Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
0 komentara

Razgovor o povišici važno je pripremiti i tempirati

Radnici bi trebali biti svjesniji same dinamike radnog mjesta, kako su drugi kvalificirani i plaćeni te kakva je financijska politika tvrtke

Fotolia
Foto: Fotolia
0 komentara

Tražiti povišicu stvar je pomno planiranog trenutka koji zahtjeva dobru pripremu i izbrušenu vještinu pregovaranja, jer u suprotnom umjesto povišice možete dobiti otkaz, upozorava stručnjak za poslovne pregovore Jim Camp. Mnogi zaposlenici pretpostavljaju da se povećanje plaće bazira na osobnom zalaganju i zaslugama, radnoj etici i mnogim prekovremenim satima. Ali, istina je da bi radnici trebali biti svjesniji same dinamike radnog mjesta, kako su drugi kvalificirani i plaćeni te kakva je financijska politika tvrtke jer to sve utječe na raspoređivanje plaća, ističe Camp. Pa  se tek nakon pomne izvidnice savjetuje krenuti u pregovaranje i obavezno nastojati izbjeći nekoliko najčešćih pogrešaka. Prva je da izbjegnete emocionalni moment i isključite stav prijeke potrebe povišice. Hladnokrvnost je osnovni preduvjet dobrog pregovaranja. Dojam da nećete propast ako je ne dobijete, daje vam moć.

>>> Informirajte se prije pregovora
Istražite koliko su ljudi na vašoj poziciji inače plaćeni. Saznajte koje zapreke vam stoje na putu do povišice - da li je tvrtka upravo otpustila neke ljude ili se možda mijenjaju članovi uprave. Važno je da znate moguće razloge zbog kojih vam šef ne može povisiti plaću. Iznesite svaki taj problem pred nadređenog i porazgovarajte o načinima njihova rješavanja. No ključno je da budete razumni.

>>> Do povišice vode pitanja, a ne monolog
Izbjegnite da se razgovor sa šefom pretvori u vašu prezentaciju problema. Pričajte što je moguće manje te postavljajte pitanja. Potrudite se saznati poziciju svog šefa i pokušajte sažeto, ali samouvjereno iznijeti razloge zbog kojih vjerujete da ste zaslužili povišicu. Odaberite nekoliko vaših profesionalnih postignuća, ali izdvojite i kolegijalnost te odanost tvrtki.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message