Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 0

Prva pomoć kod neugodnih ispitivanja o novcu i trošenju

Prva pomoć kod neugodnih ispitivanja o novcu i trošenju
1

Koliko ste novca potrošili na odjeću ili na stan isključivo je privatna stvar bilo da ste potrošili puno ili malo, a prijateljima nikad ne treba zamjeriti što ne mogu pomoći

VIDEO

Podijeliti račun u društvu lako može postati problem, no najvažnije je da svatko ravnopravno sudjeluje i plati svoj dio. Ako postoji mala razlika u cijene obroka vas i vaših prijatelja u restoranu, račun se mora podijeliti ravnomjerno. U većim grupama najbolje je zatražiti posebne račune i platiti svoj dio, posebno ako ste vi na tanjuru imali salatu, a drugi odrezak.

Velike brojke nikome ne morate otkriti

To što ste puno potrošili na novi automobil, odjeću ili kuću, vaša je osobna stvar. Međutim, nerijetko se pojave i prijatelji i poznanici koji žele znati sve o vašim financijama i svakako to prokomentirati. Budući da su financije osobna stvar, a ne predmet rasprave s prijateljima, nikad niste obvezni odgovoriti. Zato je vrlo važno imati 'nježno-dvosmislen' pristup u kojem ćete prikriti pravu cijenu. Upita li vas prijatelj koliko ste platili novi stan, najbolje je da mu odgovorite "malo više nego što sam trebao, ali jako sam zadovoljan s njim", predlažu poslovni savjetnici te sugeriraju da nakon toga promijenite temu.

Traženje donacija

Iako strastveno prikupljate novac za dobrotvorne svrhe, granica treba postojati. Prijatelje i poznanike najbolje je ograničiti na dva do tri takva zahtjeva godišnje i to najbolje putem elektroničke pošte. Nakon završetka humanitarne akcije, obavezno se zahvalite svim. Ostavit ćete dobar dojam, a i zadržati prijatelje.

Pozajmljivanje novca prijateljima

Nezgodna situacija nastaje ako na račun ne sjednu dvije ili tri rate duga, a prijatelj se okolo šeće u novoj odjeći. Ne treba žuriti sa zaključkom, već prijatelju izraziti zabrinutost zbog situacije. Ako novac više nikad ne vidite, naučili ste skupu lekciju - nikad ne posuđuj novac prijatelju.

Stručno prijateljsko mišljenje se plaća

U dobrim ste odnosima s dizajnerom interijera, odvjetnikom ili nekim drugim stručnjacima čiji savjet trebate. No ne treba misliti da je taj savjet besplatan samo zato jer su vam prijatelji. U slučaju da prijatelj ne želi naplatiti uslugu, dobro je pokazati svoju zahvalnost pozivom na večeru u omiljeni restoran ili svoju kuću.

Prijatelji mogu ali i ne moraju pomoći u nevolji

Novac može biti veliki problem kod zajedničkih putovanja jer nemaju svi iste financijske uvjete. Prijatelji su ponekad spremni uskočiti i riješiti dio troškova. No ukoliko ne mogu ili ne žele ne treba ih forsirati niti im to zamjerati. 

Odjeća s rasprodaje

Ne postoji razlog za sram ukoliko kupujete na sniženjima ili jednostavno kupujete na jeftinijim mjestima, ali nitko vas ne tjera da budete posve iskreni i otkrijete koliko ste potrošili.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?
SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?

U finale Eurosonga prolazi 10 najboljih pjesama iz prvog polufinala, i 10 iz drugog. Uz njih, u finalu se natječu i 'Big 5' zemlje, kao i zemlja domaćin
Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...