Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 0

I mali hobiji i vještine mogu rasteretiti kućni budžet u krizi

I mali hobiji i vještine mogu rasteretiti kućni budžet u krizi
1

Svaki hobi ili dragu aktivnost naši stari pretvarali su u dodatni izvor zarade, a novo naučena vještina vrijedila je kao malo bogatstvo i tako rasterećivala kućni budžet

VIDEO

Nikad ne propustite priliku da zaradite dodatan novac, jedno je od pravila očeva i majki ili baka i djedova iz razdoblja velike američke depresije. Tako primjerice obožavatelji fotografije mogu ponuditi svoje radove Fotoliji, Shutterstocku ili Photosu...ili nekom drugom servisu za kupovinu i prodaju fotografija. Iako mogu zaraditi samo dvadesetak kuna po fotografiji svaki novčić se računa, a izvježbate li se u radu s kamerom možete pokušati i sa snimanjima vjenčanja, krštenja ili nekih drugih obiteljskih okupljanja. Restauracija starih komada namještaja, vrtlarenje, ličenje, čuvanje djece ili čišćenje u “fušu” dragocjena su dodatna zarada ako se ne bojite zaprljati ruke. 

Volite li izrađivati nakit ili igračke za djecu istražite načine kako biste mogli pretvoriti hobi u dodatan izvor zarade. Reklamirajte se na Facebooku ili nekoj drugoj društvenoj mreži, a uz malo prakse možete savladati i izradu web stranice. Čak se i učenje novih vještina višestruko može isplatiti. Naučite li popravljati stvari možete uštedjeti pravo malo bogatstvo jer nećete skupo plaćati kupovinu novih. Umijeće šivanja i bojanja odjeće izrazito je korisno, kao i sitni popravci po kući. Online tečajevi mogu se pronaći svugdje po internetu, a mnogi su popraćeni video snimkama, pa se uz malo vježbe lako mogu savladati.

Pasta za zube čisti obuću i mrlje iz tepiha

Pasta za zube jeftino je sredstvo za čišćenje - izbjeljuje tipke na klaviru, čisti bijele tenisice i kožnate cipele, izvlači mrlje iz tepiha, ruž iz tkanine, vodene mrlje s drvenog namještaja. Služi i za laštenje nakita i uklanja loše mirise iz bebinih bočica.

Ocat čisti, lašti i dezinficira podove

Ocat je učinkovito sredstvo za odčepljivanje odvoda, a koristi se za čišćenje i dezinfekciju podova, hladnjaka, mikrovalne pećnice, kistova za slikanje, kanta za otpadke, metalnih ili plastičnih površina, a skida i plijesanj sa zidova kao i kupovna sredstva.

Pravilo 10 sekundi štedi novac

Razmislite 10 sekundi prije no što stavite proizvod u košaricu. Treba li vam doista? Prije svake investicije veće od 500 kuna razmislite jedan dan, a za sve skuplje od toga dajte si cijeli tjedan i porazgovarajte s članovima obitelji.

Sve što je jeftino izađe skuplje

Kako biste uštedjeli troškove planirajte unaprijed. Krenite na vrijeme računati koliko ćete potrošiti za blagdane te pravovremeno i bez žurbe kupite darove. Kupovina na rasprodaji može biti preskupa jer se troši mnogo više od planiranoga.

Vrećice diktiraju kupovinu

Idete li na tržnicu ponesite svoje vrećice i odlučite da ćete prestati s kupnjom čim ih napunite.

Praščić skuplja novac za džeparac

Staromodna kasica može biti odlična zamjena i izvor dodatnog džeparca za izlete ili igračke.

Nerazumne želje vode do bankrota

Nemojte razmišljati o onome što želite, već razmislite što trebate, savjetuju mame iz depresije.

Prije spremanja hrana mora biti mlaka

Hladnjak je najveći potrošač među kućanskim aparatima, ali uštedjeti možete tako da se prije spremanja jelo ohladi na sobnu temperaturu. Prije otvaranja vrata hladnjaka razmislite o tome što ćete uzeti da ne ostaju otvorena bez razloga.

Starinske igre zbližavaju obitelj

Provođenje večeri uz igru produbit će obiteljske veze, ali i pridonjeti uštedi energije. Lutke na oblačenje od kartona s kakvima su se igrale prošle generacije svidjet će se se djevojčicama. Dovoljno je izrezati djevojčicu i odjeću od papira.

Doslovno zaleđivanje kartica

Ako su brojne generacije preživjele bez kartica - to znači da se bez njih može sasvim normalno živjeti. Ako je nemate srca prerezati, koristite je samo za krizne situacije. Možete je doslovno zalediti. Stavite karticu u plastičnu posudu, pa u zamrzivač.

Jelo iz velikog lonca na kraju manje košta

Bez obzira kuhate li za jednog ili deset ljudi uvijek skuhajte za omanju vojsku jer ćete tako uštedjeti novac, ali i vrijeme oko kuhanja, savjetuju stručnjaci. Višak rasporedite po porcijama i zamrznite.

Na pametnakuna.hr pročitajte koje još hobije možete pretvoriti u uspješan biznis 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode