitati ovdje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode