Raž je bogata vlaknima, a uz to ima malo glutena i preporučuje se za probleme s probavom. A sudeći po ocjenjivanju 24sata, kruh od raži je i izvrsnog okusa...
Ocijenili smo ražene kruhove: Najfiniji priprema Pan-pek
Iako bi i pretpakirana hrana, u koju spada i kruh, trebala negdje u blizini mjesta na kojem je izložena imati informacije o sastojcima i pomoćnim tvarima korištenima u proizvodnji, pekari i trgovci se na ovo pravilo često oglušuju.
Te informacije ne moraju nužno biti napisane, ali bi onaj tko je prodaje,
na upit potrošača, trebao znati točan sastav. Naročito ako hrana sadrži
alergene. No često to nije slučaj pa potrošači kupe i raženi kruh u kojem
je najviše - pšeničnog brašna. Prosječnom potrošaču teško se snaći među
brojnim vrstama kruha. I mi smo za naš test kupovali obični raženi (u
prodavaonicama smo tražili onaj koji se najbolje prodaje), a kupili smo
“slavonske”, “miješane”, “kalničke”...
Već na prvi pogled neki imaju više raži, neki manje. No ni količina te vlaknaste žitarice s malo glutena koja je još donedavno smatrana korovom nije bila presudna za konačnu ocjenu. Najbolji kruh smo kupili u Pan-peku. Vjerojatno nije imao najviše raži, ali je najbolje izgledao, a i okus je oduševio. Prilično je mekan, ali granicu sirovosti nije prešao.
Za nijansu lošiji bio je kruh iz Bille koji proizvodi Latica Vindija. Kruh je ispao gotovo školski primjer idealno hrskave kore i fine, mekane unutrašnjosti. Billin kruh svidio se gotovo svima osim kolegi koji je rekao da ne valja i da je pregnjecav. Pogled na kruh iz Dubravice također je otvarao apetit. Iako je malo “rupastiji” od Pan-peka, i dalje smo ga željeli. Ipak, zamjeralo mu se da je presuh, a nekima je bio i gorak. Klarin kruh imao je, po mišljenju mnogih iz žirija, tvrdu koricu. No unatoč tome, zaslužio je pristojnu ocjenu, 3,6.
Zapravo, nismo ni našli loši raženi kruh. Čak i
onaj koji je završio na posljednjem mjestu, Mlinarov, bio je ukusan i bez
većih zamjerki, osim one da je suh.
Ako nemate povjerenja u industrijske proizvode, a imate višak vremena, raženi kruh možete napraviti i kod kuće. Izbjeći ćete aditive te sami birati omjer pšeničnog i raženog brašna. Osim ta dva glavna sastojka, trebat će vam kvasac, voda, malo soli, a kao poseban detalj za ljepšu boju i definiraniji okus mnogi preporučuju i malo smeđeg šećera.