Obavijesti

Potrošač

Komentari 8

(Pre)slatki život: Testirali smo čokolade, koja je najbolja?

(Pre)slatki život: Testirali smo čokolade, koja je najbolja?
8

Koja je mliječna čokolada najbolja? Ponudu na tržištu iskušali su članovi gastrožirija 24sata. Koja je zaslužila titulu najbolje, a koja je bila najniže ocijenjena?

VIDEO

Milka, Dorina ili neka posve nepoznata marka? Ovako napamet većina je izabrala Milku. No test ‘naslijepo’ među zvijezde mliječne čokolade vinuo je dosad nepoznato ime. Lidlova mliječna čokolada Bellarom s čvrstom četvorkom oduševila je pet članova žirija, i inače ljubitelja mliječnih čokolada.

- Dosad sam mislio da su Milka i Dorina najbolje. Nije mi bilo ni na kraj pameti da će mi Bellarom biti najbolja - rekao je član žirija. Glavni sastojak čokolade je plod kakao, kojem treba oko pola godine da sazre. Za to vrijeme mijenja boju od zelene do žute i narančaste.

Nerijetko se na putu do zemlje u koju se uvozi u kakao zavuku bube i kukci koji se njime hrane. Obradom se svaki insekt ne može maknuti, pa se pravilnikom o proizvodnji dopušta minimalan postotak insekata. - Teško je izbjeći baš svaku bubu koja se zavuče u kakao. Sve ovisi o kvaliteti sirovine, a mi na to jako pazimo - kažu primjerice u Kanditu.

Osvojila je prvo mjesto, a mnogima je prava enigma

Zlatnu medalju na natjecanju za najbolju mliječnu čokoladu odnijela je čokolada Bellarom. Izrazito ukusna, brzo se topi u ustima i lijepo pukne kad se zagrize, samo su neki od argumenata naših ocjenjivača. - Moram priznati da nikad nisam čula za ovu čokoladu. Prvi sam je put probala upravo sada i zaista mi se sviđa. Nije premasna, fina je i kremasta baš onako kako treba biti - rekla nam je oduševljena članica našeg žirija. 

Cijena: 12,99, 200 g. Ocjena: 4,0 

Tanka je i lijepo izgleda, ali ima okus karamele

Ne vjerujem da je ovo mliječna čokolada. Više osjetim karamelu nego kakao, opisala nam je ocjenjivačica čokoladu marke Fin Carré iz trgovine Lidl. Ocjenjivači su se složili da čokolada ima neobičan okus. Jedan od ocjenjivača dodao je da nije preslatka i nije previše kremasta. - Da jedem karamelu dala bih joj peticu, ali pošto testiramo mliječne čokolade, morat ću drastično sniziti ocjenu - kazala je ocjenjivačica. 

Cijena: 4,99, 100 g. Ocjena: 2,6

I dalje je kremasta i fina, ali ipak nije najbolja...

Zadovoljna sam, ali moglo je i bolje. Preslatka je, previše mekana i kremasta. Čak je i previše masna, rekla je ocjenjivačica. Čokolada Milka za neke je bila apsolutno oduševljenje, a neke ocjenjivače je ipak razočarala. - Nikad ne bih rekla da je to Milka. Te čokolade su mi uvijek bile pojam savršenog slatkog deserta, a sada me, priznajem, dosta razočarala - kaže ocjenjivačica. Ostalima se Milka svidjela, ali samo kod jednog je zaslužila najvišu ocjenu. 

Cijena: 6.99, 100 g. Ocjena: 3,8

Da se namače u mlijeko, imala bi puno bolji okus

Ocjenjivačima je mliječnu čokoladu Kandit bilo najteže ocijeniti. Okus je, kako kažu, neutralan i teško ga je opisati. - Nije loša, ali nije ni toliko dobra. Nekako je čudna. Sviđa mi se jer ima dovoljno kakaa, ali, kad bih mogla birati, ovu čokoladu ne bih kupila - rekla je jedna ocjenjivačica. Ostali su se složili, ali i nadodali su da se u ustima presporo topi, a na jeziku ostaju čudni zrnasti komadi. Da se namače u mlijeko, bila bi boljeg okusa, kaže žiri. 

Cijena: 5,99, 100 g. Ocjena: 2,4

Za neke pretvrda, a za ostale je pojam odlične čokolade

Za čokoladu Dorina gotovo su svi ocjenjivači rekli da je pretvrda i da treba jače zagristi da se razlomi. Ali, i dalje je jedna od boljih. - Nije premasna, a to mi je važno. Baš je onakva kakva treba biti. Ugodnog je okusa te se lagano topi u ustima - kaže jedan od kušača. Za ovu čokoladu nitko nije imao većih zamjerki. Okus je, kažu, izvanredan. Oduševio ih je dosta intenzivan okus kakaa. Tvrda je, ali kažu, zato se neće brzo otopiti na putu od trgovine do kuće.

Cijena: 5,89, 100 g. Ocjena: 3,6

Okus u ustima dugo ostaje, ali se u njemu ne uživa

Ovo nema veze s čokoladom. To je meka, stisnuta krema, preslatka i izrazito lošeg okusa kojeg se ne mogu riješiti, opisala je ocjenjivačica čokoladu Seka od Zvečeva. Seka čokolada dobila je najmanju ocjenu. Svi članovi žirija kažu da ovu čokoladu ne bi svrstali u kategoriju mliječnih čokolada jer se po okusu razlikuje od ostalih testiranih vrsta. - To je šećerna tabla koja mi u ustima ostavlja neugodan okus - tvrdi kušačica. 

Cijena: 4,99, 100 g. Ocjena: 1,8

* Test naslijepo: U ovom testu sudjelovali su zaljubljenici u hranu koji pritom nisu znali čiji proizvod kušaju. Stavovi i ocjene nisu plaćeni, cenzurirani, zlonamjerni i nisu službeni stav redakcije već su osobni dojam svakog kušača pojedinačno.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode