Obavijesti

Potrošač

Komentari 1

Prvi privatni sud u Hrvatskoj: Presude donose za mjesec dana

Prvi privatni sud u Hrvatskoj: Presude donose za mjesec dana
1

Troškovi postupka su fiksni za sve predmete i iznose 299 eura. Stranke u postupku ne dolaze na sud već se sve rješava elektroničkim putem čime se ubrzava postupak

VIDEO

Iako je riječ o privatnom sudu, presuda je po pravnim učincima izjednačena s presudom državnog suda. To znači da, po pravomoćnosti, stranka može s presudom otići, primjerice, u FINA-u i pokrenuti ovrhu. Rexlegis je prvi privatni sud u Hrvatskoj. Prije oko mjesec dana u Rijeci ga je otvorio 26-godišnji pravnik Luka Arvaj, mag. iur. I njemu je, kao i ostalim građanima, dosadila sporost državnih sudova. - Tražio sam način kako bi se taj problem mogao riješiti. Rješenje sam našao u osnivanju privatnog arbitražnog sudišta. Cilj mi je bio stvoriti brz, efikasan i cjenovno povoljan sustav - objašnjava ovaj pravnik. 

Inače, arbitraža je način izvansudskog rješavanja spora u kojem stranke iznose predmet pred jednog ili više arbitara, u ovom slučaju pred pravnikom Arvajem. Postupak kreće nakon sporazuma suprotstavljenih strana da problem koji imaju riješe arbitražom. Pravnik nam je na primjeru objasnio kako njegov sud funkcionira. Kaže da im se javio bračni par koji se rastavlja. Međutim, kako taj predmet nije arbitrabilan, stranke su uputili državnom sudu. Ali ono što Rexlegis može učiniti za njih je podjela bračne stečevine, a ono što se međusobno tada dogovore ima snagu odluke državnog suda. 

- Dobivamo dosta upita građana. Većina nije znala da su privatni pravosudni mediji mogući u Hrvatskoj. Također, ne mogu vjerovati da je moguće o sporu odlučiti u samo 30 dana - napominje pravnik koji garantira rješavanje sporova u mjesec dana, što stoji, neovisno o stranci ili predmetu, 299 eura (oko 2260 kuna). Iznos je fiksan i nema dodatnih troškova. Također, kod privatnog suda nisu potrebni odvjetnici, tako da ni tu nema neželjenih troškova. Stranke na sud ne moraju dolaziti već se sve rješava elektroničkim putem, nakon što sud primi dokumentaciju. Kada dođe do suočavanja suprotstavljenih strana, to bi inače značilo da moraju doći na ročište, ali u ovom slučaju komuniciraju e-mailom ili Skypeom. Za razliku od državnih sudova, kod arbitražnog postupka ne postoji novčano kažnjavanje nedoličnog ponašanja. Ali Arvaj kaže da takvo ponašanje neće trpjeti.

Tko izgubi plaća trošak

Predujam troška od 299 eura uglavnom plaća tužitelj, ali ako se tako dogovore, obje strane mogu dati polovicu predujma. Na kraju, kad je slučaj riješen, cjelokupan trošak plaća stranka koja je izgubila, a predujam se vraća stranki koja je dobila spor.

Nagodba stranaka

Trošak od 299 eura se preračunava u kune prema prodajnom tečaju HNB-a. Arbitražom se mogu riješiti svi sporovi u kojima se stranke mogu nagoditi. Primjerice, kupoprodaja, najam, naknada štete, sporovi o vlasništvu, sporovi iz radnih odnosa i ostalo.

Ne primaju sve slučajeve

Pred ovim sudom nije moguće rješavati predmete u kojima stranke sporazumom ne mogu regulirati sporne odnose. Primjerice, u sporovima iz bračnih i obiteljskih odnosa, kao što su razvod braka, uzdržavanje djeteta... U tom slučaju moraju pred državni sud.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode