Obavijesti

Potrošač

Komentari 2

Neodoljivi flips: Teško ga je ne jesti, no od čega se radi?

Neodoljivi flips: Teško ga je ne jesti, no od čega se radi?
6

Kao i svaki drugi snack, flips je bogat natrijem, a nutritivno je vrlo siromašan. Osim toga, u 100 grama flipsa ima oko 500 kilokalorija

VIDEO

Prženi kikiriki, ulje, sol i šećer dodani ekstrudiranoj kukuruznoj krupici recept su “zaraznog” okusa flipsa. Roditelji ih često djeci nude kao međuobrok. Prije nego što dođu na tržište, flipsovi moraju zadovoljiti stroge kriterije, no rigorozna kontrola ipak neće osigurati veću nutritivnu vrijednost proizvoda. U proizvodnji snackova dopuštena je uporaba emulgatora, konzervansa i antioksidansa, no njihova uporaba uglavnom se svodi na dodatak emulgatora, i to najčešće E471, monoglicerida i diglicerida masnih kiselina. 

Riječ je o tvarima za emulgaciju i stabilizaciju proizvoda, koji se prirodno nalaze u sastavu masti i ulja, pa su zato bezopasni. Kalorijska vrijednost flipsa je vrlo velika, 100 grama ima oko 500 kalorija, zbog čega je jasno da ih svi koji nastoje održati optimalnu tjelesnu težinu ili izgubiti kilograme trebaju izbjegavati ili jesti prigodno. Flips je bogat natrijem, što nije preporučljivo za djecu ni za odrasle, i generalno je nutritivno siromašan. Roditelji bi trebali znati da se prehrambene navike stvaraju u djetinjstvu i da svojim odabirom hrane daju primjer djeci. Flips nije nužno potpuno izbaciti iz prehrane, ali važno je osigurati djeci raznovrsnost kvalitetne prehrane. Umjesto flipsa poželjnije je da dijete gricka svježe voće, mrkvu, orahe i slično.

Šećer u preljevu

U preljevu Clevera ima 23% kikirikija, soli i šećera, hidrogeniranog biljnog ulja, koje može sadržavati štetne transmasnoće. U proizvodnji se sol dodaje dva puta, pa je očekujemo puno. Prirodni emulgator.

Puno je žitarica

Kukuruzna i pšenična krupica te sojino brašno kalorijska su bomba. Zbog puno žitarica nutritivno su bolji. Ima sve esencijalne aminokiseline te sojin lecitin, sastojak svih stanica u tijelu. Kikirikija je 22%.

Ima malo kikirikija

Nutritivna vrijednost smanjuje mu se prženjem, a kalorije povećavaju, no kikiriki je dobar zbog antioksidansa i nezasićenih masnih kiselina. No u Smokiju ga je tek 21%. Dobro sojino brašno.

Najviše kikirikija

Nema emulgatora, ali je dodano pšenično brašno. Kroki Kroket ima najviše kikirikija, koji sadrži za zdravlje srca važnu oleinsku masnu kiselinu, vitamine skupine B, vitamin E i druge antioksidanse.

Bezopasan emulgator

Preljev ima i šećera. Koestlinov flips sadrži emulgator E471, kojeg se ne treba bojati jer su to prirodne sastavnice ulja i masti. Sadrži pšenično brašno. Aminokiselinski profil siromašniji od nekih drugih.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'
VELIKI INTERVJU

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'

Voditelj Tomislav Jelinčić prisjetio se početaka na RTL-u, a u listopadu slavi 19 godina braka sa suprugom Ivanom
Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana