Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 0

Velikom bratu ništa ne može promaknuti na poslu

Velikom bratu ništa ne može promaknuti na poslu
4

Čak 28 posto tvrtki redovito se služi servisnim informacijama koje pruža virtualno carstvo interneta da bi saznale više o svojim radnicima

VIDEO

Primjeri poduzeća gdje kamere snimaju koliko često zaposleni idu na zahod ili provjeravaju njihovo seksualno ponašanje, nažalost, nisu scenariji iz filmova. Čak 28 posto tvrtki redovito se služi informacijama koje pruža virtualno carstvo interneta da bi saznale više o svojim radnicima, pokazalo je njemačko istraživanje. To ne čudi jer u današnjem hi tech svijetu poslodavci imaju pregršt mogućnosti za špijuniranje zaposlenika. Pitate se zašto bi tvrtka tratila vrijeme prisluškivajući vaše privatne razgovore ili provjeravajući e-mail. Odgovor je profit - poslodavac na taj način štiti svoju imovinu, želi osigurati da poslovne tajne ostanu unutar zidina tvrtke i učinit će sve da otkrije gdje novac curi. Čak i pod cijenu kršenja temeljnih prava radnika.

>>> Telefonski razgovori
U većini slučajeva poslodavac može slušati razgovore preko službenog mobitela kako bi pratio vašu komunikaciju s klijentima. To znači da mogu prisluškivati i privatne razgovore. Mnoge tvrtke vode podatke o svakom biranom telefonskom broju i duljini poziva.

>>> Računalo
Apsolutno sve što radite za uredskim računalom može se nadzirati. Postoje programi koji bilježe što tražite na webu (mogu i blokirati određene stranice), programi koji prate koliko informacija skidate, pa čak i što tipkate. Zato ograničite broj stranica koje posjećujete za radnog vremena i budite svjesni da se sve može pratiti.

>>> E-mail
E-mail pošta lako se može nadgledati jer se šalje i dobiva kroz mrežu tvrtke, a to znači da se podaci i sadržaj pošte čuva dugo nakon što ste vi stisnuli “delete“. Tvrtke lako mogu instalirati programe koji skeniraju e-mailove prema ključnim riječima koje ih zanimaju u nadziranju. Zato, nemojte slati niti primati intimne ili šaljive e-mailove.

>>> Videokamere
Zakoni ne zabranjuju tvrtkama postavljanje kamera na radnome mjestu. Većinu vremena one prate sigurnosnu situaciju na poslu, ali mogu se koristiti i za snimanje zaposlenika i njihove produktivnosti a da oni toga nisu ni svjesni. Zato ne radite na poslu ništa što ne biste mogli objaviti na You Tubeu dakle, bez ljubakanja po kuhinjama.

>>> Facebook
Promislite dvaput prije nego što promijenite šaljivi status dok ste na poslu. Vaša tvrtka može lako ući u trag onome što izjavljujete na toj društvenoj mreži. Tvrtke imaju programe koji rade popis zaposlenika koji najviše vremena provode na “fejsu”.
Ne želite biti na tom popisu, pa ograničite vrijeme zabave.

>>> ID kartica
Baš je dobro imati svoju karticu koja otvara vrata ureda poput Sezama. Baš i ne. Zato što služi za praćenje vaših dolazaka i odlazaka te njihovo pomno bilježenje. Lako se možete naći na popisu zabušanata koji uvijek kasne na posao i prvi odlaze.
Ne posuđujte karticu kolegama i prijavite ako ste je izgubili.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode