Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 0

Zamke partija - prema dobrima dobri, prema lošima pristojni

Zamke partija -  prema dobrima dobri, prema lošima pristojni
1

Na poslovnoj veselici ne mora se završiti na šanku, plesati trbušni ples i interno se šaliti pred šokiranim šefom uprave. I dva pića na prazan želudac mogu biti kobna

VIDEO

Nekima veselje, a drugima noćna mora, uredski blagdanski partyji osim provoda s dragim kolegama nude i obilje zamki koji mogu narušiti poslovni imidž, upozoravaju HR stručnjaci. Bilo da radite u okruženju iz kojeg jedva čekate pobjeći ili ste sretnici i imate sjajne kolege, najvažnije je da se na zabavi pojavite. Nedolazak pokazuje da ne poštujete radnu sredinu i tolerira se samo u slučaju da vas je “napala” svinjska gripa ili Sjeverna Koreja. Drugo pravilo je doći na vrijeme. No ne morate biti prvi. Pola sata nakon dogovorenog vremena pristojno je kašnjenje. Neka vam “dress code” ne zadaje glavobolje jer ako paničarite oko toga što odjenuti - sigurno ćete pogriješiti. Provjerena kombinacija je koktel-haljina do koljena. Ne želite paradirati u minici leopardova uzorka. Ostavite taj look za Paris Hilton. Muškarcima se preporučuje ležerna odjevna kombinacija. Traperice sa sakoom od pliša jedna je od dobitnih kombinacija. Izbjegavajte bijelu košulju i crni sako jer ćete se cijelu večer čuditi zašto svi od vas naručuju piće. Za hrabrije je idealna majica s nekim šaljivim likom ili porukom jer pokazuje da niste samo uštogljeni “menadžerko”. S alkoholom umjereno da vas ne bi pamtili kao trbušnu plesačicu sa šanka ili nekog tko je grlio stup misleći da je seksi kolegica.

Božićna zabava - rizik

Uz dobru zabavu i rušenje hijerarhijskih poslovnih barijera ne zaboravite da je božićna zabava - rizik. Hoće li vaša reputacija pasti na dno tijekom samo jedne noći ili vam osigurati uspješnu poslovnu godinu, ovisi samo o vama, ali ponešto i o decilitrima koje ćete popiti. Blagdanska veselica nije mjesto vlastite promocije pa odolite porivu da vaša postignuća budu jedina tema cijele večeri. Poslovni party je prilika gdje svi mogu pokazati “humano lice” i mjesto gdje, primjerice, vječno šutljivi kolega može otkriti kako ima hobije, voli povijest ili sluša istu glazbu kao i šef. Osim ugodnog druženja s istomišljenicima može se pružiti i prilika za čavrljanje s glavnim direktorom ili članovima uprave. Neka vas to ne zastraši - budite prirodni kao u razgovoru s “kolegom iz iste klupe” jer i velike zvjerke su samo ljudi. Ako vam netko od “faca” nikako ne odgovara i prate vas sukobi, nemojte se ni truditi sprijateljiti jer vibraciju nelagode nećete moći sakriti, a i ispast ćete licemjerni. Pristojnost - za one koji su vam mrski, a smijeh od srca - za drage suradnike, najbolja je formula.

Držite se one: nema politike u mojoj butigi

Izbjegavajte razgovore o poslu. Potrudite se privatno upoznati kolege. Razgovori o sportu ili omiljenim odredištima za skijanje idealne su neutralne teme. Svakako izbjegavajte razglabanja o politici ili vjeri. Opustite se i pokažite sebe kakvi jeste privatno.

Ni vrijeme ni mjesto za klinč ili pravu ljubav

Ne upucavajte se zgodnim kolegama ili kolegicama. Čak i ako se seksi tajnica iz drugog odjela baca na vas, odolite porivu strastvenoga klinča.

Bez vulgarnosti i prostota na domjenku!

