Obavijesti

Potrošač

Komentari 11

Drže se astronomske cijene: Voćna salata za tisuću kuna

Drže se astronomske cijene: Voćna salata za tisuću kuna
1

Maline su tek počele dozrijevati pa im je cijena visoka. Za kilogram treba izdvojiti oko 150 kuna. Kilogram ribiza je 80, a cijene će već za nekoliko tjedana pasti

VIDEO

Mala mjerica od 125 grama ribiza u trgovačkom centru stoji 40 kuna. Nemate što vidjeti ni pojesti, a grozno je skupo, požalio nam se čitatelj. Mjerice nerijetko sadrže samo 125 grama, a cijena im je rijetko ispod 10 kuna.

- Kada bi se radila voćna salata s bobicama, njena bi cijena, bez problema, dosegla 1000 kuna - gnjevan je naš čitatelj. Bobičasto voće ove je godine nešto skuplje nego prijašnjih godina iako iz udruga za zaštitu potrošača kažu da za to i nema realnog razloga. Čak, dapače, ponuda je veća no ikada, ali je i potražnja povećana pa uzgajivači mogu držati visoke cijene.

Cijene bobičasta voća nešto su niže u trgovačkim centrima nego na tržnicama. No u shopping centrima češće se prodaju bobice iz uvoza. U Konzumu je mjerica ribiza prije tjedan dana bila 39,99 kuna. Prošlog tjedna cijena mjerica pala je na 12,99 kuna. U nekoliko dana cijena je pala s 319,92 po kilogramu na 102,92 kune. Iako tri puta povoljnije i dalje su ekstremno skupe. Mjerica malina bila je 29,99 kuna, a sad je 19,99 što je 159,92 kune. Maline iz Konzuma uvezene su iz Italije. Nešto jeftinije je bilo u Plodinama, no tamo je voće domaće. Maline su u petak bile 8,99 kuna posudica od 125 grama, a 250 grama ribiza bilo je 14,99 kuna.

- Maline se na početku sezone prodaju po cijeni od 80 do 100 kuna, a poslije i po 45 kuna. Sad ih je još malo, a njihovo branje dugo traje pa to povisuje cijenu. Kilogram prvih ribiza bio je 80 kuna, a u srcu sezone past će na 25 do 30 kuna. Jagodičasto voće je najkvarljivije i treba ga pažljivo brati i skladištiti u posebnim hladnjačama. Maline, ako su dobro skladištene, mogu izdržati najdulje tri do četiri dana. Ako su plodovi oštećeni, na njima se lako stvara siva plijesan - objasnio je Matej Matić.

Njegova obitelj u Koprivnici ima poljoprivredno gospodarstvo. Uzgajaju jagodičasto voće. Maline dozrijevaju od početka lipnja, a pojedinih sorti može biti i do prvog mraza.

- Pri kupnji malina treba paziti da nisu oštećene i da je plod čvrst i jarke crvene boje. Na dno se stavlja jastučić kako bi upio vlagu koja ostaje nakon berbe. Bere se rano ujutro ili poslije 18 sati. Ne smiju se brati po najvećem suncu jer je tada plod jako osjetljiv i može se lako oštetiti - objasnio je Matić.

Njegova obitelj, osim u Koprivnici, prodaje maline i ribize i na tržnici u Zadru. Provjerili smo kakve su cijene na ostalim tržnicama.

Na zagrebačkom trešnjevačkom placu 20 kuna stoji mjerica šumskih jagoda, malina te borovnica. Mjerica od 250 grama ribiza je deset do 15 kuna, a kilogram se može kupiti i za 30 kuna. Slične su cijene i na drugim većim tržnicama u Hrvatskoj.

Na splitskoj tržnici u petak su prodavali i oskoruše, 250 grama za deset kuna, a dud po 40 kuna kilogram.

Sve je bobičasto voće bogato flavonoidima. Oni imaju funkciju antioksidansa, a voću pomažu da dozrije na suncu, ali da ne izgori. Štite voće od djelovanja slobodnih radikala, kao što to u našem organizmu čine npr. vitamin C i E. Smatra se da tim antioksidativnim mehanizmom flavonoidi pomažu i u čuvanju našeg zdravlja.

Posljednjih godina se provode istraživanja vezana za flavonoide pa se tako dobri rezultati pokazuju u prevenciji kardiovaskularnih i zloćudnih bolesti. Iako još nije otkriven točan mehanizam, definitivno je potvrđeno da je veći unos flavonoida povezan s manjim rizikom od začepljenja krvnih žila. Pokazali su se povoljnima u prevenciji karcinoma jajnika, gušterače, jednjaka, ulkusnih bolesti želuca, a djeluju i protuvirusno na virus herpesa.      

24sata

24sata

24sata

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?
SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?

U finale Eurosonga prolazi 10 najboljih pjesama iz prvog polufinala, i 10 iz drugog. Uz njih, u finalu se natječu i 'Big 5' zemlje, kao i zemlja domaćin
Vatrogastvo nam je u genima: Nekada su društva imala svoje liječnike, veterinare, zbor...
FELJTON

Vatrogastvo nam je u genima: Nekada su društva imala svoje liječnike, veterinare, zbor...

Polovinom 19. stoljeća osnivaju se prve organizirane vatrogasne postrojbe u Hrvatskoj. Tako je 1863. u Rijeci osnovana prva profesionalna vatrogasna postrojba