Obavijesti

Potrošač

Komentari 0

'Plodovi' jeseni: Otkrili su nam tajne pravih, domaćih čvaraka

'Plodovi' jeseni: Otkrili su nam tajne pravih, domaćih  čvaraka
6

Lako je raspoznati koji su čvarci došli iz domaće proizvodnje, a koji su plasirani na police trgovačkih centara. Međutim, napraviti prave, domaće čvarke, pravi je zanat

Kvalitetni čvarci i slanina prave se od svinja starih godinu i pol koje imaju između 220 i 250 kilograma. 'Znalci' će pritom reći kako je u svemu najbitnije da svinje jedu prirodnu, domaću hranu, a ne kupovne smjese.

U Baranji se primjerica slanina za čvarke reže na trakice duge od osam do deset centimetara, koje ne smiju biti deblje od osam milimetara. Stave se u kotao na laganu vatru i na malo stare masti. Nakon što prokipe 20-ak minuta, ulije se mlijeko i vatra se pojača. Treba dobro miješati i osluškivati. U prvoj fazi čvarci mljackaju, potom krčkaju i na kraju šušte. Treba ‘uhvatiti’ trenutak kad su gotovi, da imaju lijepu boju, a da mast ne zagori.

Najbolji čvarci, masni ili jako stisnuti, prepoznaju se po zlatnožutoj do crvenkastoj boji i hrskavoj strukturi. I za dobre kobasice i kulen najvažnije je meso zrele svinje.

POGLEDAJTE VIDEO: Majstor mesar Goran Iveković o raspoznavanju kvalitetnih čvaraka

Pokretanje videa...

24sata Video 01:49

Proizvodnja čvaraka razlikuje se od kraja do kraja, i to od samog mesa, do oblika. Baranjci slaninu za čvarke režu na trakice, a ostali na kockice. Slavonski su čvarci najmasniji, a u drugim im krajevima jače iscijede.

Čvarke se ne smije soliti kad se tek naprave, jer vuku vlagu i postaju "gumeni". Zato ih treba čuvati i u dobro zatvorenoj posudi na hladnom.

Čvarci se trebaju dobro miješati i osluškivati, jer oni imaju svoj postepeni tijek. U prvoj fazi mljackaju, zatim krčkaju, a na kraju šušte.

24sata


24sata

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0
Mark Viduka o dopinškoj aferi, rodbinskoj vezi s Modrićem i kako mu tata nije dao u Dinamo
UŽIVA DALEKO OD NOGOMETA

Mark Viduka o dopinškoj aferi, rodbinskoj vezi s Modrićem i kako mu tata nije dao u Dinamo

Otac je ugurao kauč u kombi i tako nas vozio na treninge, a Tuđmanu je rekao: 'Oslobodite Pridragu i dolazimo!'. Zbog Croatije sam odbio i Hitzfelda, uoči Partizana danima nisam spavao, tribina u Melbourneu nosi moje ime
Kristijan Iličić: Na Maliju sam ležao 50 sati pokriven u jednom čamcu, skrivao se od terorista
EKSKLUZIVAN INTERVJU ZA 24SATA

Kristijan Iličić: Na Maliju sam ležao 50 sati pokriven u jednom čamcu, skrivao se od terorista

Poznati travel influencer prvi je Hrvat koji je proputovao svih 197. država svijeta. Šri Lanka mu je bila posljednja na listi, otkriva nam u koju se zemlju ne bi vraćao, koja mu je najdraža, ali i kako je sve krenulo
Alina za 24sata o životu nakon pobjede: Znam što ću s novcem, 20.000 eura dat ću za zdravlje
SKINULA 71 KG U 'ŽIVOTU NA VAGI'

Alina za 24sata o životu nakon pobjede: Znam što ću s novcem, 20.000 eura dat ću za zdravlje

Simpatična Alina ni četiri dana od pobjede u showu ne može doći k sebi, no kaže: ‘Nastavljam istim tempom’. Ispričala nam je i da joj se puno ljudi javlja i traže je savjete