Obavijesti

Pravovremeno ugradite razdjelnike topline

Pravovremeno ugradite razdjelnike topline
1

Obračun topline je zakonska obveza pa se za sve zgrade priključene na toplinski sustav trebaju instalirati razdjelnike topline do kraja 2016., inače slijedi kazna.

Obračun topline prema realnoj potrošnji u Hrvatskoj je zakonska obveza pa vlasnici svih stanova u višestambenim zgradama priključenim na toplinski sustav trebaju instalirati razdjelnike topline do kraja 2016. Ako to ne naprave, prijeti im kazna.

Razdjelnici topline korisnicima stanova daju informaciju kako određeni način upotrebe radijatora utječe na račun za toplinsku energiju. Riječ je o uređajima koji mjere stvarnu potrošnu energiju svakog radijatora te o tome izvještavaju instituciju koja obračunava naplatu. Mjere koliko se topline  iz radijatora emitira u prostor na osnovi izračunavanja razlike u toplini radijatora i u drugim dijelovima stana. Njihovom su ugradnjom nagrađeni oni koji se ponašaju odgovorno.

Kako funkcioniraju?

Sustav praćenja potrošnje topline sastoji od mjernog uređaja i koncentratora podataka. Mjerni je uređaj set opreme koja omogućuje praćenje temperature uz radijator i sastoji se od razdjelnika topline (pričvršćuje se na radijator i mjeri koliko topline pušta u prostor), termostatske glave i termostatskog ventila (njime prilagođavamo toplinu radijatora, a kada se ona postigne, radijator se automatski isključuje) te dodatnog ventila radijatora (omogućuje instalaciju mjernog uređaja bez pražnjenja sustava grijanja). Koncentrator podataka uređaj je s programom koji prikuplja podatke iz svih stanova i šalje ih u nadzorni centar u kojem se obračunava potrošnja.

Siemensovi razdjelnici topline jednostavni su za rukovanje, precizni i kvalitetni.

Preciznije očitavanje topline sa Siemensom

»Siemensovi razdjelnici parametriraju se za svaki pojedinačni radijator ovisno o njegovu tipu i konstrukciji te ogrjevnoj moći. To znači da je očitavanje topline preciznije nego kada se impulsi skupljaju i raspodijele uz pomoć statističkih izračuna, a ne prema stvarnoj potrošnji, što može dovesti do nepravilnog obračuna i nezadovoljstva korisnika«, objasnio je Josip Horvat, predstavnik Siemensa Hrvatska.

Za više sadržaja na temu razdjelnika topline posjetite specijal Plati koliko potrošiš!


Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Optička iluzija podijelila svijet: Što vi vidite, psa ili čovjeka?!
ANKETA

Optička iluzija podijelila svijet: Što vi vidite, psa ili čovjeka?!

Neki će reći da vide čovjeka s ruksakom koji ide prema snježnoj šumi. Drugi će reći da vide psa koji trči prema kameri. Fotografija se masovno šera po društvenim mrežama. Što vi kažete?

Recept za najbolji pire krumpir - cijeli život ga krivo radimo...
OTKRIO POZNATI CHEF

Recept za najbolji pire krumpir - cijeli život ga krivo radimo...

Ljudi najčešće pire krumpir pripremaju u vodi i naknadno dodaju začine. Poznati chef s Food Networka je rekao da je to krivi način pripreme i otkrio kako pripremiti savršeno kremasti pire krumpir
VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje