Obavijesti

Potrošač

Komentari 1

Vaš predmet je predugo na sudu? Svakako tražite odštetu!

Vaš predmet je predugo na sudu? Svakako tražite odštetu!
1

Visina odštete penje se do čak 35.000 kuna, a ovisi o broju godina koje su prošle otkad je sud zaprimio spis...

VIDEO

Građani po zakonu mogu tražiti novčanu odštetu kad predmet na sudu nije riješen u razumnom roku. Umirovljenica iz Zagreba to je shvatila pa je iz proračuna izvukla gotovo 40.000 kuna za dva slučaja koja su se na sudovima odugovlačila godinama. Sad se nada dobiti još oko 20.000 kuna za treći predmet  koji je na sudu čak 12 godina. Ona nije angažirala odvjetnika, nego je sama pronašla u zakonu kako može doći do odštete.

Sastavljala je zahtjeve i tipkala ih na staroj pisaćoj mašini, slala ih sudu te ostvarila svoje zakonsko pravo. Sredinom ožujka ove godine na snagu je stupio novi Zakon o sudovima kojim država pokušava što manje novca potrošiti na odštete, odnosno građanima, u neku ruku, zakomplicirati život. Pa su tako, umjesto jednostavnog slanja zahtjeva nakon kojeg je bilo moguće dobiti odštetu, smislili prepreku - najprije se mora poslati zahtjev za zaštitu prava na suđenje u razumnom roku.

U slučaju opravdanosti zahtjeva, sud određuje rok u kojem se predmet mora okončati. Tek nakon proteka tog roka (ako spor nije riješen) građani imaju pravo tražiti odštetu. - Predsjednik suda će odrediti rok za rješavanje predmeta, u pravilu ne dulji od šest mjeseci, osim ako okolnosti slučaja ne nalažu određivanje duljeg roka - objasnio nam je Sergej Abramov, glasnogovornik Ministarstva pravosuđa.

Ako predmet nije riješen ni u roku koji je odredio predsjednik suda, tada se neposredno višem sudu šalje zahtjev za isplatu primjerene naknade (npr. ako je predmet bio na općinskom sudu, zahtjev se šalje na županijski). Uz zahtjev se mora priložiti rješenje koje se dobiva nakon podnošenja zahtjeva za zaštitu prava na suđenje u razumnom roku. Ali treba paziti i to napraviti u sljedećih šest mjeseci jer je to zakonski rok do kojeg je moguće zatražiti odštetu.

Sud tada određuje novi rok za rješavanje predmeta, ali i visinu odštete limitiranu zakonom koja ovisi o tome koliko dugo je neki predmet na sudu. - Primjerena naknada podnositelju, čije je pravo povrijeđeno u pojedinom predmetu, ne može iznositi više od 35.000 kuna – nastavlja Abramov.

Zatražili smo od glasnogovornika da nam objasni što to znači “razuman rok” kad u zakonu taj rok nije definiran vremenskim periodom. Objasnio je da se, prema ustaljenoj sudskoj praksi, smatra da predmet nije riješen u razumnom roku ako postupak pred sudom prvog stupnja (općinski, trgovački, prekršajni ili upravni sudovi) traje dulje od tri godine. Ako se predmet nakon žalbe nastavlja voditi na drugostupanjskom sudu (županijski, visoki trgovački, visoki prekršajni ili visoki upravni sud), smatra se da predmet nije riješen u razumnom roku nakon još tri godine.

 - Ako je bilo postupanja u dva stupnja, smatra se da predmet nije riješen u razumnom roku ako se u svakom stupnju postupalo dulje od tri godine - kaže Abramov i napominje da se naknada može tražiti samo dok sudski proces traje. 

Sve informacije vezane uz povredu prava na suđenje u razumnom roku mogu se dobiti u ministarstvu pravosuđa od 8.30 do 11.30 sati na broj 01 3714 661.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode