Obavijesti

Potrošač

Komentari 3

Internet bankarstvo: Plaćanje vikendom tek u - ponedjeljak

Internet bankarstvo: Plaćanje vikendom tek u - ponedjeljak
1

ROK DO 23.30 Plaćate li režije tvrtki koja ima račun u drugoj banci, događa se da im novac sjedne za par dana. U istoj banci rok za provedbu naloga je do 23.30 sati

VIDEO

Kad režije plaćam internet-bankarstvom u petak popodne, one se knjiže s datumom koji je bio u ponedjeljak. Zašto je to tako, pita čitateljica.

To se događa kad tvrtka kojoj se plaćaju režije nema otvoren račun u istoj banci. Naime, sve transakcije između banaka realiziraju se kroz Nacionalni klirinški sustav (NKS) koji vodi FINA, a prilagođene su njihovu radnom vremenu.

- To znači da se nalozi zadani do 15.30 sati provode istog dana, dok se nakon tog vremena provode prvi sljedeći radni dan. Prema NKS-u, subota, nedjelja i državni praznici nisu radni dani, zbog čega se sredstva među bankama prenose prvog sljedećeg radnog dana. Primjerice, ako se račun plati u petak nakon 15.30 sati, sredstva će na računu u drugoj banci biti evidentirana tek u ponedjeljak ujutro, pod uvjetom da je ponedjeljak radni dan - objasnili su nam u Erste banci.

Dodali su da se uplata, u slučaju kad se nalog za plaćanje odnosi na tvrtku koja ima račun otvoren u Erste banci, a uplaćen je do 23.30 sati, provodi isti dan, neovisno o danu u tjednu. Ako se plaća nakon 23.30 sati, tada će novac biti prebačen drugi dan.

U Hrvatskoj poštanskoj banci kažu da su sve transakcije unutar banke vidljive odmah.

Neke banke naknadu za plaćanje internetom uzimaju odmah, prije nego što je novac prebačen na drugi račun, dok druge čekaju dok ne provedu transakciju.

Npr. Zagrebačka banka naplaćuje naknadu od jedne kune ako se plaća na račun tvrtke koja ima kod njih otvoren račun, a dvije kune za uplate na račune kod drugih banaka.

- Naknada za zaprimanje naloga naplaćuje se na dan zaprimanja, dok se na dan izvršenja terete računi klijenata za iznos plaćanja - rekli su u Zagrebačkoj banci.

Kod Splitske banke je drugačije.

- Naknade se naplaćuju nakon provedenih transakcija, tj. nakon što je Splitska banka proslijedila novac na drugi račun - kažu.

Tvrtke kojima se plaćaju računi u većini slučajeva uplate knjiže s datumom kad im je novac sjeo na račun. To prakticiraju, primjerice, u HRT-u, HEP-u, VIP-u, zagrebačkoj Čistoći, Vodoopskrbi i odvodnji itd. U VIP-u su pojasnili od kojeg datuma računaju kamate kad je riječ o kašnjenju s plaćanjem računa

- Kao datum uplate koji je relevantan kod eventualnog obračuna kamata uzima se datum kad je korisnik zaista izvršio uplatu, a ne datum kad je uplata dospjela na račun - napomenuli su u VIP-u.

Rekli su i da sa slanjem opomena pričekaju nekoliko dana od datuma dospijeća plaćanja računa.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana