Obavijesti

Potrošač

Komentari 5

Jednokratne baterije: Koje su bile najbolje na našem testu?

Jednokratne baterije: Koje su bile najbolje na našem testu?
3

Nakon mlijeka, kruha, meda, mesa..., na red za veliki potrošački test 24sata došle su baterije. Stavili smo ih u fotoaparat i satima snimali

VIDEO

Dvije večeri, od 20 do 24 sata, proveli smo u redakciji snimajući policu na radnom stolu. Vani je, dakle, bio mrak, a unutra neonsko svjetlo uobičajeno za uredske prostorije. Uzeli smo digitalni fotoaparat Canon Powershot A495 s bljeskalicom namještenom na automatik, dakle da sama kamera odabere treba li joj “fleš” ili ne. Dok su baterije bile nove, bljeskalica se nije palila, a kod većine baterija je pri kraju povremeno počela raditi. Kao da umorni fotoaparat više nije mogao pronaći dovoljno vanjskog svjetla, pa si je “pomogao” svojim i, naravno, brzo istrošio malo struje što je u baterijama ostalo. 

U fotoaparat smo stavili po dvije baterije. Primjerice, Duracellove su fotoaparat u početku punile vrlo brzo, ali nakon deset minuta trebalo im je sve više vremena. Classic Alkaline, baterije iz Kauflanda, “umorile” su se jako brzo. Nakon 30 fotografija fotoaparat se ugasio s porukom da treba promijeniti baterije, no kasnije smo uspjeli napraviti još 54 fotografije. Sve su baterije bile jednokratne s oznakama Mignon ili LR6. Pitali smo stručnjaka za baterije što znače te oznake. 

- Svaki proizvođač ima svoje individualne oznake baterija. LR6 je univerzalna oznaka za alkalnu bateriju AA veličine. Još jedan poznati naziv je Mignon - objasnio je Danijel Pitteroff iz tvrtke Baterije Zagreb i dodao da je za fotografiranje najbolje koristiti baterije s tim oznakama jer imaju bolju tehnologiju.

Duracell najduže trajale

U našem testiranju iznenadilo nas je koliko su Duracellove baterije trajnije od ostalih. S njima smo napravili čak 515 fotografija. Za usporedbu, Duracellove su za kunu jeftinije od baterija Varta Longlife, a “okinule” su 204 fotografije više. Philipsove baterije su nas šokirale. Pokazale su se lošijima nego što smo uopće mogli zamisliti. S njima smo napravili gotovo 12 puta manje fotografija nego s Duracellovim. Rezultat je bio samo 43. Philipsove baterije dobar su primjer kako ne treba vjerovati svemu što piše na ambalaži. Naime, na njima je istaknuto “Extra long lasting power”, što znači “posebno dugotrajna snaga”. Možda tako velikoj razlici u rezultatima pridonosi to što su Duracellove baterije proizvedene u Belgiji a Philipsove u Kini. 

Stručnjaci kažu da vijek baterija ovisi o tome koliko su čisti elementi upotrijebljeni za izradu baterija te o kvaliteti izrade i kontroli. Alkalne baterije, kao ove koje smo testirali, imaju vijek trajanja do sedam godina, a litijeve mogu stajati i deset godina. Zanimalo nas je mogu li se koristiti i nakon isteka roka trajanja. 

- Baterije kojima je prošao rok uporabe, po mojem iskustvu, rade i nakon isteka roka, no tu nema jamstva - kaže Danijel Pitteroff iz tvrtke Baterije Zagreb i dodaje da su baterije predviđene za punjenje puno isplativije od kupovanja onih za jednokratnu uporabu, ali i kod njih treba paziti na neke stvari. Nije dobro da stoje neiskorištene i preporučuje se da ih punimo barem jednom u dva mjeseca. U tvrtki Baterije Zagreb objasnili su nam zašto su se neke testirane baterije čudno ponašale, primjerice baterije Classic Alkaline iz Kauflanda. Naime, nakon 30 fotografija fotoaparat se ugasio s porukom da treba promijeniti baterije, no poslije je radio još neko vrijeme. Pri kraju je ponovno počeo “ludovati” i svako malo paliti flash. I s baterijama Varta Longlife fotoaparat je pri kraju počeo paliti bljeskalicu. 

