Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 0

Provodi li se novi Zakon o mobilnoj pretplati?

Provodi li se novi Zakon o mobilnoj pretplati?
1

Provodi li se u praksi Zakon o mobilnoj telefoniji donesen ove godine? Čitatelj Pametne kune postavio je ovo pitanje našim stručnjacima. Saznajte odgovor!

VIDEO

Pitanje: Zanima me jedna stvar, riječ je o mobilnoj pretplati, zanima me da li je ovo istina? U prodavaonicama mobitela o tome ne znaju ništa te kažu da se to još ne primjenjuje. U Zakonu koji je izašao 15. srpnja ove godine, sve piše. Tko tu koga laže? Molio bih Vas da mi odgovorite na ovo pitanje, jer sam vrlo nezadovoljan nedostatkom informacija, neuljudnošću i nekulturom mobilnih operatera. Hvala Vam unaprijed.

Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije: Zakon je jasan, o praksi upitajte HAKOM

Stavak 5. članka 41. Zakona o elektroničkim komunikacijama glasi: „Pretplatnik ima pravo na raskid pretplatničkog ugovora u bilo kojem trenutku. Pretplatničkim ugovorom može se utvrditi da pretplatnik, koji raskine ugovor prije isteka razdoblja obveznog trajanja ugovora, mora platiti mjesečnu naknadu za ostatak razdoblja obveznog trajanja ugovora, ili naknadu u visini popusta na proizvode i usluge koje je ostvario ako je plaćanje te naknade povoljnije za pretplatnika, osim u slučaju iz članka 42. stavka 7. ovoga Zakona“.

Drugim riječima, pretplatnici koji su sklopili ugovor s određenim rokom obveznog trajanja mogu raskinuti ugovor prije isteka razdoblja obveznog trajanja ugovora uz određenu naknadu te imaju mogućnost biranja povoljnijeg rješenja plaćanja: plaćanje svih preostalih mjesečnih naknada do isteka obveznog trajanja ugovora ili plaćanje naknade za iznos razlike koja je nastala kao posljedica ostvarenog popusta na proizvode i usluge. Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte: Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM), Jurišićeva 13, 10000 Zagreb. Tel. + 385 (0)1 489 6000 Fax. + 385 (0)1 4920 227 www.hakom.hr 

HAKOM: Mogućnost raskida obveznih ugovora s operatorima za pretplatnike 

Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM) zaprimila je veći broj pismenih i usmenih upita građana vezanih uz izmjene i dopune Zakona o elektroničkim komunikacijama. Građani se većinom interesiraju mogu li na temelju odredbe članka 41. raskinuti svoje pretplatničke ugovore bez ikakvih financijskih posljedica. Kako bi se izbjegla preuranjena i pogrešna tumačenja zakona koja mogu dovesti do nesporazuma i sporova, HAKOM smatra potrebnim ukazati javnosti na sadržaj odredbe članka 41. stavka 5. Zakona o elektroničkim komunikacijama. 

Pretplatnici koji su sklopili ugovor s određenim rokom obveznog trajanja mogu raskinuti ugovor prije isteka razdoblja obveznog trajanja ugovora uz određenu naknadu. Operatori imaju rok od 90 dana, koji je nedavno istekao, a počeo je teći od 10. kolovoza 2011. godine, za usklađivanje svoje djelatnost sa zakonom. Tek će se po isteku navedenog roka konkretno znati kako će pojedini operatori primjenjivati svoju obvezu iz stavka 5. članka 41. 

Udruga Telekom: Zakon se primjenjuje od 8. studenog

Također, kontaktirali smo i udrugu Telekom, točnije njezinog predsjednika i stalnog sudskog vještaka za telekomunikacije - Đuru Luburu.

"Zakon o mobilnoj telefoniji se provodi, te su svi uvjeti poslovanja operatera od 8. studenog usklađeni sa slovom zakona. Ipak moguće je da postoje neke nepravilnosti kod pojedinih operatera te stoga, ovim putem, pozivam sve korisnike da takve nepravilnosti prijave Hrvatskoj agenciji za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM)." 

Portal Pametna kuna poziva čitatelje da nam se i dalje javljaju sa svojim upitima vezanim uz ovu temu ali i uz sve druge situacije u kojima su narušena vaša potrošačka prava ili ste zakinuti - kako bi vam u suradnji s Ministarstvom gospodarstva, rad i poduzetništva mogli na njih odgovoriti.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana
Operacija od samo nekoliko minuta rješava problem od kojeg pate četiri milijarde ljudi
Jeste li među njima?

Operacija od samo nekoliko minuta rješava problem od kojeg pate četiri milijarde ljudi

Velik broj ljudi na svijetu ima probleme s vidom koji dovode do ovisnosti o različitim dioptrijskim pomagalima. Međutim, sve više njih danas odlučuje stati tom problemu na kraj i odlaze na lasersko skidanje dioptrije