Obavijesti

Potrošač

Komentari 8

Troškovi dugovanja: Znate li koliko zaista košta ovrha?

Troškovi dugovanja: Znate li koliko zaista košta ovrha?
1

Iskustva građana s ovrhama u najmanju ruku su zbunjujuća. Javila nam se čiteteljica: Dužna 35 kuna, a ovrha 960 kuna. Stručnjaci kažu - okradena je

VIDEO

Iskustva građana s ovrhama u najmanju ruku su zbunjujuća. Starija žena iz Varaždina dobila je ovrhu od 960 kuna zbog 35 kuna lanjskog duga za odvoz smeća. Zbunjena je, kao i većina građana, jer je trošak ovrhe 27 puta veći od duga. Je li to po zakonu moguće? U Hrvatskoj javnobilježničkoj komori (HJK) i u Hrvatskoj odvjetničkoj komori (HOK) objasnili su nam što po zakonu ovrha može sadržavati i u kojim iznosima. Javnobilježnički trošak je najmanji, a njegova visina ovisi o glavnici.

Za dugovanja do 1000 kuna bilježnicima pripada nagrada u iznosu od 60 kuna, za dugovanja od 1000 do 6000 kuna nagrada je 160 kuna... - Javni bilježnik dobije sastavljen prijedlog za ovrhu od odvjetnika. On samo odobri rješenje da bi to moglo ići dalje u postupak i odobrava troškove odvjetnika. Osim nagrade, pripasti mu još eventualno može trošak poštarine, to je nešto sitno - objasnili su u HJK. U HOK-u su nam izračunali trošak odvjetnika u ovrsi. Za sve glavnice do 2500 kuna odvjetnički trošak za sastavljanje ovrhe stoji 250 kuna uvećanih za 62,50 kuna PDV-a. U HOK-u kažu da je to jedini trošak koji bi građani trebali dobiti s prvom obavijesti o ovrsi.

Žena s početka teksta je, prema objašnjenju javnobilježničke i odvjetničke komore, mogla dobiti ovrhu u visini od 430 kuna. 

1. Deblokada tek za nekoliko tjedana

Odvjetnički troškovi nisu mali. Primjerice, za pribavu potvrde ovršnosti uzet će 250 kn + PDV, a za sastavljanje prijedloga za provedbu ovrhe pred Finom još 125 kn + PDV itd.

2. Prigovor šaljite preporučeno

Građani se na ovrhu moraju žaliti u roku osam dana od primitka ovršnog rješenja. Prigovor se podnosi javnom bilježniku u broju primjeraka koji on traži.

3. Žalbu čuvajte za budućnost 

U slučaju da građanin nije zadovoljan žalbenim rješenjem, postupak se seli na mjesni općinski sud. Zbog toga je bitno jedan primjerak žalbe imati kod sebe.

Žalite se! Mnogi odvjetnici i bilježnici koriste se neznanjem građana pa naplaćuju više!

Kamata - Od početka godine godišnja kamata za sva dugovanja je maksimalno 12 posto.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode