Obavijesti

Potrošač

Komentari 2

Glicerol: Ista stvar 'zakrpat' će i našu kožu i gumu automobila

U prirodi povezuje stanične membrane, gumama povećava elastičnost, a kožu glicerol vlaži i sprečava njezino pucanje, a važna je i njegova uloga hidratizacije

VIDEO

Uz 80 posto vode, losioni za tijelo najviše sadrže ulja i masti. No poznato je da se oni ‘‘ne vole’’, zbog čega su u sastavu losiona i emulgatori koji ih povezuju te ‘‘paze’’ da se s vremenom mast i voda ne odvoje.

Glavna zadaća losiona je hidratacija kože. U tu svrhu losioni najčešće sadrže glicerol, sastavni dio spojeva koji izgrađuju biološke membrane, zbog čega je glicerol čest i u sapunima te kremama. No osim kozmetičara, koriste ga i vulkanizeri. Glicerol povećava elastičnost automobilskih guma, zbog čega one manje pucaju. 

Biljna ulja su također dragocjen sastojak losiona. Volite li miris kokosa, dobra je vijest da je kokosovo ulje lako za korištenje, a i brzo se upija, zbog čega je dobro i za masnu kožu. Od ovlaživača koji maze suhu kožu tu su i pantenol, odnosno provitamin B5, ali i urea koja je spoj prirodno prisutan u našoj koži.

Urea ne služi samo za ovlaživanje, koristi se i kod dermazota te drugih bolesti suhe kože. Pomaže kod zacjeljivanja rana, a dobra je i za uklanjanje odumrlih stanica kože. Za povećanje gustoće i masnoće u losione se stavlja i stearinska ili palmitinska kiselina. Riječ je o zasićenim masnim kiselinama koje su sastavni dijelovi prirodnih ulja i masti. No losioni nam ne bi bili toliko privlačni da lijepo ne mirišu. Najčešće sadrže ulja agruma, tj. voćne mirise na biljnoj bazi. To su naranče i limuni, a mogu imati i citronelol koji se dobija iz ruže. 

U losionima su dobrodošle protuupalne tvari, poput onih iz kamilice čije su blagodati u narodu odavno poznate. Osim kao ljekoviti čaj, ulje kamilice koristi se za smirivanje upala sluznice. Kako bi se produljio rok, losioni moraju sadržavati konzervanse. Uz paraben, to mogu biti i limunska kiselina ili vitamin E.     

24sata

24sata

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'
VELIKI INTERVJU

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'

Voditelj Tomislav Jelinčić prisjetio se početaka na RTL-u, a u listopadu slavi 19 godina braka sa suprugom Ivanom
Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana