Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 100

Linićev porez na nekretnine: Izračunajte koliko ćete platiti!

Na našem kalkulatoru poreza na nekretnine izračunajte koliko ćete morati platiti prema sadašnjem prijedlogu Zakona o porezu na nekretnine

VIDEO

Kalkulator je informativnog karaktera. Dobivene vrijednosti predstavljaju okvirni iznos poreza na nekretnine prema sadašnjem prijedlogu Zakona o porezu na nekretnine.  

Jedinstvena porezna stopa poreza na nekretnine bit će 1,5 posto za sve nekretnine u Hrvatskoj. No, dobra je vijest kako najvjerojatnije gotovo nitko neće plaćati toliki porez jer će se na tu stopu primjenjivati brojne olakšice. Stupanjem na snagu poreza na nekretnine, dakle 1. travnja, 'ugasit' će se komunalna naknada i porez na vikendice. Svakoj nekretnini smanjit će se vrijednost za 30 posto, pa će se tako stopa od 1,5 posto primjenjivati na 70 posto vrijednosti nekretnine.  A nakon toga slijede brojne olakšice koje će, pak, određivati jedinice lokalne uprave i samouprave.

Tri vrste olakšica za stanovanje 

  • Za trajno stanovanje propisivati olakšica od 88 do čak 95 posto
  • Za povremeno stanovanje (vikendice, apartmani) od 70 do 85 posto
  • Za djelatnosti - ovisno o samim djelatnostima, od 80, 60, 40 ili 20 posto. Točan iznos ovisi o odluci lokalne uprave i samouprave.

Šefica Porezne rekla je kako će 80 posto olakšice na djelatnost imati nekretnine koje se koriste u industriji i proizvodnji, zdravstvenoj skrbi, obrazovanju te za neprofitne organizacije pod uvjetom da ne obavljaju poduzetničku djelatnost. Olakšicu od 60 posto bit će za nekretnine u zakupu, građevinarstvo, prijevoz i skladištenje te ugostiteljstvo, 40 posto olakšica za nekretnine koje se koriste u trgovini, a 20 posto one u kojima se obavlja djelatnost.

Za porez je ključno određivanje vrijednosti nekretnine

Što se, pak, tiče određivanja vrijednosti nekretnine, za koju je polazna osnova koja će određivati porez, poštivat će se načelo pravednosti u oporezivanju. To znači da ista kvadratura nekretnine, npr. vile u Gračanima i kuće na selu neće biti iste vrijednosti. 

Veća vrijednost = veći porez

Plaćanje će ovisiti i o ekonomskoj snazi građana, te će se gledati i načelo mogućnosti plaćanja. Iz Porezne uprave poručuju kako će po kategorijama, je li građanin umirovljenik, branitelj, nezaposlen i sl. "Nitko neće izbjeći plaćanje poreza ne nekretnine. Ako se ne zna tko je vlasnik, onda je obveznik plaćanja nekretnina. Ako se porez neće plaćati, nekretnine će ići državi - poručuje ministar Slavko Linić.

Porez zamjenjuje komunalnu naknadu i porez na vikendice

"Nema dodatnog opterećenja već preraspodjele opterećenja. Porez na nekretnine zamijenit će komunalnu naknadu i porez na vikendice koji su sada na snazi", tvrdi Linić"Cijela bit zakona je da je porezna stopa jedinstvena na sve nekretnine u Hrvatskoj. U prosjeku smo s Europom. Isto tako je specifičnost da ćemo umanjiti vrijednost nekretnine za 30 posto jer smatramo da je to bilo ulaganje u nekretninu. U prosjeku se u Europi oslobađa oko 20 posto. I to su bitne stavke. Nakon toga, na jedinicama lokalne samouprave je da određuju koje će olakšice dijeliti. Olakšice su enormne,  do čak 95 posto. Zato svi oni koji su slali poruke da ćemo opteretiti radnika, građanina, sada mogu vidjeti da to nije istina", rekao je Linić i dodao: "Svi mi koji stanujemo u stanovima imat ćemo na njih olakšicu od 88 do 95 posto, neovisno jeste li vi u tom stanu, vaša djeca ili roditelji.  Tek druge nekretnine plaćat će se malo više nego do sada. I nakon toga, imamo ono treću opciju,  ako se imovina ne koristi, onda se plaća puni iznos".

Više možete pročitati ovdje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 100
VIDEO

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić

Stručnjaci otkrivaju: Može li brak preživjeti bez seksa?
VELIKA ANALIZA

Stručnjaci otkrivaju: Može li brak preživjeti bez seksa?

Brakovi bez seksa, iako se o njima rijetko otvoreno razgovara, češći su nego što biste očekivali. To je kada bračni par ima odnose manje od 10 puta u godini
Uklete kuće po Hrvatskoj i svijetu: Rijetki im se usude prići
SAMO ZA NAJHRABRIJE

Uklete kuće po Hrvatskoj i svijetu: Rijetki im se usude prići

Moji roditelji su čuli bebu koja plače, a svi smo slušali korake po stubama. Znali smo vidjeti kako se kvaka na vratima spavaće sobe miče gore dolje, ispričao je Britanac koji je živio u ukletoj kući