Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 0

Sličnosti na poslu ublažavaju generacijske razlike kolega

Sličnosti na poslu ublažavaju generacijske razlike kolega
1

U uspješnom timu su i stariji i mlađi, a za ostvarenje ciljeva potrebno je izgladiti nesuglasice a analogije između starijih i novijih metoda stvoriti će atmosferu tima

VIDEO

Iako su kolege svjesni razlika u godinama, trebali bi imati na umu da svi imaju isti cilj - primjerice, da projekt uspije. Zato je najbolje izgladiti nesuglasice. Ako se zaposlenici koncentriraju na sličnosti, generacijske razlike neće utjecati na postignuća tima. No isto tako važno je da su stariji zaposlenici pritom svjesni da se puno toga u tvrtki mijenja, osobito u tehnologiji, te da će zaostajati za mlađim kolegama ne prihvate li inovacije. To što su rabili stariju tehnologiju ne mora biti loše jer se principi na kojima su radili mogu prilagoditi novoj tehnologiji. 

No ta tehnološka razlika često može biti manja nego što misle. Traženje analogija između starijih i novijih postupaka ublažit će generacijski jaz, ali i olakšati posao. Isto vrijedi i za mlađe kolege. Što više razumiju kako je nešto funkcioniralo prije, to će više cijeniti način na koji funkcionira danas.

To se ne odnosi samo na posao nego i na njihove hobije i interese, zbog čega će se svi osjećati kao dio tima. Također, i pri korištenju fraza, pa čak i kod šala, važno je da ih svi kolege razumiju kako ne bi došlo do nesporazuma.

Na starijim metodama može se puno naučiti

Vaš stariji kolega možda ne vjeruje da je starije uvijek bolje. Ipak, puno toga može se naučiti na starim metodama zadrži li se ono korisno. Ne samo da će koristiti vama nego i timu te tvrtki.

Ne pripisujte stav koleginim godinama

Ne slažete li se s kolegom, uvijek se koncentrirajte na tehničke probleme ili one vezane uz posao. Nemojte misliti da se kolega pridržava svog stava zbog svojih godina. Kažete li mu to, mogli biste imati pravnih problema.

Kratice mogu izazvati nesporazume

Česta uporaba kratica može izazvati nesporazume rabe li iste za različite pojmove. Zato uvijek budite jasni i određeni kad mislite na nešto kako biste izbjegli nesporazume na radnome mjestu.

Svako pitanje je dobro preispitati

Ponavljanje pitanja prije odgovaranja važno je da biste provjerili jeste li ga dobro razumjeli. Stariji i mlađi kolege drukčije će “čuti” istu rečenicu. Potrudite se da pritom slučajno pogrešno ne protumačite tuđe stavove.

Navedite ga da shvati da je u krivu

Smatrate li da je kolegina ideja loša, pripazite kako ćete mu to reći jer to može izazvati probleme. Radije postavljajte odgovarajuća pitanja kako bi iz odgovora kolega shvatio da ideja ipak nije dobra ili da je pogriješio.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'
VELIKI INTERVJU

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'

Voditelj Tomislav Jelinčić prisjetio se početaka na RTL-u, a u listopadu slavi 19 godina braka sa suprugom Ivanom
Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana