Potrošač

Komentari 2

Oprezno sa senfom: U 0,5 kg nalazi se 88,2 grama šećera

Oprezno sa senfom: U 0,5 kg nalazi se 88,2 grama šećera

Osim kao konzervans koji mu produljuje vijek trajanja, šećer proizvođači često stavljaju u senfove kako bi bio boljeg okusa. U senfu ga ima neočekivano mnogo

Senf je začin, odnosno gusti umak koji se dobiva namakanjem sjemenki gorušice u tekućini, najčešće vodi i octu. Senfovi čiji smo sastav analizirali sadrže najviše vode. Postoji bijela, smeđa i crna gorušica. Najljući senfovi prave se od crne, a najblaži od bijele gorušice. Na “našim” senfovima ne piše od koje su.

I estrogen je vrsta gorušice, koja senfu daje ljući okus, a sadrže ga tri analizirana senfa.

Grci i Rimljani su senf dodavali u mlado vino kako bi ga konzervirali i produljili mu vijek trajanja. Stari narodi gorušicu su smatrali lijekom za razne otrove. Ono što su naši preci shvatili iskustvom, suvremeni čovjek dokazao je znanošću. Sjeme i ulje crne gorušice danas se koriste kod ublažavanja simptoma prehlade, artritisa te bolnih zglobova i mišića. Senf je bogat selenom. Ovaj mineral smatra se vrlo jakim antioksidansom. 

To znači da se u organizmu bori protiv slobodnih radikala, štetnih tvari koje stanice ispuštaju nakon što iskoriste kisik. Moderan način prehrane, pun prerađenih namirnica, za posljedicu ima nedovoljan unos ovog važnog minerala. Gorušica još sadrži minerale kalcij te magnezij, ali i vitamine. 

 Bogata je i dobrim nezasićenim masnim kiselinama koje moramo unositi prehranom jer ih tijelo samo ne može proizvesti, a ima vrlo malo za zdravlje štetnih zasićenih masnih kiselina. Zasićene masne kiseline, kakve su u margarinu, u velikim dozama pogoduju stvaranju nakupina na arterijama uzrokujući bolesti srca i krvožilnog sustava.

K Classic ima 20 posto gorušice, a Plodine je imaju 19 posto. Na ostalim senfovima ne piše koliko gorušice sadrže. Senfovi imaju i ocat koji se dobiva vrenjem alkoholnih tekućina. Razlikujemo alkoholni, vinski te jabučni ocat. Naši senfovi uglavnom sadrže alkoholni ocat, a senf iz Plodina još ima i vinski. 

Ova dva octa razlikuju se po polaznoj sirovini te okusu i aromi. Alkoholni ocat dobiva se vrenjem čistog etilnog alkohola te ima jaku kiseli notu, dok se vinski dobiva vrenjem alkoholne komine te ima karakterističan okus i aromu. Može se reći da je vinski ocat nutritivno bogatiji jer mu je polazna sirovina grožđe. 

Senfovi sadrže i sol, začine i arome za poboljšanje okusa, ali i šećer. U nekima je udio šećera vrlo velik.

K Classic senf na sto grama ima 18 grama šećera. To znači da u bočici od 490 grama ima više od 88 grama šećera. Na konzumaciju šećera treba posebno paziti jer šećer vodi do pretilosti i do karijesa. Iako su naši senfovi industrijski proizvodi, većina ih ne sadrži štetne aditive. Možemo zaključiti da je senf zdravi umak.