Obavijesti

Potrošač

Komentari 1

Saznajte što učiniti kada netko krivotvori potpis ili pak ugovor

Saznajte što učiniti kada netko krivotvori potpis ili pak ugovor
1

Pokojnikovu kćer uvjeravali su da je ugovor o osiguranju auta otac potpisao godinu dana nakon što ga je prodao. Sad mora dokazati da mu je netko krivotvorio potpis

VIDEO

Moj je pokojni otac prodao automobil 2010. To potvrđuje ugovor ovjeren kod javnog bilježnika. Ali u Triglav osiguranju žele naplatiti policu autoosiguranja iz 2011. Kažu da je otvorena na očevo ime. Otišli smo provjeriti. Netko je krivotvorio njegov potpis, govori čitateljica.

Dodala je da otac nakon 2010. nije imao automobil.

- Nema logike da bi ugovorio osiguranje za automobil koji je prodao - kaže čitateljica koju zanima kako može dokazati da na ugovoru nije njegov potpis.

Je li potpis krivotvoren ili nije utvrđuje sudski vještak - grafolog, kojeg onaj tko to želi doznati mora angažirati i platiti. Analizu naplaćuju otprilike 3000 do 4000 kuna, a rezultati se čekaju oko tjedan dana. Prije angažiranja vještaka treba prikupiti što više pravih potpisa. U slučaju čitateljice, to su potpisi njezina oca. Ona bi morala skupiti, primjerice, ugovore koje je potpisivao kod javnog bilježnika ili neku drugu dokumentaciju na kojoj postoji potpis. Što više toga, to bolje. Potrebno je dostaviti i ugovor na kojem je krivotvoreni potpis. Kad se analizira potpis živog čovjeka, osim što se dostavlja razna potpisana dokumentacija, i on se kod vještaka mora nekoliko puta potpisati. Tako vještak ima više materijala koje će poslije analizirati.

Kad netko sam angažira vještaka, analizu potpisa ne može koristiti u sudskom sporu, osim ako se tuženi ne složi s tim. Ali, kada sud zatraži analizu potpisa od istog sudskog vještaka, tada vještačenje na služi kao dokaz.

Stručnjaci kažu da bi naša čitateljica prije pokretanja sudskog spora morala razgovarati s Triglav osiguranjem i predložiti im da naprave analizu potpisa. Trebala bi s njima dogovoriti da, ako se dokaže da je potpis krivotvoren, oni plaćaju trošak. Naime, nikome nije u interesu završiti na sudu ako već unaprijed zna da će spor izgubiti, jer tada mora platiti i vještačenje potpisa i sudske troškove.

- Kad se nalazom sudskog vještaka drugoj strani dokaže da je potpis krivotvoren, oni uglavnom pristanu problem riješiti izvansudskim putem - objašnjava Darinka Tratnik, dipl. iur, sudski vještak - grafolog.

Dodaje da se u svojoj karijeri najviše susretala s krivotvorenim potpisima na zahtjevima za zasnivanjem pretplatničkih odnosa s telekomunikacijskim tvrtkama. Uz to znaju se krivotvoriti oporuke, razni ugovori, pa tako i ugovori s osiguravajućim kućama.

- Znaju ih krivotvoriti agenti osiguranja koji dobivaju proviziju po sklopljenom ugovoru - kazala nam je Darinka Tratnik.

U Triglav osiguranju su kratko odgovorili da istražuju slučaj i da će se što prije javiti čitateljici.

Krivotvorenje potpisa je, napominju u policiji, kazneno djelo. Kažu da je to i najčešći problem kada je riječ o krivotvorenim dokumenatima.

- Krivotvoreni potpis dokazuje se vještačenjem koje se provodi u Centru za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja Ivan Vučetić. Napominjemo da je, uz sporni rukopis, odnosno potpis, potrebno priložiti i nesporni odnosno rukopis ili potpis osumnjičene osobe - kažu u ravnateljstvu policije.

Pri analizi potpisa uspoređuju se nagibi slova, brzina i jačina pritiska, duljina poteza i ostalo. Za to se koristi i mikroskop. 

Tužba je posljednja opcija

1. Najprije s osiguranjem rješavajte problem mirnim putem. Pokušajte preko Centara za mirenje Hrvatskog ureda za osiguranje. Tada oni posreduju u mirnom rješavanju spora, a trošak plaća isključivo osiguravajuća kuća. Kontaktirajte ih na 01/4696 600. 

2. Ako osiguravajuća kuća odbija suradnju, možete je odmah tužiti, ili napraviti analizu potpisa i predočiti im rezultate. Ako nalaz sudskog vještaka pokazuje da ste u pravu, tražite da ponište ugovor i podmire trošak vještačenja, jer ipak su oni krivi. 

3. Tužba je zadnja opcija, kad s osiguranjem nikako ne možete riješiti problem. Tužite ih i na sudu tražite da se napravi analiza potpisa. Rezultati će poslužiti kao dokaz, a osiguranje će na kraju morati poništiti ugovor te platiti analizu potpisa i sudske troškove.     

Najviše je lažnih potpisa na ugovorima za telefone 

Sudska vještakinja kaže da se najviše krivotvore potpisi na ugovorima za pretplatu kod telekomunikacijskih tvrtki.

- S obzirom na broj korisnika s kojima su zastupnici u kontaktu, ukupan broj pritužbi je zanemariv - tvrde u Vipu. Pozivaju korisnike da im prijave zastupnike koji su ih prevarili.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...
Cura Lasagne pokazala buduću kuću: 'Upoznali smo se online. Mislila sam da je prvi spoj užas'
LJUBAVNA PRIČA ZARUČNIKA

Cura Lasagne pokazala buduću kuću: 'Upoznali smo se online. Mislila sam da je prvi spoj užas'

Marko i ja se znamo preko tri godine. Upoznali smo se na Instagramu. On je svirao u bendu, ja sam znala za njih i onda sam rekla: 'Vidi koji zgodan lik'. Zatim sam ga odlučila dodati na Instagramu, ispričala je Elizabeta