Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
0 komentara

Mobitel štedi na režijama: Preuzmite aplikaciju za uštedu

Zasad besplatno U aplikaciju treba upisati stanje brojila, grad ili županiju, a pametni telefon izračunat će kolika vam je potrošnja

Potrošač 24sata
Foto: Potrošač 24sata
0 komentara

Budući da većina građana sve češće jedva spaja kraj s krajem, praćenje režija i potrošnje među najvažnijim je stavkama u kućanstvu. U tome bi mogla pomoći i besplatna aplikacija Režije, koja je nedavno objavljena za iPhone, a proizvod je domaćih stručnjaka iz Donjeg Miholjca. Aplikacija omogućuje jednostavno praćenje potrošnje električne energije, vode i plina (no ne uključuju fiksni dio naknade distributera).

Funkcionira vrlo jednostavno. U aplikaciju unosite stanje brojila, a sami možete birati želite li podatke unositi svaki dan, tjedan ili mjesec. Pametni telefon odmah može izračunati potrošeno u kunama, a cijene koje su unaprijed postavljene možda će trebati promijeniti jer se mogu razlikovati u pojedinim županijama. - U prvih šest dana imali smo više od 6500 skidanja aplikacije te više od 1300 aktivnih korisnika - rekao nam je Denis Tibinac (41), vlasnik tvrtke Ko-Per, koja je izradila aplikaciju. Opisao je kako je autor i voditelj razvoja Siniša Drakulić (30) mjesecima sve te podatke zapisivao u blokove, tako da je aplikacija nastala iz čiste potrebe. 

U izradi je i verzija aplikacije za Android uređaje, a u planu je i Pro verzija, koja će se naplaćivati, no nudit će mnogo dodatnih funkcija. - Dobili smo puno prijedloga, savjeta i kritika u prvih tjedan dana. Usvojili smo ih i u drugoj verziji unijeli smo mnogo novih mogućnosti i ispravili neke pogreške - rekao je Tibinac. Uz informacije o vašim računima, aplikacija nudi dio pod nazivom Ušteda, u kojem se donose informacije i savjeti o tome kako uštedjeti na potrošnji struje, vode i plina.

Uz zapise tijekom vremena, podatke koje ste unijeli možete pregledati i na grafikonu za sva tri brojila odjednom ili za svaki zasebno te na temelju toga procijeniti što možete korigirati u potrošnji struje. Koristeći se ovom aplikacijom, svaki mjesec možete tvrtkama dostavljati očitanja i na taj način strogo paziti na to koliki ćete račun imati. Osim toga, vrlo jednostavno možete sami sebi ograničiti potrošnju ako shvatite da ste prešli neki određeni limit. Primjerice, na ovaj je način puno lakše uočiti koliko je skuplje rublje prati danju a ne noću, pa si možete odrediti da do kraja mjeseca palite uređaje u jeftinijoj tarifi.

Upali perilicu i prati koliko troši

U programu je razdvojen dio potrošnje jeftine, odnosno skupe struje, a možete pratiti i razliku u potrošnji kad uključite, odnosno isključite pojedini uređaj te na taj način štedjeti. 

Oko 6500 ljudi se služi aplikacijom

Za sada je program prilagođen samo za iPhone, a u planu je izrada slične aplikacije za druge pametne telefone. Aplikacija je besplatna i do sada ju je skinulo 6500 Hrvata.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message