Apsolutni pobjednik našeg testiranja su baterije Duracell, s kojima smo napravili čak 515 fotografija. A nisu bile ni najskuplje

Izvadite baterije iz uređaja koji ne koristite

- Baterije se ne mogu same napuniti, ali pri većem opterećenju napon baterije naglo padne i ona više ne radi. Kad se rad baterije prekine, napon se s vremenom stabilizira i baterija se još neko kraće vrijeme može koristiti - objasnio nam je Pitteroff. Baterije, kako one za jednokratnu uporabu tako i one koje možemo puniti, treba čuvati isključivo na suhome mjestu i na sobnoj temperaturi. Naime, vlaga, niske ili visoke temperature nepovoljno djeluju na pojedine dijelove baterije, te ona postaje sklona oksidaciji. Ako znamo da neki uređaj nećemo koristiti dugo, recimo više od dva mjeseca, obavezno iz njega trebamo izvaditi baterije. Naime, baterije su sklone curenju kalijeva hidroksida neovisno o tome jesu li dobre ili loše kvalitete, odnosno jesu li proizvedene u Kini ili EU. 

S curenjem kemikalija nema veze niti njihov rok trajanja. To znači da nove baterije mogu iscuriti jednako kao i stare. U tvrtki Baterije Zagreb kažu da kalijev hidroksid najprije nagriza kontakte za baterije na uređaju, a potom se širi i na elektroničku pločicu te ostale elemente. Takav scenarij može izazvati prestanak rada uređaja i skup, a ponekad i nemoguć popravak. Na nekim baterijama zna pisati upozorenje da, ako vam tekućina iz njih dođe na kožu, odmah je morate isprati i potražiti liječničku pomoć. Riječ je o kemikaliji koja može izgristi kožu, kao što izgrize i kontakte i ostale dijelove nekog uređaja ako baterije u njemu predugo stoje. Također, stare baterije ne bacajte u smeće već odlažite na mjestima predviđenima za odlaganje baterija. Često u raznim supermarketima možemo vidjeti kutije u koje se stavljaju stare baterije, a postoje i reciklažna dvorišta. - U Hrvatskoj je uspostavljen sustav zbrinjavanja otpadnih baterija putem ovlaštenih koncesionara koji vodi Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Alkalne baterije, kao i ostale vrste baterija, spadaju u posebne kategorije otpada te se moraju sakupljati odvojeno i odložiti u odgovarajuće spremnike ili reciklažna dvorišta - poručuju iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode i dodaju da će na taj način baterije biti prikupljene i obrađene u odgovarajućim pogonima bez štetnog utjecaja na zdravlje i okoliš.

Ne zagrijavajte stare baterije

Ponekad ljudi misle da će, ako zagrijavaju staru bateriju koja “ne pokazuje znakove života”, iz nje izvući još malo energije, ali to nije tako. Danijel Pitteroff iz tvrtke Baterije Zagreb upozorava da nikakvo zagrijavanje baterija nije preporučljivo.

U uređaj treba staviti iste baterije

Na nekima piše kako nije dobro miješati stare i nove te koristiti baterije različitih proizvođača i tipova. Opasno ih je rastavljati i stavljati u vatru. Stručnjaci preporučuju da ih ne ostavljamo dugo u uređajima jer mogu procuriti i nagristi kontakte.

Različiti rokovi trajanja na ambalaži i bateriji

Na nekim baterijama i njihovim ambalažama pišu različiti rokovi uporabe. Primjerice, na baterijama Powerking i Classic Alkaline piše da traju do lipnja 2018., a na ambalažama do lipnja 2017. Kod Duracella piše rok ožujak 2019., a na ambalaži da su upotrebljive do 2019., bez mjeseca.

R6 su lošije baterije

Osim baterija s oznakama LR6 ili mignon, kakve smo koristili u testiranju, postoje i one s oznakom R6. To su baterije iste AA veličine, ali lošije tehnologije. Baterije s oznakom R6 pogodnije su za daljinske upravljače, zidne satove i slično.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana
Hrvatica u Malmöu za 24sata: 'Za Baby Lasagnu imamo velike planove, a i Šveđani ga hvale!'
ISPLANIRALI CIJELO DRUŽENJE!

Hrvatica u Malmöu za 24sata: 'Za Baby Lasagnu imamo velike planove, a i Šveđani ga hvale!'

Predstavnik hrvatske na Eurosongu Baby Lasagna otputovao je u Malmö u petak. Tamo će posjetiti i Hrvatsko kulturno društvo 'Jadran', a njegova predsjednica Jelena Fučkar otkrila nam je što pripremaju za Marka