Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 1

Ogovaranje šteti karijeri, ali i ubija dosadu i stres

Ogovaranje šteti karijeri, ali i ubija dosadu i stres
1

Postoji pet tipova uredskih \\"baba\\" koje je najbolje izbjegavati jer druženje s njima može vam donijeti lošu reputaciju, ali i dovesti u pitanje radno mjesto

VIDEO

Ne želite li postati žrtva “lajavih” kolega, najprije upoznajte “neprijatelja”. Imate li posla s Diktafonom, svaki vaš razgovor s tim kolegom bit će “snimljen”, ali i objavljen cijelom uredu. Napad odbijte razgovorom o vremenu. Maratonac će vas presresti na gablecu, u zahodu, na putu do aparata za vodu, uvijek spreman za novu porciju “vrućih” tračeva, a njegovo je znanje o toj temi beskonačno. Ušutkat ćete ga promijenite li temu. Najopasnija uredska “baba” je Dvostruki agent. Informacije koje dijeli s vama “preprodat” će šefu. Nađete li se u njegovoj blizini, nipošto ne govorite negativno o nadređenima.
“Nanjuši” li trač, Tragač neće odustati dok ne otkrije i najmanju pojedinost. Traži li podatke od vas, sve porecite. Naricaljka se konstantno žali zbog male plaće, dugih radnih sati, nervoznog šefa. Uvuče li vas u svoju žalopojku, recite da ste zadovoljni apsolutno svime. Prepoznate li se u kojoj od opisanih kategorija, nemojte se začuditi ako vas kolege izbjegavaju u “širokom luku”.

TRAČ ŠKODI KARIJERI
Ogovaranje kolega i prepričavanje novosti koje ste saznali o njima mogu vam upropastiti reputaciju, ali i karijeru, kaže poslovna savjetnica Rachel Weingarten. Kolege će vas izbjegavati i neće vam se povjeravati, a time ćete izgubiti i naklonost nadređenih.

TEHNOOGOVARANJE
Blogovi i interni chatovi tvrtke najčešća su “okupljališta” kolega u potrazi za najnovijim tračevima. Oko 36 posto tračeva šire se tijekom pauze, a 33 posto među zaposlenicima koji dijele ured. Ne žele li da ih otkriju, zaposlenici se najčešće koriste e-mailom.

DOBAR, LOŠ, ZAO
Nije svaki trač loš trač, kaže Weingarten. Sitna uredska ogovaranja zgodne kolegice ili nečijeg izbora cipela neće se negativno odraziti na radnu sredinu. No “ocrnjivanje” nečijeg rada s ciljem degradiranja treba strogo kažnjavati, dodaje Weingarten.

"ŽEDNI" POSLASTICA
Čak 63 posto zaposlenika tvrdi da informacije o tvrtki prikupljaju družeći se s kolegama na putu do aparata za vodu, pokazalo je američko istraživanje. Tako saznaju tko je dobio povišicu ili promaknuće, ali i osobne podatke o ljubavnom životu kolega.

TRAČ "UBIJA" STRES
Premda 80 posto zaposlenika tvrdi da uživa u dobrom traču, samo 20 posto priznaje da ogovaraju, pokazalo je američko istraživanje. Osim što “ubijaju” dosadu, kažu da se tračanjem oslobađaju stresa te učvršćuju odnose s kolegama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana