Obavijesti

Potrošač

Komentari 10

Naknade do neba: Kada banke zaračunavaju nerealne troškove

Naknade do neba: Kada banke zaračunavaju nerealne troškove
1

Želite li u Sberbank uzeti kredit za legalizaciju od 7500 kuna, platit ćete 1200 kuna, pola toga odnosi se na pretpostavku da kredit nećete vraćati

VIDEO

Htjela sam uzeti kredit za legalizaciju nekretnina u kunama od Sberbanke, ali odustala sam kad sam vidjela na koji način naplaćuju naknade, kazala nam je čitateljica iz Zagreba. Sberbank u kreditu za legalizaciju nekretnina naplaćuje dvije naknade. Jedna je za administraciju kredita i iznosi 1 posto od ukupnog iznosa kredita, ali minimalno 600 kuna. Druga naknada plaća se za rizik nenaplate potraživanja. Također, iznosi 1 posto, ali ne može biti manja od 600 kuna. Najmanji iznos takvog kunskog kredita je 7500 kuna, što znači da klijent koji uzima minimum na ime te dvije naknade mora dati 1200 kuna, što je 16 posto iznosa kredita, odnosno mnogo više od jedan posto. Nazvali smo banku i zamolili ih da nam objasne kakva je to naknada za rizik nenaplate potraživanja. - To je trošak kredita, takvi su uvjeti banke - kratko je kazala službenica. Nakon ponovnog upita za objašnjenje, nije znala što bi konkretno odgovorila. Odgovor na pitanje vraćaju li novac onima koji kredit plaćaju uredno bio je negativan. 

U Društvu za zaštitu potrošača smatraju da je to obmanjivanje potrošača. - To bi se moglo nazvati agresivnim ponašanjem banke jer stavljaju potrošača u nepovoljan položaj. Potrošač nema izbora i to mora platiti ako želi dobiti kredit, a bez kredita rijetko koji građanin može opstati. To je čisti ekstra profit banke, pored svega ostalog što naplaćuju u kreditu - prokomentirao je Igor Vujović. Za isti kredit u PBZ-u uzimaju naknadu za obradu kredita od 0,6 do 1 posto, a minimalno 150 kuna. U Hrvatskoj poštanskoj banci ta je naknada jedan ili dva posto, ovisno o statusu klijenta. Ni jedni ni drugi nemaju naknadu za rizik nenaplate potraživanja. Banke i u drugim slučajevima razne naknade vežu uz postotak od iznosa usluge i minimum koji klijent mora platiti. Ako se radi o manjim iznosima, naknada je često veća od navedenog postotka. 

Usvoji li Sabor novi Zakon o potrošačkom kreditiranju, i tome bi mogao doći kraj. Najavljuju uvođenje reda između ostalog i u bankarske naknade. Po novom zakonu, nadamo se, naknade će morati biti vezane uz stvarne troškove kredita, a ne uz imaginarne. Znači, bude li to tako, banka više neće smjeti naplaćivati naknadu pod pretpostavkom da klijent kredit neće plaćati. Uz to, bankama će zakon onemogućiti uvođenje novih naknada nakon što s klijentom potpišu ugovor o kreditu. Također, Ministarstvo financija određivalo bi naknade za stambene kredite. Bankari, naravno, takvom idejom nisu oduševljeni pa tvrde da će to štetiti štedišama, pa čak i hrvatskom gospodarstvu te da je to protuustavno. Građani su oduševljeni najavljenim promjenama zakona koji bi, napokon, išao u njihovu korist.

Obavezno čitajte uvjete napisane najsitnijim slovima

Kad potpisujete ugovor s bankom, obavezno u miru pročitajte ono što u njemu piše. Posebnu pažnju posvetite najsitnijim slovima jer se tamo obično kriju detalji nepovoljni za klijenta. Ali jednom je zbog sitnih slova nastradala i banka. Prije nekoliko godina Dimitrij Agarkov iz Rusije podvalio je tamošnjoj banci Tinkoff Credit Systems ugovor o korištenju njihove kartice na kojem je promijenio uvjete poslovanja. Ugovor im je vratio potpisan, a oni su ga ovjerili ne čitajući što piše sitnim slovima i uručili su mu kreditnu karticu. U uvjetima je sve prilagodio sebi. Između ostalog i to da ne mora plaćati naknadu za korištenje kartice. Naveo je i da banka ne smije mijenjati uvjete poslovanja niti raskinuti ugovor s njim jer mu mora isplatiti odštetu. To se i dogodilo. Sudac je zaključio da su u banci trebali dobro pročitati što piše u ugovoru prije nego što su ga potpisali. Tako se banke izvlače kad se klijent požali na nepovoljne uvjete.

Podignite 100 kuna kreditnom karticom: platit ćete 30 posto

Splitska banka za isplatu karticama ViSA Classic ili MasterCard Standard u banci ili na njihovu bankomatu naplaćuje 3 posto, ali ta naknada ne može biti manja od 30 kuna. Znači, ako na banomatu podignete 100 kuna, platit ćete naknadu od 30 posto.

Za manje iznose više se plaća

Plaćate li preko Banco Popolare nešto u inozemstvu, čeka vas naknada od 0,70 posto, minimalno 220 kuna. Znači, na tisuću kuna ćete platiti naknadu od čak 22 posto.

Minimalna naknada je najgori harač

Naknada za obradu gotovinskog kredita u Zagrebačkoj banci je 2 posto, ali minimalno 150 kuna. U Erste banci ne uvjetuju minimalni iznos naknade već naplaćuju 2,2 posto od iznosa kredita.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode