Obavijesti

Potrošač

Komentari 2

Čokoladna mlijeka puna su emulgatora i zgušnjivača?

Čokoladna mlijeka puna su emulgatora i zgušnjivača?
6

Obično, obrano ili punomasno mlijeko koje organizam opskrbljuje kalcijem, kvalitetnim bjelančevinama, bez šećera bolji su izbor od kupljenog čokoladnog

VIDEO

Omiljeni dječji napitak za doručak ili međuobrok proizvodi se od šećera, mlijeka i najmanje 25 posto kakaova praha. Mlijeko za proizvodnju čokoladnih napitaka je pasterizirano i sterilizirano čime se dobiva visoka mikroobiološka kakvoća i postiže produljenje trajnosti proizvoda, no unatoč unapređenju tehnoloških procesa, dio hranjivih tvari se na ovaj način gubi i nutritivna vrijednost mlijeka se smanjuje. Kalorijsku vrijednost ovim napicima povisuju i šećeri. 

Nutricionisti kažu da treba posebno obratiti pozornost na deklaracije i birati proizvode sa smanjenim udjelom masti. Osim mlijeka, čokoladnog praha i šećera, čokoladni napitci imaju dodatne zgušnjivače i emulgatore. Svaki proizvod ove vrste sadrži karagenan, E 407, prirodni biljni zgušnjivač, dobiven iz crvenih morskih algi. 

- Iako se smatra bezopasnim i čak korisnim za poticanje probave, pojedina istraživanja na životinjama pokazala su da razgradni produkti karagenana, koji nastaju pod utjecajem visoke temperature i određenih kiselina, mogu uzrokovati Chronovu bolest - upozorava nutricionistkinja Jasna Ćerić. Čokoladni prah je mješavina najmanje 32 posto kakaova praha i šećera. Udio čokoladnog praha naveden je na svim deklaracijama osim na mlijeku proizvođača Tonka. Od ispitanih, najmanji udio čokoladnog praha ima Monte, a time i najmanje mogućih pozitivnih djelovanja kakaa.

Z'bregov ima malo kakaa

Naveden udio šećera (5%). Kakaa ima 0,2% što je premalo da bismo govorili o antioksidativnom učinku. Sadrži sojin lecitin, prirodni emulgator koji smanjuje kolesterol. Umjetna aroma vanilije. 

Mlijeko s više kakaa

Veći udio kakaova praha (1,6%) pa ima veći antioksidativni potencijal. Umjetna aroma vanilije. Ima i E 466, umjetni zgušnjivač dobiven sintezom iz prirodne celuloze koji se smatra bezopasnim.

Tonka ima manje masti

Mlijeko s najmanjim udjelom masti, samo 1 posto. Jedini sadrži 1,5 posto kakao praha smanjenog udjela masti što je prednost. Jedini ne sadrži umjetne arome vanilije. Nije naveden udio šećera.

Meggle Milky Max: Ne zna se udio kakaa

Ima 2 posto mliječne masti i 1,8 posto čokoladnog praha, manje od drugih proizvoda. Nije naveden udio kakaova praha, ali nutricionistkinja pretpostavlja da je i njega manje nego u nekim od proizvoda.

Dobri prah u tragovima

Malo čokoladnog praha, samo 0,9 posto, što podrazumijeva i vrlo mali udio poželjnog kakao praha. Ne piše sastav paste od lješnjaka. Nutricionistkinja pretpostavlja da Monte ima puno šećera.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu
TEŠKA ŽIVOTNA PRIČA

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu

Najbolja hrvatska boksačica Ivana Habazin (34) prošla je trnovit put do svjetskih pojaseva, a 'odustala' je samo jednom u životu...

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith