Obavijesti

Potrošač

Komentari 2

Čokoladni namazi: Jedna žlica na dan ipak ne šteti zdravlju

Čokoladni namazi: Jedna žlica na dan ipak ne šteti zdravlju
6

Najbolji čokoladni namazi obiluju antioksidansima iz kakaa i lješnjacima koji su zdravi izvori masti. Koji namaz se pokazao kao najbolji na testiranju? Saznajte!

VIDEO

Od čokoladnih namaza najbolje je birati one s najviše kakaa i lješnjaka. Oni su najkvalitetniji i ne sadrže umjetne arome. Lješnjaci su zdravi izvori masti i obiluju s više vrsta minerala, dok je kakao izvrstan antioksidans. Od pet navedenih proizvoda najkvalitetnija je Nutella jer sadrži najviše lješnjaka i kakaa, a nema dodatnih umjetnih aroma. 

Treba znati da zbog udjela šećera, masti i visokokaloričnosti treba ograničiti konzumaciju Nutelle na žlicu dnevno, odnosno na jednu namazanu krišku kruha dnevno. Isto vrijedi i za ostale čokoladne namaze, kaže nutricionistica Jasna Ćerić. Ako orašasto i sušeno voće, koje je zdravije, nije dovoljno za podizanje šećera u krvi, birajte proizvode s visokim udjelom kakaa. Takva tamna čokolada bogata je mineralom magnezijem koji smiruje mišiće i smanjuje napetost. Sadrži i aminokiselinu triptofan koja podiže raspoloženje. Snižava krvni tlak, a vjeruje se da je zdrava i za srce. Čokolada u prosjeku ima 550 kalorija na 100 grama i zato uvijek treba ograničiti njezin dnevni unos.

Nutella je - najzdravija

Od spomenutih proizvoda Ferrerova Nutella najbogatija je kakaom i lješnjacima koji su zdrav izvor masti i nekoliko vrsta minerala. Ima 13 posto lješnjaka i 7,4 posto kakaa smanjene masti.

200 g - 16,99 kn

Linolada je odlična 

Podravkina Linolada duo s 12 posto lješnjaka i kakaovim prahom smanjene masti u korak slijedi Nutellu. Sadrži također i šećer, zatim ulje s dodatkom masti, nešto mlijeka i aromu vanilije.

200 g - 15,49 kn

Malo manje lješnjaka 

U Mister Chockovu namazu Choco Duo kakao prah i lješnjaci zastupljeni su sa 7 posto, a to znači da ostatak ovoga namaza čine ulje, šećer i sirutka u prahu, kaže nutricionistica Jasna Ćerić.

750 g - 17,59 kn

Sympathica ‘siromašna’ 

U Lidlovu namazu Sympathica ima samo 0,01 posto lješnjaka. Okus lješnjaka daje dodana aroma. Kakao je prisutan s tek 3,4 posto, a to je premalo za ovakve proizvode, kaže nutricionistica.

400 g - 9,89 kn

Umjereno ih konzumirati 

Takovo Eurocream sadrži najmanje tri posto lješnjaka, kakaov prah i 8,5 posto obranog mlijeka u prahu, ali i dodane arome. Zbog šećera i masti treba ograničiti konzumaciju čokoladnih namaza. 

500 g - 26,99 kn

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'
VELIKI INTERVJU

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'

Voditelj Tomislav Jelinčić prisjetio se početaka na RTL-u, a u listopadu slavi 19 godina braka sa suprugom Ivanom
Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana