Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 0

Oslobodite djetetove skrivene potencijale za bolju budućnost

Oslobodite djetetove skrivene potencijale za bolju budućnost
2

Odrastanje i odgoj djeteta je izazov s kojima se nose svi roditelji. Jeste li razmišljali na koji način vaše dijete može ostvariti svoje potencijale i uspjeti u životu.

VIDEO

Uobičajeno je da djecu upisujemo na različite aktivnosti npr. poput sporta ili plesa, da bi vježbali, socijalizirali se te razvijali različite sposobnosti i vještine. Kroz sve te aktivnosti, susreću se i s usponima i padovima. Pitanje je samo kako će se sve to odraziti na njih, ako govorimo o njihovoj budućnosti. Vrlo je važno da nauče nešto iz svih iskustava bilo dobrih ili loših kako bi to primijenili na svoju budućnost. To im može biti vrlo poučno na njihovom putu do uspjeha. Kada govorimo o uspjehu, mislimo na to da rade ono što vole i što ih ispunjava. Roditeljstvo je jedna od najvažnijih stavki koja može imati veliki utjecaj na djetetov razvoj, a time i uspjeh. 

Možemo se složiti da su određene osobe predodređene za uspjeh zbog svojih usađenih karakternih osobina, ali isto tako i roditelji mogu svojim odgojem doprinijeti stvaranju okoline koje može rezultirati djetetovim uspjehom, ali i srećom. Uspjeh u školi, fakultetu, poslu, ne znači ništa ako dijete nije sretno s onim što radi. Roditelji imaju tendenciju da djeci ne dopuštaju riskiranje te da uče iz vlastitih pogrešaka. Ako želite da jednog dana uspije u bilo kakvom svojem naumu, potrebno ga je pustiti da nauči vrijedne lekcije iz svojih pogrešaka.  

Kojih su pet savjeta koje možete primijeniti u odgoju? 

1. Otkrijte djetetove strasti. Mnogi roditelji pribjegavaju tome da sami određuju aktivnosti kojima će se njihovo dijete baviti. Vrlo je važno djeci dati priliku i odgovornost da odabere ono što žele raditi i da istražuju dok se u nečemu ne nađu. Nemojte preko djeteta pokušati ostvarivati ciljeve koje vi niste postigli. Takvo ponašanje će vam samo stvoriti nepotrebne probleme i možda nikada nećete otkriti talente koje krije u sebi. 

2. Postavite im izazove. U djetetovom svakodnevnom životu, postoji mnoštvo novih situacija koje im predstavljaju izazove. Vi im također, postavite neke od izazova npr. da se potrudi oko škole ili da vam pomogne u kućanskim poslovima. Tada ćete vidjeti kako se snalazi u pojedinim situacijama i možete ga uputiti u lakše rješavanje problema i zapreka koje mu se nađu na putu. 

3. Motivirajte ga. Pri postavljanju bilo kojeg zadatka dajte djetetu dobar motiv zašto da to napravi. Osim toga što će zadatke lakše obaviti, tako će i steći dobru naviku koje može primijeniti i kada odraste. Postavljanje motiva vam može otkriti i za koje je aktivnosti i radnje uistinu motiviran, a za koje ne. Ako nam se nešto ne sviđa onda ne postoji motivacija koja će nas natjerati da nešto napravimo mimo svoje volje.

4. Neka dijete uči iz vašega primjera. Dijete od malih nogu upija sve što mu kažete i napravite. S obzirom da na to da ste vi kao roditelji stalno prisutni u njegovom životu, budite mu primjer. Pokušajte se ponašati u skladu s onim vrijednostima koje želite i njemu usaditi. To se često čini teško i komplicirano, ali bolje da uči od vas nego od drugih koji su možda loši primjeri. 

5. Uvijek istaknite pozitivne stvari. Naučite ga da se ne boji nego kada se radi o nekome problemu nego prvo istaknite ono što je pozitivno, a ne negativno, Naučite dijete da može postići sve što poželi, naravno u određenim okvirima te da nemaju averziju prema riziku. Ako dijete naučite da sve u životu ima rizik i da ništa nije sigurno onda će zasigurno lakše pristupati zadacima koja se stave pred njega.  

Upitali smo i poznatu glazbenicu Maju Vučić za svoje mišljenje o usmjeravanju djeteta. "Moje dijete ima pet godina i vrlo su mi važne moralne i duhovne kategorije kao i da je podupirem u svemu. Učim je različitostima i da ih prihvaća kao bogatstva te sam joj podrška kao roditelj. Također, treba naučiti da novac ne pada s neba i da su neke stvari privilegija. Protiv toga sam da radi nešto samo zbog zarade jer jedna trećinu života otpada na posao, što znači da posao treba predstavljati zadovoljstvo."

Kao roditelj trebate biti svjesni da je cijelo djetetovo odrastanje izazov kroz koji se konstantno razvija i uči. Djeci treba omogućiti da slijede svoje strasti i potrebno ih je adekvatno pripremiti za život kako bi ostvarili svoje potencijale. Ako ostvare ono u čemu su zaista dobri i talentirani onda su na dobrom putu prema uspjehu. U tom pogledu, roditelji igraju veliku ulogu i vi ste oni koji svoju djecu trebaju voditi kroz sve rizike u životu. 


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode