Obavijesti

Potrošač

Komentari 2

Gastrožiri: Probali smo pureće i pileće posebne kobasice

Gastrožiri: Probali smo pureće i pileće posebne kobasice
6

Zbog malo kvalitetnog mesa, nepoznatog udjela soli i aditiva nutricionisti preporučuju da se obarene kobasice u obrocima nađu rjeđe

VIDEO

Kao što je slučaj s ostalom industrijskom hranom i obarene kobasice trebalo bi jesti što manje, savjetuju nutricionisti. Umjesto njih preporučuju industrijski neobrađeno meso, naročito bijelo meso peradi. 

U proizvodnju obarenih kobasica dodaju se konzervansi, pojačivači okusa i drugi aditivi. Natrijev nitrit, poznatiji pod imenom E 250 je dopušten u proizvodnji mesa za salamurenje, kao smjesa s kuhinjskom soli. 

- Riječ je o potencijalno toksičnim supstancama čiji ostaci u mesu mogu prijeći u kancerogene nitrozamine - kaže nutricionistica Jasna Ćerić. Natrijev glutaminat je pojačivač okusa koji se redovno dodaje proizvodima od mesa. 

Nutricionisti kažu da, iako se službeno smatra bezopasnim, neka istraživanja pokazuju njihove štetne učinke na zdravlje te se povezuje s pojavama vrtoglavice, ubrzanog lupanja srca, napadajima astme itd. - S obzirom na mali udio kvalitetnog mesa, nepoznati udio soli te aditive koji se koriste, obarene kobasice trebalo bi izbjegavati. Posebno bi oprezni trebali biti bubrežni bolesnici, osobe s povišenim krvnim tlakom te osobe koje imaju povišene jetrene enzime - zaključuje Jasna Ćerić.

Poli posebna je ‘najmesnatija’ među salamama

Najveći udio mesa, 75 posto. Ima pilećih kožica koje su dodatan izvor zasićenih masti i kalorija. Mješavina začina i aditiva sadrži fosfate koji su u visokoj koncentraciji štetni. Sadrži prirodni antioksidans. Cijena 27,99 kn (500 g)

Vindon: Pureće kožice povisuju udio masti

Kao i ostali, sadrži fosfate, natrijev glutaminat te natrijev nitrit. Sol askorbinske kiseline je prirodni antioksidans. Ima deset posto purećih kožica koji povećavaju udio masti i energetsku vrijednost. Cijena: 16,99 kn (500 g)

Cekin kobasica ima prirodni antioksidans

Nije naveden udio pilećih kožica. Kao i druge obarene kobasice, sadrži fosfate, natrijev glutaminat te natrijev nitrit kao konzervans. Sadrži prirodni antioksidans: sol askorbinske kiseline. Cijena: 14,99 kn (500 g)

K Plus ima prirodni biljni zgušnjivač

Krumpirov škrob povećava energetsku vrijednost. Ima i guar gumu, prirodni biljni zgušnjivač dobar za probavu. Ima natrijev izoaskorbat koji sprečava nastanak štetnih nitrozamina iz nitrita. Cijena: 11,99 kn (500 g) 

Puris ima vlakna graška koja su dobra za probavu

Najmanje mesa. Ima pureće kožice, krumpirov škrob te dvije vrste fosfata. Na deklaraciji je naveden i šećer. Ima i vlakna graška koja pozitivno djeluju na probavu i koncentraciju kolesterola u krvi. Cijena: 10,99 kn (400 g)

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom
od 5. do 11. 5.

Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom

Blizanci će upotrijebiti pravu riječ u pravo vrijeme i odškrinuti vrata suradnji. Mnoštvo korisnih informacija bit će vam dostupnije nego inače, a vaša kreativnost i snalažljivost bit će istaknuti

Budući punac Baby Lasagne za 24sata:  'Marko najviše voli kad Elizabeta kuha, ali ne lazanje...'
SNIMAO S NJIMA I SPOT

Budući punac Baby Lasagne za 24sata: 'Marko najviše voli kad Elizabeta kuha, ali ne lazanje...'

Njegov budući punac Josip Pino Ružić, koji u Istri već tridesetak godina ima tvrtku za montažu, snimanje i promotivne filmove, sa suprugom i kćerkom dat će podršku Baby Lasagni
Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?
SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?

U finale Eurosonga prolazi 10 najboljih pjesama iz prvog polufinala, i 10 iz drugog. Uz njih, u finalu se natječu i 'Big 5' zemlje, kao i zemlja domaćin