Obavijesti

Potrošač

Komentari 0

Sve zamke kartica: Članarina 150 kn godišnje, kamate 12%

Sve zamke kartica: Članarina 150 kn godišnje, kamate 12%
1

U prvoj godini ljude mame besplatnim članarinama, no može doseći i do 1200 kn

VIDEO

Iako financijski savjetnici upozoravaju na nedostatke kartica, rijetki si mogu priuštiti život bez rata. A vrlo često nisu ni svjesni svih zamki. Najlakše se poskliznuti s tzv. revolving karticama poput Mastera, koje u startu građanima daju određeni limit i lažnu sigurnost. Međutim, kamata na te kartice je i najviša - do 12 posto. Stručnjaci sugeriraju da, ako već ne možete izbjeći kartice, nastojte kupovati onima koje nude obročno plaćanje bez kamata.

Takve opcije nude i Amex i Diners na do 12 rata i to u trgovinama s kojima imaju poseban ugovor. Većina njih na kupnju iznad 12 rata naplaćuje kamate, koje se kreću od 9 posto na više, te naknadu od oko 1,5 posto. Građani često ne znaju te detalje niti ih se može lako saznati jer davatelji kartica u pravilu škrtare na informacijama koje ne idu u njihovu korist. Troškovi pri kupnji Visom Classic su drugačiji. Oni ne nude kupnju na više od 12 rata, a umjesto kamate naplaćuju naknadu - za iznose do 1000 kuna naplaćuju šest kuna za svaku ratu, te 11 kuna za iznose do 2500 kuna. Za podizanje gotovine na bankomatima Diners zaračunava naknadu od 5,9 posto, što znači da će vas podizanje, primjerice, 1000 kuna stajati čak 59 kuna. Oni nisu jedini, i ostali imaju slične troškove. Korisnici American Expressa plaćaju naknadu od 30 kuna za iznose do 600 kuna, što znači da im za sto kuna uzmu 30 posto naknade. Na iznose veće od 600 kuna kamata je 4,5 posto. Podizanje novca Go karticom Zabe na bankomatima Zabe stoji 3,5 posto, a postotak više na ostalim bankomatima.

Revolving s 12 posto kamate

U Zagrebačkoj banci limit na Master kartici ovisi o kreditnoj sposobnosti i primanjima. Za podizanje gotovine na bankomatima Zabe uzimaju 3,5 posto. Za kupnju iznad 12 rata naplaćuju kamate od gotovo 12 posto.

Kamata je niža dok traje akcija

Zelenu karticu American Expressa građani biraju najčešće. I u Americanu plaćanje na više od 12 rata tretiraju kao potrošački kredit i naplaćuju kamatu od 9,98 posto. Sada  imaju akciju pa je ta kamata 8,98 posto.

Kamata nema na do 12 rata

Osim 235 kuna godišnje članarine, korisnici Dinersa plaćaju kamatu od 9,9 posto kad kupuju na više od 12 rata. Plaćaju i 1,5 posto za obradu zajma jer kupnju na više od 12 rata također tretiraju kao potrošački zajam.

Na sto kuna uzimaju 35% naknade

Kod podizanja gotovine na bankomatima uzimaju 3 posto naknade, ali ona ne može biti manja od 35 kuna, što znači da će vam i za sto kuna uzeti 35 posto.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode