Potrošač

Komentari 23

Nextbike Hrvatska: Prvi sustav javnih bicikala u Zagrebu!

Nextbike Hrvatska: Prvi sustav javnih bicikala u Zagrebu!

Ako se nalazite u Zagrebu, od ovog tjedna mogućnosti prijevoza i prometovanja po gradu povećane su za još jedan sustav. Radi se o Nextbike sustavu javnih bicikala!

Nextbike je sustav javnih bicikala koji u svojoj prvoj (testnoj) fazi građanima nudi 50 javnih bicikala za korištenje po popularnim cijenama. Iza ideje Nextbike, nalaze se Ante Gustin i Krešimir Dvorski, a njihova ideja osvojila je drugo mjesto na natječaju „Pametnom idejom do uspjeha“ portala Pametna kuna i 24sata. Ante Gustin objašnjava: „Nextbike donosi mnogobrojne koristi od javnog interesa, obogaćuje turističku ponudu, podiže brand image grada na novi nivo uoči ulaska Hrvatske u Europsku uniju te omogućuje otvaranje novih radnih mjesta.

U prvoj fazi projekta, koja će trajati tri mjeseca i ima podršku Grada Zagreba, bicikli će se moći iznajmiti na šest lokacija u Zagrebu. Lokacije su: 

Ovo je tek pilot-projekt u trajanju od tri mjeseca. Dobili smo podršku Grada, koji je izdao rješenje da možemo koristiti javne površine, a kako će se projekt dalje razvijati, tek treba vidjeti“, objasnio je Krešimir Dvorski, jedan od autora ideje. 

Kako koristiti sustav javnih bicikala?

Kako napominju iz Nextbikea Hrvatska, korištenje bicikala je jednostavno. 

Prvi korak uključuje registraciju direktno putem terminala na stanici s biciklima, odnosno putem službene web stranice. Za registraciju je potrebna kreditna ili debitna kartica na kojoj se nalazi iznos potreban za aktivaciju Nextbike računa. Aktivacija računa iznosi 79 kuna i može se potrošiti kroz 3 mjeseca

Drugi korak podrazumijeva preuzimanje bicikla na jednoj od šest stanica.  Najam je moguće realizirati putem terminala na stanici s biciklima, mobilne aplikacije ili korisničke kartice, nakon čega korisnik dobiva šifru za otključavanje lokota i započinje s korištenjem bicikla.

Treći korak je vraćanje  bicikla na neku od stanica gdje postoji slobodno mjesto za parking ili u neposrednoj blizini stanice. Obaveza je zaključati bicikl lokotom te odjaviti uslugu putem terminala na stanici ili obavještavanjem službe za korisnike.

Ovo je fleksibilan način najma jer ne morate odmah vratiti bicikl, možete ga slobodno koristiti i zaključati na nekim drugim lokacijama ako u blizini nema stanice s biciklima. Radi se o usluzi iznajmljivanja 24 sata kroz 7 dana u tjednu, tako da korisnik u bilo kojem trenutku može unajmiti bicikl. Ovakav model iznajmljivanja bicikala, poznat u svijetu kao bike-sharing sustav“, objasnio je Krešimir.

Bitno je napomenuti kako unutar iznosa od 79 kuna korisnici mogu svaki dan prvih sat vremena najma bicikl koristiti besplatno. Svaki sljedeći sat plaća se osam kuna, a iznos se odbija od iznosa aktivacije i do tada nije potrebno nadoplaćivati korisnički račun. Nakon toga potrebno je napraviti ponovnu aktivaciju računa, odnosno uplatiti novčani iznos. 

Nakon prve faze nadamo se kako će ovaj sustav, zasad vrijedan milijun kuna, uspješno proći fazu daljnjeg razvoja u kojoj će se povećati i broj bicikala i lokacija diljem grada.  

Na Televiziji 24sata pogledajte i reportažu o predstavljanju Nextbike sustava u Zagrebu.