Obavijesti

Potrošač

Komentari 5

Oprezno: Na što treba paziti pri kupovini dječjih igračaka?

Oprezno: Na što treba paziti pri kupovini dječjih igračaka?
1

U Hrvatskoj se godišnje kontrolira samo 700 - 800 igračaka, što je kap u moru tržišta. Ipak, igračke iz zemalja EU prolaze jako strogu kontrolu

VIDEO

Igračke se u Hrvatskoj provjeravaju dva puta. Jednom prilikom uvoza, a drugi put nasumično, kad odluči inspekcija. Ovo vrijedi za igračke koje dolaze iz zemalja koje nisu u EU, a igračke iz EU su već prošle kontrolu u zemlji članici, pa se kod nas dodatno ne pregledavaju. 

Kontrolu na ulazu u zemlju obavlja granična inspekcija. Potom uzorke analiziraju ovlašteni laboratoriji. Stručnjaci u analizi traže razne opasne tvari kao što su teški metali, ftalati, n-nitrozamini, azo-bojila, formaldehid... No to nije kraj kontrole. Provodi se i druga razina kontrole, a za nju su zaduženi sanitarni inspektori. Oni na lokalnoj razini “skeniraju“ ponudu te uzimaju uzorke s polica trgovina. Zatim ih dostavljaju u ovlaštene laboratorije na ranije opisane kontrole.

- Inspektori na terenu neće uzeti plišanu igračku ako rade kontrolu na ftalate, koji se nalaze u plastičnim igračkama - rekla je Lidija Barušić iz Zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar. Još jedna od mogućnosti, koju samoinicijativno koriste veliki uvoznici kako bi se osigurali od kazni i opoziva robe, je plaćanje kontrole svojih proizvoda u ovlaštenim laboratorijima. I sami kupci mogu testirati igračke za koje smatraju da su opasne, no to će sami platiti. 

- Zbog cijene opreme analiza za igračku može ispasti i 10 puta skuplja od same igračke - objašnjavaju u zavodu. Roditeljima se preporučuje izbjegavanje jeftinih igračaka neispravnih deklaracija. Indikator opasnosti mogu biti i čudan miris igračke te slaba čvrstoća materijala. Preporučuje se i čitanje oznaka koje se koriste u zemljama EU, što znači da su te igračke prošle stroge kontrole prije dolaska u Hrvatsku. Također, potrebno je izbjegavati igračke sa sitnim dijelovima kako ih mala djeca ne bi progutala.

Što znače oznake?

Oznakom CE potvrđuje se usklađenost njegova proizvoda s važećim propisima Europske unije. Oznaka GS označava “provjerenu sigurnost” proizvoda. Bitna je i oznaka VDE. Ovu oznaku dodjeljuju za ispravnost električnih igračaka. 

Testira se 800 uzoraka

Godišnje se u zavodu provede između 700 i 800 kontrola uzoraka igračaka. Neispravno za plasiranje na tržište i korištenje bude oko 5 posto uzoraka, objasnila nam je Lidija Barušić iz Zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija ŠtamparZagrebu.

Igračke “Spiel gut”

U Njemačkoj se koristi i oznaka kvalitete “Spiel gut”. Ako možete birajte igračke s ovom oznakom. Takvi proizvodi zadovoljili su stroge kriterije, kao što su kvaliteta materijala, trajnost igračke, podnošljivost za okoliš, sigurnost te upute za igranje i slično.

Opasni ftalati!

Ftalati su kancerogeni te remete rad hormona. To može dovesti do razvojnih abnormalnosti kod dječaka, pa čak i sterilnosti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode