Obavijesti

Potrošač

Komentari 180

Velika inspekcija: Potrošačka košarica nikad nije bila skuplja

Velika inspekcija: Potrošačka košarica nikad nije bila skuplja
1

Šest kila Ariela je 2006. stajalo 70 kuna, a danas su tri i pol kile 100 kuna. Danas se s manje praška rublje može oprati više puta, ali svako je pranje ipak skuplje...

VIDEO

Prvu veliku usporedbu cijena u hrvatskim prodavaonicama objavili smo 26. svibnja 2006. Od 65 prehrambenih i higijenskih proizvoda te deterdženata iz prve košarice, sad smo pronašli 64. Osim tog proizvoda nestali su i neki trgovački centri - Ipercoop, Mercator i Getro pa smo umjesto njih u tablicu uvrstili Plodine i Interspar. Nismo uvrstili Lidl jer oni većinom prodaju svoje brendove pa ih je teško uspoređivati. 

Sve proizvode u navedenim centrima smo kupili pa kao dokaz važeće cijene imamo račune. Zaključak ove akcije jest da su cijene u prosjeku skočile 15 posto, ali i da je razlika u ukupnom računu među konkurentskim centrima svega 50-ak kuna. Odnosno bitno manje nego prije devet godina.

Maslac je prije devet godina stajao oko šest kuna, a sad je malo manje od 18 kuna. Cijena salate je naizgled ista, no prije devet godina prodavala se na kilograme, a sad po komadu. Birali smo najveće glavice i svaku izvagali. Imale su oko 300 grama. Kilogram je 2006. stajao između 6,99 i 9 kuna, a sad je toliko komad. I salata je, u prosjeku, tri puta skuplja. No cijena povrća i voću varira ovisno o sezoni. 

U devet godina PDV se mijenjao pet puta

Na razlike u cijeni utjecao je i PDV. U proteklih devet godina pet puta se mijenjao. Osnovna stopa je 25 posto, a 2006. je bila 22 posto. Na kruh i mlijeko nije bilo PDV-a. Sad je pet posto, ali mlijeko je 25 posto skuplje nego 2006. godine. Dječja hrana, ulje i šećer imali su PDV 22 posto, a sad je 13 posto. 

Ulju i šećeru je cijena ista ili malo niža. No dječja hrana je skuplja. Čokolino je bio između 40 i 46 kuna, a sad je svugdje 47 kuna. Hipp kašice su stajale oko osam kuna, a sad su 11 kuna. U odnosu na tablicu od prije devet godina, pakiranja pojedinih proizvoda su manja. Tako su Milka čokolade samo u Kauflandu ostale u pakiranju od 100 grama. U ostalima ima 80 grama, a cijene su slične kao i prije devet godina. 

Deterdženti su, tvrde proizvođači, danas koncentriraniji pa manje praška može oprati istu količinu. 

- Prije devet godina šest kilograma bilo je 40 pranja. Sad tome odgovara 40 pranja ili 2,8 kg - pojasnili su u tvrtki P&G. 

No mi smo uzeli veće pakiranje, od 3,5 kilograma, koje je za 50 pranja. Cijena je oko 100 kuna. Ono staro od šest kila za 40 pranja stajalo je oko 70 kuna. S pakiranjem od 3,5 kila može se odvrtjeti 25 posto više pranja nego sa starim od šest kila. Ali prašak je poskupio više od 30 posto. Ni Vanisha, sredstva za odstranjivanje mrlja više nema u boci od litre koja je 2006. godine koštala od 23 do 30 kuna. Sad imaju manje pakiranje od 450 mililitara ili veće od 1,5 litara koje smo naveli u našoj današnjoj tablici. Cijena mu je između 33 i 52 kune.

Iako je PDV na većinu proizvoda u našoj tablici veći za tri posto, veseli vidjeti da su neki proizvodi jeftiniji. Deterdžent za pranje posuđa Čarli prije devet godina stajao je između 7,89 i 9,31 kunu, a sad je jeftiniji i stoji 7,49 kuna. Jeftinija je i salama Poli. Stoji oko 26 kuna, a prije joj je cijena bila i do 30 kuna za 500 grama. 

Jako su poskupjele bajadere. Pakiranje od 200 grama bilo je od 25 do 32 kune, a danas je od 30 do 44 kune.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 180
VIDEO

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana
Hrvatica u Malmöu za 24sata: 'Za Baby Lasagnu imamo velike planove, a i Šveđani ga hvale!'
ISPLANIRALI CIJELO DRUŽENJE!

Hrvatica u Malmöu za 24sata: 'Za Baby Lasagnu imamo velike planove, a i Šveđani ga hvale!'

Predstavnik hrvatske na Eurosongu Baby Lasagna otputovao je u Malmö u petak. Tamo će posjetiti i Hrvatsko kulturno društvo 'Jadran', a njegova predsjednica Jelena Fučkar otkrila nam je što pripremaju za Marka