Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 1

Za krađu novca s računa kreditna kartica nije nužna

Za krađu novca s računa kreditna kartica nije nužna
1

Prevarantima je dovoljan broj kreditne kartice za krađu novca, a bankovne izvode, stanja računa i slipove od plaćanja treba čuvati na sigurnom

VIDEO

Najjednostavniji oblik krađe kartica, a koji može prouzročiti puno štete vlasnicima je džeparenje ili krađa novčanika. Džepari obično biraju javna mjesta s velikim protokom ljudi, kako bi se mogli lako izgubiti u masi pa su to najčešće kolodvori, supermarketi i prometne gradske ulice. Njihovo umijeće je besprijekorno i iskoristit će svaki trenutak vaše nepažnje. U slučaju takve krađe odmah nazovite svoju banku ili kartičnu kuću i otkažite kartice. Ukoliko neko vrijeme ne primijetite da vam nedostaju kartice, kradljivac može podići novce s vašeg računa, kupovati na nju, zatražiti novu kreditnu karticu, a u ekstremnim slučajevima i zatražiti kredit u vaše ime.
Uz ovu, vrlo je opasna i prijevara izvedena bez posjedovanja kartice. Ona se najčešće provodi preko telefona ili interneta, prilikom čega korisnik daje broj svoje kreditne kartice. Budući da vlasnik nije prisutan kao ni sama kartica u trenutku transakcije (npr. u trgovini gdje je to netko mogao vidjeti ili snimiti nadzornom kamerom), te prijevare je teško otkriti. Zato imajte na umu da kradljivci mogu provoditi transakcije bez njenog fizičkog posjedovanja. Dovoljan im je samo njen broj. Zaštitite se tako da čuvate sve slipove transakcija koje ste proveli. Proučite bankovni izvadak na kraju mjeseca, usporedite sa slipovima i ako uočite sumnjivu kupovinu, odmah kontaktirajte svoju kartičnu kuću.

TRAŽE SE DODATNI PODACI
Budite oprezni pri davanju podataka s kreditnih kartica preko telefona ili interneta. Većina sigurnih kompanija od vas će zatražiti dodatne informacije u slučaju kupnje kako bi utvrdili da ste vi doista vlasnik te kartice.

LAŽNI "PRAVI" PREDSTAVNICI
Phishing je moderniji oblik kartične i bankovne prijevare. Internet hakeri šalju mail žrtvama prikazujući se po svim web elementima - logu, URL-u i sloganima, kao banka ili kartična kuća tražeći od njih “rutinsku provjeru kartičnih podataka”.

NITKO NE SUMNJA U PRODAVAČA
Skimming je oblik prijevare na kreditnim karticama koji je vrlo teško spriječiti. Npr. uđete u trgovinu, kupite proizvod, a prodavač uzme vaše podatke i okoristi se vašim računom, tj. nakupuje koliko želi. No ljudi rijetko sumnjaju u prodavača.

OPASNA KRAĐA IDENTITETA
Ukoliko kradljivac posjeduje vaše službene dokumente, lako može podnijeti zahtjev za kreditnom karticom bez vašeg odobrenja. Nerijetko posjeduje bankovne izvatke ili slipove od vašeg plaćanja koje koristi kao dokaz u banci.

PREUZIMANJE TUĐEG RAČUNA
U ovom slučaju kradljivac prikuplja relevantne dokumente i informacije o žrtvi te naziva kartičnu kuću kako bi promijenio adresu. Oni mu šalju novu karticu na novu adresu. Samo neke kartične kuće traže dodatne provjere.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?
SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?

U finale Eurosonga prolazi 10 najboljih pjesama iz prvog polufinala, i 10 iz drugog. Uz njih, u finalu se natječu i 'Big 5' zemlje, kao i zemlja domaćin
Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...