Obavijesti

Potrošač

Komentari 2

Miriše po jetricama: Gastrožiri ocijenio je jetrene paštete

Miriše po jetricama: Gastrožiri ocijenio je jetrene paštete
11

Najvišu ocjenu svih članova žirija dobila je Gavrilovićeva jetrena pašteta. Većina je prepoznala o kojem je brendu riječ.

VIDEO

Paštete su proizvodi koji nastaju mljevenjem mesa, strojno okoštenog mesa, masnog vezivnog tkiva, iznutrica i dodanih sastojaka i začina. Prema pravilniku o proizvodima od mesa, jetrene paštete trebaju sadržavati najmanje 10 posto jetrica. Količina mesa u pašteti ovisi od proizvođača do proizvođača. Stoga je najbolje provjeriti deklaraciju, no udio mesa trebao bi se kretati između 25 i 50 posto. - Paštete kao prehrambeni proizvodi jesu zdravstveno ispravni i ne predstavljaju opasnost za zdravlje same po sebi, no trebali bismo znati jedemo li prerađeni komad mesa ili hrskavicu, rep, njušku, tetivu, crijevo ili neki drugi dio životinje. A baš su ti nekvalitetni dijelovi nerijetko, uz meso, glavni sastojci paštete - rekla je nutricionistica Jasna Čerić. Dodaje da paštete prosječno sadrže 25 posto masti, a većina ih sadrži konzervanse poput natrijeva nitrita i polifosfata koji narušavaju omjer fosfora te izvlače kalcij iz kostiju.

‘Ova prva pašteta je sto posto Gavrilović!’

Ta pašteta je najbolja. Izgleda fino, čvrste je strukture i ukusna je. Osjeti se da je jetrena pašteta. Ova je Gavrilovićeva, rekla je ocjenjivačica. Gavrilovićevoj jetrenoj pašteti svi su dali najbolju ocjenu. Žiri se složio da je po izgledu, kako kažu, oku zaista privlačna. - U ustima mi ostavlja ugodan okus, a miriše po pravoj jetrenoj pašteti - istaknuo je član žirija. Cijena: 6,29 (100 g).

Ocjena: 4

‘Okus je malo gorak i kiseo te nema mirisa...’

Sve bi bilo u redu da me ne smetaju velike masne mrlje na pašteti. Inače je ljutkasta okusa, a miris je neutralan. Ima okus po pilećim jetricama, opisao je član žirija 24sata. Pašteta proizvođača PPK osvojila je drugo mjesto s čistom trojkom. Žiri se slaže kako pašteta ima preblag okus, ali je gorka. - Dosta je intenzivna, a to mi se sviđa. Lijepa je boja, ali, kako sam već rekao, žućkaste masne flekice nisu ugodne oku - kaže jedan od ocjenjivača. Cijena: 3,89 (100 g).

Ocjena: 3

‘Gotovo je tekuća, kao da se može popiti...’

Boja je dobra, ali pašteta je prerijetka. Okus mi se ne sviđa, a kad sam vidio da ima zelenkaste mrljice po sebi zbog dodira sa zrakom, nije mi bilo drago, rekao je član žirija za Koketu, Cekinovu jetrenu paštetu. Svi su se složili da je Cekinova pašteta rijetka i premasna - Ovo je rijetko skoro kao jogurt, a ne kao pašteta - komentirali su članovi žirija. Cijena: 5,99 (100 g). 

Ocjena: 2

‘Blaga je, kao da su je napravili za djecu’

Gavrilovićeva Hlapić - sport jetrena pašteta, kaže većina, nije tako dobra kao obična Gavrilovićeva pašteta. Kažu da je mekana i pjenasta, ali da je okus fin, a miris ugodan. - Ovisi od čovjeka do čovjeka. Meni ne paše jer je preblijede boje i ima masne mrljice. Gorka je, a tu i tamo sam osjetio okus cimeta što mi nikako nije jasno - rekao je ocjenjivač gastrožirija 24sata. Neki su pak rekli da je okusom zaista fina, ali da se ne osjeti okus jetrica. Cijena: 2,99 (50 g).

Ocjena: 2,6

‘Neugodno miriše i uopće ne izgleda privlačno’

Zabrinjava me to što je pašteta sive boje. Konzerva očito nije bila puna do vrha jer su se od zraka stvorile zelenkaste mrlje. Izgleda zaista neprivlačno i nejestivo, opisao je ocjenjivač Clever paštetu iz trgovine Billa. Članovi žirija nisu zadovoljni paštetom. Kažu da je gorka i kisela. - Nije mi fina. Izgled kvare zelene mrlje, jakog je, ali prilično neugodna mirisa. Jedino je dobro što se lako razmaže po kruhu - rekao je ocjenjivač. Cijena: 3,49 (100 g). 

Ocjena: 2

‘U ustima ostavlja slatkasti okus, ima slab miris’

Izgledom je privlačna jer ima zdravu, svijetlu boju paštete. Okus mi je pomalo čudan, prvo se osjeti papar, a onda je slatka. Blagog je i slabog mirisa, rekla je ocjenjivačica. Podravkina pašteta dobila je dvojku iako je žiri mislio da će biti među boljima. Kažu da se ne osjeti da je to jetrena pašteta. - Izgled me oduševio, ali okus nikako. Ne znam zašto se miješaju slatko i ljuto - zbunjen je ocjenjivač. Cijena: 5,99 (100 g).

Ocjena: 2

‘Skroz se razlila po tanjuru, a po sebi ima mrlje’

Čim sam je vidio na tanjuru, prvo je nisam ni htio probati. Mislio sam da će okus i miris možda biti bolji od izgleda, ali i tu sam se prevario, rekao je član žirija. Žiri je ocijenio da je jetrena pašteta Pik Vrbovec premasna jer ima velike masne mrlje. Okus je intenzivan i, kako kažu ocjenjivači, pašteta je preslana i kisela. Miris je neodređen. Ocjenjivači kažu da ih smeta tolika masnoća. Cijena: 5,99 (100g).

Ocjena: 1,6

* test ‘naslijepo’ u testu su sudjelovali zaljubljenici u hranu. nisu znali čiji proizvod kušaju. stavovi i ocjene nisu plaćeni, cenzurirani ni zlonamjerni. nisu službeni stav redakcije nego dojam kušača. cijene smo prikupili 31. siječnja u zagrebačkim trgovinama

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić

Eurosong obojan skandalima: Šokantna Irska, diskvalificirali Nizozemca, veliki prosvjedi...
UĆI ĆE U POVIJEST

Eurosong obojan skandalima: Šokantna Irska, diskvalificirali Nizozemca, veliki prosvjedi...

Nemo i pjesma 'The Code' odnijeli su Eurosong u Švicarsku, a Baby Lasagna završio je drugi! No, osim odličnih rezultata za Hrvatsku, ovaj ćemo Eurosong pamtiti i po brojnim skandalima...
'Živim za svoje četiri predivne kćeri, već sutra mogu umrijeti'
MAJKA HRABROST

'Živim za svoje četiri predivne kćeri, već sutra mogu umrijeti'

Poduzetnica Tea Perović (40), mama četiri djevojčice u dobi između 3,5 i 7,5 godina, bori se s rakom koji je metastazirao. Pomažu joj vjera i pisanje, a predstavit će knjigu 'Stvorene smo za nebo'