Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
0 komentara

Tko poznaje tuđe mane, lakše može osvojiti poslodavca

Izbjegavanje gafova: prikladno odjeveni kandidati koji znaju čime se tvrtka bavi briljiraju na intervjuu za posao, a najveća je greška kašnjenje na razgovor

Fotolia
Foto: Fotolia
0 komentara

Čak 79 posto poslodavaca na razgovoru za posao susrelo se s kandidatima koji su bili neprikladno odjeveni, pokazalo je istraživanje portala MojPosao provedeno 2010. godine. Najviše poslodavaca (njih 67 posto) šokirali su oni koji su na intervju došli odjeveni u sportsku odjeću.

- Bio je obučen u sportsku odjeću, znojan i teglio je veliku sportsku torbu - rekao je jedan od ispitivača. Osim odijevanja poslodavci su kandidate često eliminirali i zbog loše informiranosti o tvrtki ili radnome mjestu za koje su se prijavili. Čak 75 posto ispitivača razgovaralo je s kandidatima koji nisu znali baš ništa o poslovanju tvrtke, a 50 posto njih nije razumjelo opis radnog mjesta.

Na popisu gafova koje kandidat može napraviti te se tako izbaciti iz utrke za zaposlenje je i pogrdno opisivanje bivšeg šefa. Tijekom razgovora o prijašnjemu radnome mjestu i iskustvu čak 70 posto njih blatilo je bivše nadređene. Ipak, točku na i stavili su oni (njih 58 posto) koji nisu znali odgovoriti zašto su se prijavili na natječaj te 47 posto onih koji su cijelo vrijeme žvakali žvakaću gumu.

“Moja curica je cvitak”

Otac kandidatkinje je nazvao i počeo mi postavljati pitanja: "Kad ste rođeni, idete li na misu, jeste li oženjeni..."

Rekao je kako je njegova djevojčica cvitak i da on mora paziti gdje je šalje, izjavila je ispitivačica koja je sudjelovala u anketi.

Siguran prolaz 

Uredan izgled bez prevelikih modnih eksperimenata, pristojno ponašanje te informiranost o tvrtki i radnome mjestu jamče uspjeh na razgovoru.

Odijelo čini čovjeka 

Kandidat u kratkim hlačama i japankama ostavio je loš dojam na razgovoru za posao inženjera, kao i kandidatkinja u majici koja otkriva pupak.

Prije ulaska ugasite mobitel

Čak 40 posto ispitivača na popis gafova koji ostavljaju loš dojam uvrstilo je i jadikovanje o privatnim problemima. Trećina njih je rekla kako se susrela s kandidatima koji su se tijekom intervjua javili na mobitel.

Kašnjenje se ne tolerira!

Najveću neozbiljnost pokazali su oni kandidati koji se nisu pojavili na dogovorenom razgovoru- tu je pogrešku počinilo čak 74 posto njih.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message