Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 0

Štedjeti se može uspješno i bez prevelikih odricanja

Štedjeti se može uspješno i bez prevelikih odricanja
3

I gašenje svjetla, vožnja javnim prijevozom te kupnja hrane koja vam je doista potrebna dobar su početak smanjivanja redovnih mjesečnih troškova

VIDEO

Smanjenje troškova u kućanstvu najbolji je način  suprotstavljanja ekonomskoj krizi, ističu stručnjaci. No štednja ne iziskuje velika odricanja. Pedesetak kuna uštede po jednom odlasku u trgovinu neće se bitno odraziti na kvalitetu života, no na kraju mjeseca imat ćete više novca na bankovnom računu ili u novčaniku. Budući da se najviše novca troši na hranu, plaćanje računa i gorivo, upravo bi te stavke trebale biti prve “na udaru” štednje. Trgovačke marke i tjedne akcije na kojima se namirnice kupuju po povoljnijoj cijeni mogu značajno smanjiti  troškove hrane, baš kao i planska kupnja vođena popisom namirnica. Primamljive ponude “2 po cijeni 1” isplative su ako je riječ o osnovnim namirnicama poput ulja, mlijeka i brašna, no dvije majice loše kvalitete neće poboljšati stanje na vašem bankovnom računu. Ušteda na troškovima prijevoza najbezbolnija je kombinirate li vlastito prijevozno sredstvo i javni prijevoz. Ponedjeljkom i petkom najveće su prometne gužve, stoga se tim danima vozite autobusom ili tramvajem. Zajednička vožnja s kolegom s posla također štedi novac objema stranama. Računi za električnu energiju, vodu, plin, a posebice telefonski računi i oni za mobitel, bit će osjetno niži kontrolirate li potrošnju energenata i impulsa. Isplati se proučiti ispis telefonskih računa kako biste saznali na koje pozive najviše trošite. Tada možete odabrati povoljnijeg davatelja usluga ili paket koji vam više odgovara. (ml)

Što više novca uštedite, bit ćete sigurniji i  manje ćete osjetiti ekonomsku krizu, ističu stručnjaci. Umjesto da štednju gledate kao odricanje, promatrajte je kao investiciju u sigurnu budućnost. Objasnite mlađim članovima obitelji zašto “režete” troškove kako biste spriječili napetost i svađu.

zabavite se s prijateljima i uštedite više novca
Učestali izlasci u restorane i klubove, kao i svakodnevno druženje u kafićima, “gutaju” novac. Stoga ih zamijenite druženjem s prijateljima kod kuće. Tako društveni život neće patiti, kao ni stanje na bankovnom računu.

kupujte jeftinije
skupljajući bodove
Skupljanje bodova na karticama trgovačkih lanaca omogućuje popust na kupnju pojedinih artikala, stoga se njima također može uštedjeti. Isto vrijedi i za kupnju na vikend-akcijama i trgovačkim diskont-danima.

s gotovinom uvijek znate koliko ćete potrošiti
Plaćate li gotovinom, lakše ćete pratiti troškove i teže se “odvojiti” od novca. Planirate li dan provesti u trgovačkom centru, kartice ostavite kod kuće. Tako, ako i dođete u napast, nećete imati što potrošiti.

Velika pakiranja namirnica i higijenskih potrepština, poznatija kao “obiteljska”, često imaju popust na količinu te također predstavljaju jedan od načina uštede. No i čišćenjem doma prirodnim sredstvima, poput sode bikarbone i limunova soka, izbjeći ćete troškove kupnje industrijskih čistača.

Odmori u luksuznim ljetovalištima i zimovalištima te wellness i spa  centrima prvi su na “udaru” štednje u vrijeme ekonomske krize jer se smatraju nepotrebnim troškom.
Čak i načinom razmišljanja možete štedjeti. Prije dolaska na blagajnu razmislite trebaju li vam baš svi artikli u šoping-kolicima te možete li nešto od odabranog zamijeniti nečim što već imate doma. Također kupujte isključivo iz potrebe i šopingom ne “ubijajte” dosadu ili loše raspoloženje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić

Eurosong obojan skandalima: Šokantna Irska, diskvalificirali Nizozemca, veliki prosvjedi...
UĆI ĆE U POVIJEST

Eurosong obojan skandalima: Šokantna Irska, diskvalificirali Nizozemca, veliki prosvjedi...

Nemo i pjesma 'The Code' odnijeli su Eurosong u Švicarsku, a Baby Lasagna završio je drugi! No, osim odličnih rezultata za Hrvatsku, ovaj ćemo Eurosong pamtiti i po brojnim skandalima...
Kućni broj ima značenje: Evo koje dobre stvari vam donosi
IZRAČUNAJTE GA

Kućni broj ima značenje: Evo koje dobre stvari vam donosi

Da biste otkrili svoj broj, trebate ga svesti na jednoznamenkasti, pa tako ako živite na broju 63, jednostavno zbrojite znamenke 6 i 3 te ćete dobiti konačan broj 9