Pripazite kako se izražavate jer se možete naći u društvu glavnih direktora i članova uprave, pa ne bi bilo zgodno da se razmećete vulgarnim izrazima i prostotama. Pošalice ostavite za ljude koje već dobro poznajete jer možda vaš humor nije za svačije uši. Slušajte druge.

Suri orao koji se strmoglavljuje na švedski stol

Najbolje bi bilo da prije zabave pojedete nešto kod kuće. Nije lijep prizor gledati nekoga kako se na švedski stol strmoglavljuje kao suri orao.

Profesionalne žalopojke ostavite doma

Poanta blagdanskih partyja je - sjajno se zabaviti! Zato sve profesionalne žalopojke i plakanje ostavite doma i opušteno se družite s kolegama. Dajte priliku i nekom novom, odnosno upoznajte se s ljudima koje ste samo površno poznavali. Neka simpatičnost bude vaše drugo lice.

Bez suvišnih emocija 

Višak alkohola mogao bi vas potaknuti na tip izjava “volim te-mrzim te”, koje pokopavaju profesionalni ugled. Zauzdajte strasti!

Zahvala na kraju

Na kraju večeri pristojno je zahvaliti organizatorima i šefu za ugodan provod. Širite ugodne emocije i one će vam se vratiti!

Diskrecija 

Nemojte doći u napast svima ispričati kako ste vidjeli dvoje kolega u strastvenom klinču. Širenje tračeva je nekolegijalno!

Ne kreveljiti se na fotografijama

Uštogljeno i rezervirano držanje jednako je grozno kao i raskalašeno ponašanje, pa ako volite plesati - podij je vaš. Samo u žaru ritma ne skidajte dijelove odjeće sa sebe. Na fotografijama pozirajte koliko god možete pristojno jer će te fotografije ugledati svjetlo dana.

Bolja polovica ako je pozvana

Unaprijed se raspitajte možete li povesti bolju polovicu. Ako da, to će biti prilika da upozna vaše suradnike. U suprotnom dođite sami.

Ni na besplatno bez novčanika

Iako su prosinački domjenci mjesto uživanja u besplatnom piću i hrani, nemojte doći praznog novčanika. Nikad ne znate za što vam novac može trebati, a i morate imati za taksi ako popijete čašicu više ili se dogodi da vas nitko ne može odvesti kući.

Zapamtite sva imena šefova

Prije zabave pametno je provjeriti i zapamtiti imena svih nadređenih ako ih još niste zapamtili. Ne želite se osramotiti ne znajući ih.

Niste kod mame na ručku

Jedan od lukavih trikova koji upućuje na vaše dobre manire je i uvijek slobodna desna ruka koja će biti spremna za topli stisak. Zato piće držite u lijevoj. Na kraju zabave, makar hrane bilo u izobilju, nemojte je trpati u vrećicu misleći kako ćete tako nahraniti psa.

Pijan vozim kao Niki Lauda

Ako prijevoz poslije zabave nije organiziran, sami se pobrinite. Najjednostavniji način je taksi ili se dogovorite s kolegama s kojima se inače družite. Nemojte se hvaliti kako vozite poput Nikija Laude čak i pijani. Nadređeni računaju na vašu vozačku dozvolu i dogodine. Nemojte ostati “čistiti stolove”.

Pojedite nešto kod kuće

Pijte umjereno. I nekoliko čašica može vas ošamutiti na prazan želudac, pa je najmudrije nešto pojesti kod kuće. Tako ćete izbjeći pričanje punih usta.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana
Hrvatica u Malmöu za 24sata: 'Za Baby Lasagnu imamo velike planove, a i Šveđani ga hvale!'
ISPLANIRALI CIJELO DRUŽENJE!

Hrvatica u Malmöu za 24sata: 'Za Baby Lasagnu imamo velike planove, a i Šveđani ga hvale!'

Predstavnik hrvatske na Eurosongu Baby Lasagna otputovao je u Malmö u petak. Tamo će posjetiti i Hrvatsko kulturno društvo 'Jadran', a njegova predsjednica Jelena Fučkar otkrila nam je što pripremaju za Marka