Obavijesti

Potrošač

Komentari 1

Obilježeni: Table sumnjivih taksija obojene žutom bojom

Obilježeni: Table sumnjivih taksija obojene žutom bojom
1

Neki taksiji imaju plave, a neki imaju žute oznake. Radio Taxi Zagreb želi stati na kraj taksistima koji previše naplaćuju i narušavaju im ugled

VIDEO

Građani su zbunjeni vozilima Radio Taxi Zagreba jer neka na krovu imaju plave oznake a neka žute iako je cijena vožnje ista. Predsjednik njihove udruge objasnio je tu situaciju. - Dio članova nije uskladio dokumentaciju za obavljanje taksi djelatnosti i zadržao je stare krovne oznake, žute. Drugi dio vozača, koji inače na vozilima imaju plave oznake, moraju nositi žute jer su u kazni zbog prenaplate. Ali ponovno napominjem, nisu svi sa žutim oznakama pod stegovnom mjerom - kaže Željko Petković, predsjednik udruge Radio Taxi Zagreb, i priznaje da je te dvije kategorije teško razlikovati jer nose iste žute natpise. Ali dodaje da građani, kad taksi naručuju telefonom, mogu tražiti da po njih dođe taksi s plavom oznakom. 

- Plava oznaka znači da ti taksisti nemaju mrlje u bližoj karijeri te da poštuju sva pravila i odluke ovog društva - dodaje Petković. Prema njegovim riječima, u Zagrebu sad vozi 50-ak njihovih taksista koji su u kazni. Otkrio nam je i prema kojem načelu ih kažnjavaju. Za taksista koji je “zgriješio” tri mjeseca isključuju iz dispečerske mreže, a mušterije tad može pronalaziti samo na ulici. Uz to, njegovo vozilo godinu dana obilježe žutom krovnom oznakom. 

Za drugu prenaplatu iz dispečerske mreže ga izbacuju na šest mjeseci i opet je godinu dana obilježen žutom oznakom. Treća prenaplata znači izbacivanje tog taksista iz udruge. 

“Otpisani” se ne predaju lako

Nastavljaju voziti samostalno ili za donedavnu konkurenciju. - Pojavio se i neki novi taksi prijevoznik koji nas pokušava kopirati oznakama na vozilima. Među njima ima i onih taksista koje smo izbacili - nastavlja Petković i savjetuje građanima da pažljivo gledaju kome sjedaju u vozilo. Dobro je uzeti račun jer je on važan dokaz kod prigovora na prenaplatu. Ako sumnjaju da ih je taksist prevario, Petković poziva građane da se jave udruzi, gdje će to provjeriti. Ako su sumnje opravdane, taksist koji je prevario mušteriju mora joj vratiti novac i dokaz o tome donijeti u udrugu. - U zadnje vrijeme imamo jednu do dvije pritužbe mjesečno na 1000 naših taksista. Čini se da smo ih doveli u red - ponosan je Petković.

1. Maksimalna tarifa

Skupština grada Zagreba propisala je maksimalne tarife koje svi taksi prijevoznici u Zagrebu smiju naplaćivati. Start ne smije biti skuplji od 16 kuna, kilometar od šest, a sat čekanja skuplji od 43 kune. 

2. Zapišite broj taksija

Ako sumnjate na preveliku naplatu vožnje, osim čuvanja računa, poželjno je zapisati broj taksista ili broj njegove registracijske pločice. 

3. Pazite da ne vozi naokolo

Ako smatrate da vas je taksist vozio dužom rutom nego što je bilo potrebno, jer tako radi više kilometara i više naplaćuje, i to možete prijaviti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode