Obavijesti

Potrošač

Komentari 2

Domaće maslinovo ulje je čak dvostruko skuplje, ali je i bolje

Domaće maslinovo ulje je čak dvostruko skuplje, ali je i bolje
1

Dućani su puni jeftinog maslinova ulja iz uvoza čija cijena ne prelazi 5 eura po litri. Domaći proizvođači tvrde da oni cijenom ne mogu konkurirati, ali i da su puno bolji

VIDEO

Cijene litre ekstradjevičanskog ulja koja se  prodaju u domaćim trgovačkim centrima nikad nisu bile niže i u odnosu na prošlu godinu pale su i za više od 50 posto. Lani se litra ulja nije mogla dobiti za manje od 50 kuna, a sada je negdje i dvostruko niža. Lani smo objavili i podatke kemijske analiza sastava deset maslinovih ulja. Jedno ulje imalo je previše linolenske kiseline. Prevelika količina upućuje na moguće krivotvorenje ekstradjevičanskog ulja.

- Ne možemo sa sigurnošću tvrditi da je ulje krivotvoreno, ali možemo opravdano sumnjati da je u ulje dodano lošije maslinovo ulje ili je krivotvoreno uljem drugih uljarica - kazao je Marijan Katalenić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. 

Maslinar iz Polače, Radoslav Bobanović komentirao je "poplavu" jeftinih maslinovih ulja u domaćim centrima. 

- Sad je slobodan ulaz iz Europske unije. Uvozna ulja mogu biti jeftinija jer imaju manje troškove zbog proizvodnje na veliko, a dobivaju i poticaje. Ja ne mogu prodavati jeftinije od 10 eura po litri. S uvoznim uljima ne mogu se ‘tući’ cijenom, ali mogu kvalitetom. Naša ulja su jako kvalitetna zbog male proizvodnje. Ona su i ekološka ulja. U Francuskoj maslinovo ulje iz ekološke proizvodnje stoji oko 14 eura za 0,75 litara i skuplje je od drugih - dodaje Bobanović.

 Na uljima čije smo cijene uzeli piše da su ekstradjevičanska. 

- Za ekstradjevičansko ulje jasno su propisani kriteriji. No pitanje je - je li to stvarno tako. Etiketa trpi svašta. Naši uvoznici od svukud uvoze, no koliko je to zapravo dobro za naše gospodarstvo? Zašto ti veliki sustavi ne daju ta ulja na natjecanja u kvaliteti? Moje ulje je uvijek među prvih deset od 300 maslinovih ulja iz više zemalja - izaziva ih maslinar iz Polače.

U zagrebačkim dućanima smo potražili najjeftinija ekstradjevičanska maslinova ulja. Većinom je zemlja podrijetla EU, a Billino ulje Clever je mješavina maslinovih ulja iz Europske unije.

Neki stručnjaci navode da se mora precizirati o kojoj zemlji se radi, a ne samo navoditi EU. Često se dogodi da su masline ubrane u jednoj, a prerađene u drugoj zemlji. Deklaracija mora točno navoditi obje zemlje, preporučuju iz udruga za zaštitu potrošača. 

I neki hrvatski proizvođači navode da je iz EU. Primjerice Zvijezda ima dva pakiranja ekstradjevičanskog maslinovog ulja. Na jeftinijem, koje u Plodinama na akciji stoji 38,99 kuna, zemlja podrijetla je EU. I na ulju domaćeg proizvođača Trenton, koje je bilo najjeftinije u Kauflandu, piše da je iz EU. U našoj analizi lani smo imali Zvijezda i Trenton ulja iz Hrvatske, a oba su imala izvrsne rezultate.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode