Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
7 komentara

Sprejevi za stopala ubijaju sve bakterije i omekšavaju kožu

Da bismo smanjili neugodan miris, možemo koristiti antiperspiranse. Jednostavno se nanose, a sadrže tvari koje stvaraju nepropusnu barijeru na kanalima žlijezda

Fotolia
Foto: Fotolia
7 komentara

Na stopalima je 250.000 žlijezda znojnica koje na dan mogu izlučiti količinu znoja veličine ljudske šake.

Znoj sam po sebi nema miris, no stopala su i stanište mikroorganizama koje se hrane znojem. Neugodan miris produkt je njihova metabolizma. Kada zarobimo stopala u obuću u kojoj se skuplja znoj, mikroorganizmima dajemo više hrane. 

Da bismo smanjili neugodan miris, možemo koristiti antiperspiranse. Jednostavno se nanose, a sadrže tvari koje stvaraju nepropusnu barijeru na kanalima žlijezda znojnica, odnosno zatvaraju pore i blokiraju njihov rad. To su najčešće aluminijeve soli koje također ubijaju bakterije, ali i stežu tkivo i djeluju protuupalno. Tako sprečavaju i infekcije nastaju ako dugo ne prozračujemo nogu. 

I u te se sprejeve stavljaju plinovi propan, butan i izobutan koji stvaraju pritisak i izbacuju sadržaj iz boce. Lako hlape pa se ne zadržavaju na koži i nisu štetni. U sprejevima su česti alkoholi koji ubijaju bakterije, ali mogu isušiti kožu. Zato u sprejevima ima i ovlaživača poput glicerola. I on je po kemijskom sastavu alkohol, ali nije agresivan nego ovlažuje kožu. 

Tu su i konzervansi, prirodni i sintetski koji proizvod čuvaju od kvarenja pa se tako brinu i o našem zdravlju. Prirodni su limonen, linalool i eterična ulja kao što je ulje ružmarina. No uz ove proizvode treba se brinuti o higijeni, a pomaže i sušenje stopala fenom nakon pranja te namakanje nogu u čaju, otopini s octom i nekoliko kapi majčine dušice ili masiranje uljem lavande.     

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message